Sărbătorile de iarnă vor începe, la Craiova, odată cu ziua de 1 Decembrie. Primarul Antonie Solomon a anunţat, ieri, că vrea să reia tradiţia ospăţului cu sarmale, fasole cu cârnaţi şi vin fiert de Ziua Naţională a României. Craiovenii vor avea parte şi de concerte de muzică populară şi rock în atmosfera feerică de lumini alb-albastre care vor însufleţi centrul oraşului, de pe 30 noiembrie până după sărbătorile de iarnă.
„Nu este nici un mesaj electoral, nu vreau să umilesc pe nimeni prin masa festivă la care îi invit pe toţi craiovenii. Mi-am propus doar, ca în acest an, să reiau un obicei mai vechi, o tradiţie întreruptă pentru o perioadă”, a spus Antonie Solomon, care a cuprins în programul Zilei Naţionale a României – după ceremonialul militar-religios din prima parte a zilei, un spectacol de muzică populară, dar şi un concert rock.
În faţa Universităţii vor cânta, de la ora 11.00, soliştii Ansamblului Folcloric „Maria Tănase”, nelipsiţi de la sărbătorile de suflet ale craiovenilor – Niculina Stoican, Constantin Enceanu, Petrică Mîţu Stoian, Mariana Ionescu-Căpitănescu, urmaţi de ansamblurile folclorice „Alunelul”, „Crăiţele”, „Leoveanca” şi „Ion Şerban”. Dacă aleg să petreacă în centrul oraşului, craiovenii nu se vor prinde în horă şi nu vor fredona refrenele formaţiei IRIS pe stomacul gol. Primăria scoate din bugetul local bani pentru a oferi celor prezenţi la sărbătoarea Zilei Naţionale a României 8.000 de meniuri cu sarmale, fasole cu cârnaţi, chifle şi vin fiert.
Veşminte nou-nouţe de sărbătoare
În decembrie şi ianuarie, craiovenii se vor plimba prin centrul oraşului sub o boltă de lumini alb-albastre, care va fi aprinsă oficial în seara de 30 noiembrie, la ora 17.15. Deşi s-a extins suprafaţa iluminată ornamental, primarul Antonie Solomon spune că nici nu încape vorbă de o factură mai mare la curentul electric, din contră, aceasta va fi mai mică, pentru că s-au folosit becuri economice. „Iluminatul festiv va fi de un milion de ori mai frumos şi de zece ori mai ieftin în ceea ce priveşte consumul de curent electric, decât până acum. Am primit asigurări că beculeţele alb-albastre sunt economice, iar cheltuiala va fi mai mică. Iluminatul artistic nu costă nici un ban”, a spus acesta, explicând că s-a folosit de o clauză prevăzută în contractul pe încheiat cu SC Luxten Lighting Company, care stipulează că societatea trebuie să asigure şi iluminatul de sărbători, lucru pe care nu l-a făcut în cei zece de când se derulează înţelegerea cu Primăria Craiova.
Orăşelul copiilor suplineşte patinoarul
Un orăşel al copiilor plin de surprize pentru cei mici va fi amenajat din Piaţa „Mihai Viteazul”, pe locul unde era amenajat până acum patinoarul artificial, absent anul acesta de e lista bucuriilor iernii. „Se pare că la Craiova nu prinde patinajul. Cel care a venit cu propunerea de a închiria o suprafaţă în centru şi de a face patinoarul a ajuns la concluzia că este nerentabil pentru că două, trei săptămâni funcţiona, apoi aşteptam trei luni să se dezgheţe, iar după 7 ianuarie nimeni nu mai călca pe acolo. Vom găsi o soluţie, poate o altă locaţie, poate un altfel de patinoar pentru cei care doresc cu adevărat să patineze”, a afirmat primarul Craiovei.