Centenarul Marii Uniri, la Craiova!

0
587

Mii de craioveni au sărbătorit Centenarul Marii Uniri în aer liber, participând cu un entuziasm molipsitor la manifestările organizate de autorități în Piața „A.I. Cuza”, din centrul orașului. O bucurie generală se putea citi pe chipurile oamenilor, indiferent de vârstă: mulți și-au adus de acasă stegulețe sau panglici tricolore pe care le-au purtat cu mândrie pe mânecile hainelor, tinerii și-au îmbodobit obrajii cu cele trei culori ale patriei, iar părinții tineri și-au înălțat pe umeri copilașii, anume parcă pentru a fi și ei martorii unui eveniment de care fiecare român avea cunoștință în acea zi.  

Entuziasmul mulțimii care a aglomerat strada A.I. Cuza – de la Universitate și până la Galeriile de Artă – a impresionat poate cel mai mult în dimineața zilei de Centenar. Ca la nici o altă manifestare organizată până acum, craiovenii au lăsat deoparte toate tabieturile și comoditatea dintr-o zi obișnuită și au ales să petreacă Ziua Națională cu numărul 100, cu numărătoarea pornind de la anul 1918, în aer liber, în centrul orașului, alături de alți craioveni și la unison cu toți românii. Bucuria lor, vie și adevărată, se transmitea de la unul la altul, astfel că sfârșea într-o euforie de care nimeni nu era conștient, dar a cărei frumusețe se potrivea ca nimic altceva mai bine cu semnificația aparte a acelei zile: 100 de ani de Românie modernă.

Coroane de flori la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza

Intonat de fanfara militară, Imnul Național a fost primul care a răsunat puternic în difuzoarele dispersate pe lungimea străzii A.I. Cuza. Așa cum le cere datoria, militarii și-au descoperit capetele, dar nu au fost singurii, gestul lor fiind repetat de mulți dintre craiovenii aflați în mulțime, cuvintele imnului național vibrând parcă mai profund în sufletele lor, într-o astfel de zi. Un ceremonial religios, oficiat de un sobor de preoți militari, a fost săvârșit pentru a-i cinsti pe toți românii care și-au pierdut viețile pentru cauza țării. A urmat apoi momentul alocuțiunilor oficiale, autoritățile – prefectul de Dolj, Narcis Purcărescu, președintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa și primarul Craiovei, Mihail Genoiu – transmițând câte un mesaj craiovenilor: în principal, de prețuire a înaintașilor și responsabilitate pentru următorul veac care ni se deschide în față. La statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza, au fost depuse apoi coroane de flori.

Parada militară a fost întâmpinată cu aplauze

Cel mai emoționant moment a fost însă cel în care militarii, alături de armele pe care le slujesc fiecare, au defilat, salutând mulțimea. Prin fața oamenilor, au trecut, rând pe rând, transportatoare blindate, vehicule Piranha și lansatoare de rachete, camioane. Erau conduse de cei mai buni dintre soldații care au experimentat deja războiul, cel adevărat și dur, ce se mai întâmplă chiar și în vremuri de pace în alte părți ale lumii. În mod special, la parada dedicată Centenarului a fost expus și unul dintre cele mai vechi odoare militare păstrate în Bănie, un steag de luptă din perioada domnitorului Mihai Viteazul. Ca o incursiune în istoria zbuciumată a țării, două plutoane militare au defilat echipate în uniformele de front care au fost purtate de ostașii români în cele două războaie mondiale. Încântarea cu care a fost urmărită și aplaudată parada militară a fost trecută uitării doar de voioșia cu care mulți dintre craioveni s-au desprins de pe trotuare și s-au prins în horele Unirii, care s-au desenat, ca niște cercuri largi, în mulțime.

 

Președintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa:

România următorului veac se construiește astăzi, iar garanția unității ei stă în gesturile și acțiunile pe care fiecare dintre noi trebuie să le așeze, zi de zi, sub semnul solidarității, al înțelegerii și al conlucrării pentru binele comun. Aceasta este datoria pe care un secol de-a lungul căruia am scris istorie ca un singur neam ne-o impune față de generațiile trecutului, aceasta este moștenirea pe care avem obligația să o transmitem intactă generațiilor viitoare. La mulți ani, România! La mulți ani, români!”

Primarul Craiovei, Mihail Genoiu:

Fiecare dintre noi are datoria să nu uite că românii au fost dintotdeauna repere ale istoriei universale, indiferent că vorbim de cultură, economie sau istorie, dar contextul prin care țara noastră este un partener de nădejde al marilor forțe ale lumii ne obligă să devenim mai buni în tot ceea ce facem. La ceas aniversar, într-un moment unic pentru generații întregi, haideți să găsim împreună cele mai bune soluții pentru a păstra și a duce mai departe valorile patrimoniului nostru!”