Eroii „Şarjei de la Robăneşti”, din 10 noiembrie 1916, omagiaţi în Anul Centenar

0
7418

Pe 10 noiembrie 1916, în comuna Robăneşti, a avut loc unul dintre episoadele fierbinţi ale Primului Război Mondial. În acea zi, 110 militari ai Regimentului 9 „Roşiori”, din Escadronul III „Cavalerie”, înarmaţi doar cu săbii, călare pe cai, s-au năpustit asupra armatelor germane, înfruntând artileria inamică. Atunci, au supravieţuit 18 ostaşi în ceea ce a rămas în istorie „Şarja de la Robăneşti”, misiunea, de-a dreptul sinucigaşă, ţinându-i pe loc pe nemţi şi asigurând retragerea Armatei Române. În memoria acelei zile, Consiliul Judeţean Dolj, Centrul Judeţean pentru Protecţia Naturii, Turism şi Dezvoltare Rurală Durabilă Dolj, Garda Naţională de Mediu – Comisariatul Judeţean Dolj, Direcţia Silvică Dolj, Primăria Robăneşti şi Garnizoana Craiova au organizat o festivitate de comemorare a eroilor şi , în onoarea acestora, au fost plantaţi 110 stejari, fiecare copac purtând denumirea unui dintre ostaşi.

Totul a pornit în acea zi de 10 noiembrie 1916, de la ordinul comandantului Regimentului 9 „Roşiori”, cantonat la Alexandria , lt.col. Ion Călinescu¸ ca un escadron de Cavalerie să se năpustească asupra bateriei de artilerie germană, cantonată la liziera pădurii Perşani, din apropierea comunei Robăneşti. Ordinul a fost adus , în galop, de lt.  Anghel Mora, iar comandantul escadronului III „Cavalerie”,  cpt. Alexandru Filitti, s-a oferit voluntar, alături de 110 ostaşi, printre care şi un sergent, veteran al Războiului de Independenţă, în vârstă de 67 de ani. Sacrificiul a fost imens, supravieţuind doar 18 ostaşi, dar misiunea, de-a dreptul sinucigaşă, a asigurat retragerea Diviziilor Armatei Române, cu atât mai mult cu cât Craiova fusese ocupată cu o zi înainte de atac.

„Recunoştiinţa noastră pentru faptele de glorie ale înaintaşilor”

În memoria acelor eroi, la monumentul dedicat lor, la intrarea în comună, a avut loc o emoţionantă manifestare de comemorare, prin care s-a adus un omagiu celor căzuţi, atunci, la datorie, dar s-a vorbit şi despre viitor. Oameni din localitate, elevi ai Şcolii Gimnaziale Robăneşti, invitaţi de marcă au ţinut să fie prezenţi la această acţiune.

„Suntem datori să ne amintim, mereu, preţul dureros plătit pentru cel mai important moment din istoria României – Unirea de la 1918, iar sacrificiul celor 110 militari care au luptat la Robăneşti este unul dintre evenimentele care au rămas în memoria tuturor românilor. Recunoştiinţa noastră pentru faptele de glorie ale înaintaşilor. Trebuie să ducem mai departe istoria, de aceea, în memoria eroilor, vor fi plantaţi 110 stejari, fiecare purtând numele unui dintre cei care au luptat acum 102 ani. Acum mai bine de un veac, într-o zi cenușie de noiembrie, în momente de cumpănă, 110 cavaleriști din Regimentul 9 Roșiori au dat măsura curajului, avântându-se în atac impetuos asupra inamicului, printr-o ploaie de gloanțe, pentru a-și salva camarazii care cădeau secerați de artileria germană. Astăzi, când le cinstim memoria, doresc să vă mulțumesc dumneavoastră, tuturor celor care v-ați alăturat acestei inițiative comemorative. Datorită dumneavoastră, 110 stejari se vor înălța pe locul în care, odinioară, 110 eroi s-au ridicat mai presus de teamă și de moarte și au intrat în eternitate – pentru ca actul lor de sacrificiu să nu fie vreodată uitat…”, a precizat  Ion Prioteasa, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj.

La rândul său,  Cristian Şovăilă, subprefect al judeţului Dolj, a menţionat, în alocuţiunea sa: „Este o onoare să particip la astfel de manifestare, prin care se comemorează 102 ani de la acele dramatice lupte. Cei care s-au oferit voluntari, atunci, sunt adevărate repere morale. Vitejia lor a salvat Armata Română şi a pus bazele Unirii de la 1 decembrie 1918”. Primarul din Robăneşti,  Ionuţ Costin Ştefănescu, a subliniat că  „este o mare cinste pentru noi să avem asemenea eroi pe care să-i cinstim. Sacrificiul lor s-a constituit într-un reper şi pentru generaţiile viitoare”.

Fiecare erou are propriul stejar

Printre ostaşii aflaţi, atunci, în primele rânduri, s-a aflat şi un sergent voluntar, în vârstă de 67 de ani,  Gheorghe Donici, a cărui evocare a fost făcută de grl. (rtg.)  Ionel Popa, veteran de război: „Gheorghe Donici a fost unul dintre boierii de viţă veche din Moldova, şcolit la Paris. În Războiul de Independenţă a luptat ca voluntar. S-a întors acasă, la Valea Seacă, jud. Bacău, iar când România a intrat în Primul Război Mondial s-a prezentat ca voluntar , la Alexandria, acolo unde era Regimentul 9 „Roşiori”. A fost atât de patriot, încât a rămas un simbol de-a lungul anilor, şi ar fi bine ca şi cei de acum şi cei care vor veni să-i urmeze exemplul”.

Bătrânul erou a căzut lângă pdurea Perşani, acolo unde i s-a ridicat o cruce din piatră. În apropierea acestui loc, Direcţia Silvică Dolj a plantat 110 stejari.  „Pădurea nu înseamnă doar arborii, ci şi trecutul, prezentul şi viitorul nostru. De aceea am ales să plantăm aceşti stejari, această specie fiind una care arată trăinicia şi rezistenţa. Prin această acţiune am vrut să arătăm recunoştiinţa noastră pentru cei căzuţi la datorie, aici, la Robăneşti”, a spus  Silvestru Nuţă, director al Direcţiei Silvice Dolj. La ambele monumente au fost depuse coroane de flori din partea autorităţilor, ai Parlamentului României, la acţiune fiind prezenţi şi mai mulţi parlamentari de Dolj, iar fiecare dintre aceştia a sădit un stejar.