Pentru prima dată în istoria de 42 de ani a acestei scene a cântecului popular românesc – Trofeul Festivalului „Maria Tănase” nu s-a acordat!

0
1041

Premieră în istoria Festivalului-Concurs Naţional al Interpreţilor Cântecului Popular Românesc „Maria Tănase”: la această a XXI-a ediţie, organizată la Craiova, în perioada 21-26 noiembrie, Trofeul nu a fost acordat! Motivul: nici unul dintre cei 39 de concurenţi nu a avut acel „ceva” cu care să-i impresioneze pe membrii juriului prezidat de maestrul Tudor Gheorghe. După cum au recunoscut şi organizatorii, acest lucru nu s-a mai întâmplat niciodată de când distincţia a fost instituită, în 1993. Din 1969, anul înfiinţării Festivalului, până în 1993 au fost acordate premii doar la cele două secţiuni – solişti vocali şi solişti instrumentişti.

«Aşa cum aţi observat şi dvs., toţi concurenţii au fost la un prag bun. Din punctul meu de vedere, acest prag este minunat, aceşti copii care au cântat probabil vor face carieră. Pentru Marele Premiu însă trebuie un dram de nebunie, trebuie ceva mai mult decât a fi bun, trebuie să ieşi uşor din normalitate. Ori de data asta n-am întâlnit nici un interpret care să iasă deasupra celorlalţi. De aceea aşteptăm la ediţia următoare pe acela care va reuşi să iasă din normalitate şi să-i „sperie” puţintel pe consumatorii de muzică populară», a explicat, aseară, în cadrul Galei Laureaţilor, Tudor Gheorghe. „Premiile le-am acordat cu foarte mare rigurozitate. Am ţinut cont de felul în care cântă, în care arată, în care mă emoţionează”, a adăugat acesta.

Ion Prioteasa, preşedinte al Consiliului Judeţean Dolj – instituţie organizatoare a Festivalului împreună cu Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj: «Suntem mândri să ducem acest Festival mai departe, să ducem mai departe această faimă a cântecului românesc, a spiritului oltenesc. Deci, suntem mândri că am putut să organizăm din nou, la Craiova, acest Festival! Dacă juriul a stabilit că nici un concurent nu este de valoarea Marelui Premiu, atunci să aşteptăm anii următori, pentru că cei care urcă pe această scenă şi primesc un premiu primesc, practic, un paşaport pentru viaţă, pentru carieră».

Premiul I la secţiunea solişti vocali a fost câştigat de Teodora Romina Pană, din Gorj – „o zonă folclorică încă sănătoasă în această ţară”, cum o consideră preşedintele juriului, care i-a şi înmânat distincţia concurentei. Succesul tinerei de 22 de ani, pe care îi va împlini peste numai câteva zile, este cu atât mai mare cu cât Gorjul a fost reprezentat pe scena Festivalului de alţi şapte solişti vocali şi doi instrumentişti. «Este o mare responsabilitate pentru mine şi va trebui să am grijă de-acum încolo la ţinuta mea, la repertoriul pe care îl voi alege. Sper din tot sufletul ca acest premiu să fie un „paşaport” pentru cariera mea şi sper ca Gorjul să se mândrească cu mine, chiar dacă nu mă numesc Maria!», a mărturisit câştigătoarea, emoţionată, după ieşirea din scenă. La secţiunea solişti instrumentişti, Premiul I i-a revenit lui Nelu Iencea (clarinet), din Serbia.

Una dintre cele trei reprezentante în concurs ale Doljului, Livia Ileana Celea, a obţinut Premiul al II-lea la secţiunea solişti vocali, iar publicul din sala Teatrului Naţional „Marin Sorescu” a răsplătit-o cu Premiul de Popularitate. Premiile au fost înmânate de membrii juriului sau de reprezentanţii instituţiilor organizatoare şi partenere ale Festivalului şi au constant în diplome, trofee create de artistul Mihai Ţopescu, dar şi în bani: Premiul I valorează 700 de euro, Premiul al II-lea – 600 de euro, Premiul al III-lea – 500 de euro, iar Premiile Speciale şi Premiul de Popularitate – câte 250 de euro. Câştigătorul Marelui Premiu şi Trofeului Festivalului, la această ediţie, ar fi plecat acasă cu 1.000 de euro. Finanţarea Festivalului a fost asigurată de Consiliul Judeţean Dolj, cu aproximativ  400.000 de lei, şi din sponsorizări.

 

Secţiunea solişti vocali:

PANĂ TEODORA ROMINA (Gorj)

Premiul I: PANĂ TEODORA ROMINA (Gorj)

Are 22 de ani, a absolvit Liceul de Muzică „Constantin Brăiloiu” din Tg. Jiu, iar în prezent este studentă la Facultatea de Ştiinţe Economice din cadrul Universităţii „Constantin Brîncuşi”. A participat la o mulţime de festivaluri şi a câştigat numeroase premii, printre care Trofeul la Concursul Internaţional de Folclor „Cântecele românilor de pretutindeni” (Dr. Tr. Severin, 2009) şi Premiul Special la Festivalul „Maria Lătăreţu” (Tg. Jiu, 2010). Încă de la intrarea în competiţie a mărturisit că, dacă va câştiga un premiu, îl va dedica fiului său, în vârstă de un an şi jumătate.

Premiul al II-lea: CELEA LIVIA ILEANA (Dolj)

Tânără, ambiţioasă, plină de energie, are doar 19 ani şi este din comuna doljeană Braloştiţa. A absolvit Liceul de Artă „Marin Sorescu”, dar şi Şcoala Populară de Arte „Cornetti” din Craiova, iar actualmente este studentă la Facultatea de Litere – Departamentul de Muzică (secţia canto clasic) din cadrul Universităţii din Craiova. Spune că talentul de a cânta l-a moştenit din familie, de la mama sa, şi apreciază repertoriul autentic al Aureliei Popescu Preda. În ultimul an a câştigat două premii importante: Trofeul Festivalului „Ponoare, Ponoare” (Mehedinţi) şi Premiul I la Festivalul „Maria Lătăreţu” (Gorj).

Premiul al III-lea: MÂŢĂ NICU (Republica Moldova)

S-a născut în Făleşti, Republica Moldova, şi are de 22 ani. A absolvit cursurile Conservatorului din Chişinău, iar în prezent este masterand la Universitatea din Bucureşti, unde studiază Istoria Artei şi Filosofia Culturii. Cântă de când se ştie, iar la 4 ani a avut prima apariţie în public. Îşi doreşte o carieră în România, deoarece consideră că aici sunt mai multe oportunităţi de a se dezvolta profesional. A obţinut, în 2009, Marele Premiu la Festivalul Naţional „Nicolae Sulac” (Chişinău) şi Premiul al II-lea la Festivalul „Strugurele de Aur” (Jidvei, Alba Iulia).

 

Secţiunea solişti instrumentişti:

IENCEA NELU (clarinet, Serbia)

Premiul I: IENCEA NELU (clarinet, Serbia)

Are 19 ani şi este absolventă a Colegiului Naţional de Arte „Ion Vidu” din Timişoara. Cântă la clarinet şi saxofon şi adoră muzica populară bănăţeană. Spune că a moştenit talentul de la tatăl său. În 2009 a câştigat cu clarinetul Premiul I la Festivalul-Concurs Internaţional „Grai şi cântec din străbuni” (Timişoara), iar  anul acesta, la „Marele festival al românilor din Serbia”, a obţinut Premiul I la secţia instrumentişti, cântând la saxofon.

Premiul al II-lea: PREDA MARIANA (nai, Dâmboviţa)

Studiază naiul de la 12 ani. L-a ales din întâmplare, pentru că, iniţial, optase pentru canto, convinsă că moşteneşte vocea deosebită a mamei sale. Acum, nu s-ar mai despărţi de el, toată admiraţia având-o pentru maestrul Gheorghe Zamfir. Este din Târgovişte, judeţul Dâmboviţa, are 17 ani şi învaţă la Liceul de Artă „Bălaşa Doamna” – Secţia instrumentală, fiind în clasa a XI-a. A participat la mai multe competiţii de gen şi a obţinut numai locul I, ceea ce o încurajează să meargă mai departe – să studieze la Conservatorul din Bucureşti şi să-şi dorească să devină un artist consacrat.

Premiul al III-lea: BUŞECAN CĂTĂLIN (vioară, Maramureş)

Are 18 ani şi este din Hovrila, judeţul Maramureş – o zonă minunată din Ţara Chioarului. A absolvit cursurile Şcolii Populare de Arte „Liviu Borlan” din Baia Mare, la clasa profesorului Gavril Babiciu, iar acum este elev în clasa a XII-a la Liceul Teoretic „Ioan Buteanu” din Somcuta Mare (judeţul Maramureş). Totodată, colaborează cu Ansamblul Folcloric Naţional „Transilvania” din Baia Mare şi cu Ansamblul „Doina Chioarului” din Somcuta Mare. A obţinut premii importante la toate concursurile la care a participat, cel mai recent fiind locul I la Festivalul de Muzică Populară „Ion Petreuş” din Baia Mare.

 

Premii Speciale ale juriului:

URS IOANA ANGELA (voce, Bihor)

În familia sa cântă şi părinţii, şi bunici, aşa că era firesc ca primii paşi spre folclor să-i facă devreme. Se întâmpla când era în clasele gimnaziale, ca dansatoare în ansamblul „Bihorul”, în cadrul căruia activează şi acum. Între timp, a absolvit şi cursurile Şcolii Populare de Arte „Francisc Hubic” din Oradea. Acum este o tânără de 22 de ani, studentă în anul I la Facultatea de Istorie şi Filosofie a Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj – Secţia etnologie, şi masterandă în anul al II-lea la Facultatea de Ştiinţe Economice din cadrul Universităţii din Oradea – Secţia Finanţe-Bănci. A fost îndrumată de regretata interpretă de muzică populară Florica Ungur, care a povăţuit-o ca şi cum ar fi fost copilul său, iar în prezent studiază cu Florin Mariş Hinsu. A reprezentat în concurs zona de deal a Crişului Repede cu cântecul doinit Cine mi-aude gura şi piesa de joc Dac-ar şti ochii vorbi, ambele din repertoriul Floricăi Ungur.

BĂLAN CHELU ZORINA (voce, Olt)

Are 27 de ani, este mamă a doi copii şi a urcat pe scena Festivalului „Maria Tănase” însărcinată în cinci luni, reprezentând zona Romanaţiului. Cântă de la vârsta de 3 ani, pentru că a crescut în casă cu muzica populară, mama fiind solistă, iar tatăl – acordeonist. A absolvit Şcoala Populară de Artă din Slatina (secţia nai) şi a participat la numeroase concursuri şi festivaluri. A câştigat Marele Premiu la Festivalul de Muzică Lăutărească  Veche „Zavaidoc”, iar anul acesta – Trofeul la Festivalul de muzică populară „Maria Ciobanu” de la Vâlcea

CHIRU MIREL TRIFON (vioară, Gorj)

Are doar 17 ani, iar talentul de a cânta la un instrument muzical îl moşteneşte din familie. Cântă la vioară încă din clasa I şi a fost elev al regretatei Carmen Frăţilă. În 2005 a câştigat locul al II-lea la Festivalul Internaţional „Ciprian Porumbescu”. Tot Premiul al II-lea l-a obţinut şi în cadrul Festivalului Cântecului Popular Românesc „Maria Lătăreţu”.

 

  • Doljeanca Livia Ileana Celea a obţinut Premiul al II-lea la secţiunea solişti vocali şi Premiul de Popularitate.

    Premiul de Popularitate: CELEA LIVIA ILEANA (Dolj)

  • Premiul Studioului Teritorial de Radio „Oltenia” Craiova: BĂLAN CHELU ZORINA (voce, Olt)
  • Premiul Studioului Teritorial de Televiziune TVR Craiova: BĂLAN CHELU ZORINA (voce, Olt)

 

 

 

 

Întrebat, aseară, de prezentatoarea Iuliana Tudor „cum ar fi arătat destinul Mariei Tănase în timpul pe care îl traversăm”, maestrul Tudor Gheorghe a răspuns: „Cred că ar fi trăit în această perioadă, Maria Tănase n-ar fi devenit niciodată Maria Tănase”. Părere împărtăşită, pare-se, şi de publicul din sala TNC, care a reacţionat printr-un ropot de aplauze. «Din punctul meu de vedere, cântecul popular românesc a avut două praguri întru desăvârşirea decăderii lui. Primul a fost momentul în care anonimul – să nu-l ierte Dumnezeu! – a inventat rima versului „ogoru’/tractoru’”. Când a făcut rima asta, deja cântecul popular românesc a început să slujească drept instrument de propagandă. De-aici a venit folclorul nou şi până la „foaie verde-a bobului / mulţumim partidului” ştim bine că n-a mai trecut multă vreme. Al doilea prag este apariţia în peisajul mass-media românesc a posturilor private de folclor, aşa-zise de promovare a cântecului popular. Fără nici un discernământ, fără profesionişti, au chemat pe cine-a vrut să cânte şi să dea banu’», a explicat Tudor Gheorghe, adăugând că consideră Festivalul „Maria Tănase” cel mai serios festival de folclor din România.