„Colaborarea franco-română în timpul Primului Război Mondial și Marea Unire”

0
466

În ton cu deschiderea „Sezonului Franța-România” la Paris, Asociația Membrilor Ordinului „Palmes Académiques” din România și Biblioteca Franceză OMNIA au organizat, ieri, la sediul instituției menționate, un eveniment dedicat prieteniei dintre cele două țări.

Conferința susținută de profesor dr. Maria Tronea, vicepreședintă AMOPA-Roumanie, „Colaborarea franco-română în timpul Primului Război Mondial și Marea Unire”, a fost urmată de un atelier de lectură având ca suport memoriile Reginei Maria, „Histoire de ma vie (1875-1918)” și jurnalul lui Marcel Fontaine, „Journal de guerre. Mission en Roumanie (novembre 1916-avril 1918)”, în care acesta consemnează experiența sa pe frontul românesc, începând cu data de 17 noiembrie 1916, când este desemnat să facă parte din Misiunea militară în formare pentru România, numită „Misiunea Berthelot”, după numele generalului francez care o comanda. Obiectivul acesteia era să ajute forțele armate române, în vederea întăririi capacității aliaților de pe frontul oriental.

Participanții la atelierul de lectură, studenți la Facultatea de Litere a Universității din Craiova, s-au implicat într-o dezbatere pe marginea celor două jurnale. După cum ne-a precizat prof. dr. Maria Tronea, coordonatorul evenimentului, aceștia au apreciat implicarea Reginei Maria în îngrijirea bolnavilor și a răniților de pe front, dar și participarea reginei la Conferința de pace de la Paris, din luna martie 1919, unde a susținut cauza frontierelor românești în fața lui Clemenceau. Primită cu toate onorurile de președintele Poincaré la Palatul Élysée, a fost decorată cu marele cordon al Legiunii de onoare și primită ca membru corespondent al Academiei de Arte Frumoase. Regina eroină descrie în jurnalul său și sărbătorirea victoriei ce marca și înfăptuirea României Mari, parada triumfală din capitală, cu trupele românești alături de cele franceze, avându-l în frunte pe generalul Berthelot, admirator al mareșalului Constantin Prezan.

În încheierea evenimentului, profesor Constantina Constantin, bibliotecar la instituția gazdă, a prezentat cărțile din expoziția „La Grande Guerre”.