Cum ar putea economisi Guvernul 200 milioane euro anual

0
312

Guvernul ar economisi, anual, 150-200 milioane euro numai în ministere dacă ar amenaja, în Palatul Parlamentului sau în alte clădiri mari, deţinute de stat, spaţii în care să funcţioneze, împreună, mai multe astfel de instituţii, se spune într-o analiză făcută de Mediafax. Cele 15 ministere reprezentate în Cabinet, alături de Ministerul Public, Secretariatul General al Guvernului şi Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului, excluzând nou-înfiinţatul Minister al Afacerilor Europene, au consumat în acest an, de la buget, circa 2 miliarde lei (echivalent a aproximativ 500 milioane euro), numai pentru întreţinerea propriilor sedii. Banii au fost folosiţi pentru rechizite de birou, materiale pentru curăţenie, încălzit, iluminat, apă, canal, salubritate şi reparaţii curente, precum şi pentru achiziţionarea de mijloace de transport, mobilier, servicii de telecomunicaţii. Cheltuielile totale pentru întreţinerea sediilor au crescut de la 1,7 miliarde lei anul trecut la 2 miliarde lei în acest an, iar pentru anul viitor proiecţia este de 2,2 miliarde lei.

Cei mai mulţi bani se duc pe rechizite de birou, materiale curăţenie, încălzit, iluminat, apă, canal, salubritate şi reparaţii curente, totalul fondurilor alocate acestor servicii urmând să crească, anul viitor, la 1,3 miliarde lei, de la 1,26 miliarde lei în acest an. Pentru cumpărarea de maşini, mobilier şi aparatură birotică, fondurile alocate ministerelor s-au dublat de la un an la altul, ajungând de la 289,2 milioane lei anul trecut la 457,6 milioane lei în acest an. Achiziţiile nu se opresc aici, pentru anul viitor fiind deja bugetate alte 503,8 milioane lei pentru astfel de echipamente.

Achiziţiile de mijloace de transport atrag alte cheltuieli pentru carburanţi şi piese de schimb, fondurile alocate în acest sens dublându-se, de asemenea, în interval de un singur an, de la 123,9 milioane lei anul trecut la 221,6 milioane lei în acest an şi urmând să ajungă la 235,7 milioane lei anul viitor.

Toate aceste cheltuieli ar putea fi reduse măcar cu 150-200 milioane euro anual dacă Guvernul ar decide ca, în Palatul Parlamentului sau în alte clădiri mari deţinute de stat, să funcţioneze câte 4-5 ministere, fără a mai lua în calcul economiile semnificative care ar rezulta din aplicarea acestui sistem la nivelul altor instituţii publice, al agenţiilor guvernamentale şi al administraţiei publice locale. Suplimentar acestor economii, bugetul de stat ar putea fi alimentat şi cu fonduri obţinute din vânzarea sau închirierea clădirilor în care au funcţionat ministerele delocalizate.