Solomon şi Dincă au licitat preţul gigacaloriei

0
348

Votul pentru preţul gigacaloriei s-a transformat într-o licitaţie cu spectatori. Profitând de faptul că plenul a fost transmis în direct pe unul dintre posturile locale de televiziune, primarul, viceprimarul, dar şi consilierii locali au negociat tariful gigacaloriei într-un mod spectaculos, plângând cu compătimire pe umărul cetăţeanului amărât. După mai multe ore de discuţii, a rămas ca viceprimarul: să plătim o gigacalorie mai scumpă cu 50 de lei.

Mărirea preţului gigacaloriei, de la 194 de lei la 280 de lei – acesta fiind, de fapt, costul de producţie care rămâne după retragerea tuturor subvenţiilor – a încins spiritele în CLM Craiova mai tare decât sunt caloriferele multora dintre craioveni. Tonul discuţiilor l-a dat viceprimarul Mărinică Dincă, care a pus pe masă preţul lui. “Eu propun un preţ de 245 de lei pe gigacalorie. Aşa cum am mai spus, este nevoie de o contorizare individuală, trebuie ca facturile să se plătească eşalonat  pe parcursul fiecărui an. Sunt câteva măsuri cu care cred că susţinem atât Termoficarea, cât şi cetăţenii”. Ca să convingă consilierii să-i voteze propunerea, acesta a arătat cu degetul către datoriile Termoficării. Dincă a lansat ideea că, de fapt, restanţele actuale ale Regiei sunt mult mai mari decât cele evidenţiate în buget. “E vorba de acele sume în litigiu şi care au fost trecute ca extra-bugetare. Datoriile vor creşte mult mai mult şi vom fi puşi în situaţia de a propune mai târziu o altă creştere de preţ şi pierderi şi mai mari”, a spus Dincă, susţinând că e vorba de o datorie de  600 de miliarde de lei vechi către CET şi 180 miliarde de lei vechi către Compania de Apă “Oltenia”.

Primarul i-a luat apărarea directorului Tatian Tudorache

Rămas fără sprijinul consilierilor, care îşi anunţaseră cu o zi înainte opţiunea pentru un vot negativ comun, primarul Antonie Solomon a bătut şi el un pas înapoi şi a venit cu un preţ mai mic, coborându-l de la 280 lei, cât prevăzuse iniţial, la 255 de lei pe gigacalorie. Cât priveşte Termoficarea, i-a luat apărarea directorului Tatian Tudorache şi le-a cerut consilierilor să nu mai politizeze luarea acestei măsuri. “La Termoficare situaţia nu e aşa de catastrofală cum o prezintă unii. Dacă nu era un director ca Tudorache, care e de 10 sau 12 ani în Regie, nu mai ajungeam nici până aici. Să nu arătăm spre Termoficare ca fiind oaia neagră a Primăriei. Eu vă spun că acum câţiva ani se intra în punctele termice în cizme. Acum sunt ca nişte farmacii, iar pe unele, cu acordul dumneavoastră, le-am transformat în cabinete senatoriale. Dacă speculaţi politic şi nu avem susţinere financiară nu facem nimic. Propun liderilor să meargă în birou şi să discute”. Primul care a plecat a fost chiar el. Când subiectul îşi atinsese punctul de fierbere, Solomon s-a ridicat de la prezidiu şi a ieşit din sală, lăsându-i pe consilieri să negocieze cu viceprimarul.

“PDL propune o creştere cu 50 de lei pe gigacalorie”

Al treilea preţ a fost cel al reprezentanţilor USL din CLM Craiova. Consilierul PNL, Pavel Badea a transmis colegilor că liberalii nu sunt de acord nici cu propunerea primarului, nici cu cea a viceprimarului, ci susţin varianta alianţei pe care o formează împreună cu PSD. “Noi propunem ca preţul gigacaloriei să rămână la acelaşi nivel, de 194 de lei, timp de 5 luni de iarnă şi abia după aceea să modificăm tariful. USL susţine acest tarif, comparativ cu cei de la PDL care propun o creştere cu 50 de lei pe gigacalorie”, a spus consilierul social-democrat, Constantin Răducănoiu. Argumentul acestuia a fost că se înregistrează deja datorii foarte mari, iar tendinţa e de a urca şi mai mult. “Sigur că este un efort pentru buget, dar altfel oamenii vor fi împovăraţi cu facturi care nu se vor încasa şi bulgărele se va rostogoli şi mai mult. Se pot găsi bani renunţând la alte lucruri. Să menţinem nivelul taxelor şi impozitelor în 2012, pentru că am auzit că unii se pregătesc să le scadă, şi automat găsim bani pentru acoperirea acestor luni”, a explicat acesta. Consilierul PSD, Gheorghe Nedelescu, a venit cu propunerea să se economisească bani din deszăpezire.

La final, au bătut palma

Când Solomon s-a întors pe scaunul de la prezidiu trecuse deja mai bine de o oră, timp în care consilierii au despicat firul în patru, analizând pe toate feţele gigacaloria şi compătimind, care mai sincer, traiul modest pe care îl duc craiovenii. Picând în mijlocul acelor discuţii, dar purtate pe un ton mai ridicat, primarul nici nu s-a aşezat bine în faţa sălii şi a bătut cu ciocanul în masă, în semn de adjudecare. “Am fost până la spital o oră şi m-am întors, iar voi tot de preţul gigacaloriei vorbiţi. Vă propun 245 de lei pentru că e suportabil şi terminăm cu circul ăsta”, a spus edilul şi a închis grăbit microfonul. Consilierii PDL au răspuns cu un ropot de aplauze, pe care unii le-au comentat, după şedinţă, ca fiind spontane, alţii – doar ironice. De altfel, cei 14 aleşi locali ai PDL au votat proiectul de hotărâre în forma propusă de viceprimarul Mărinică Dincă şi asumată de primarul Antonie Solomon, adică un preţ de 245 de lei pe gigacaloria facturată populaţiei. Diferenţa între tariful de producere şi cel de facturare va fi suportată, conform aceluiaşi proiect, de la bugetul local, autorităţile locale precizând că dispun de fonduri suficiente în acest scop.

LAURA MOŢÎRLICHE şi RADU ILICEANU