Consilierii PDL nu vor vota mărirea preţului la gigacalorie

0
311

Viceprimarul Mărinică Dincă a organizat, ieri, o conferinţă de presă, la sediul partidului, şi a anunţat că aleşii locali ai PDL nu vor vota mărirea tarifului la gigacalorie şi nici majorarea pierderilor la agentul termic, care sunt propuse în plenul de astăzi. Acesta a avansat chiar ideea că autorităţile locale ar avea bani pentru a acoperi diferenţa de tarif, dar că nu fac acest lucru din rea-voinţă.

Mărinică Dincă

Viceprimarul Mărinică Dincă, care este şi preşedintele PDL Craiova, a precizat că are pregătite mai multe amendamente la proiectul de hotărâre privind majorarea preţului gigacaloriei pe care le va expune în plenul de astăzi ca venind din partea partidului său. “Vă spun de pe acum că o să propun în plen amendamente care să ducă la reducerea valorii energiei termice facturate populaţiei şi la nesuportarea pierderilor. Mi se par nişte lucruri de bun simţ, care trebuie să vină în sprijinul craiovenilor. Nu le putem cere craiovenilor să suporte facturi mai mari din cauza managementului slab de la Termoficare”. Mai mult, acesta a avertizat că, dacă nu vor fi acceptate aceste propuneri, toţi consilierii democrat-liberali vor vota împotriva acestui proiect.

Dovadă de rea-voinţă din partea autorităţilor

Potrivit lui Dincă, există soluţii, chiar şi financiare, care ar face ca preţul pe gigacalorie să nu crească în această iarnă, dar că există “rea-voinţă” din partea celor care ar trebui să le aplice. “La acest moment, nu avem nici o problemă cu bugetul, mai degrabă avem o problemă de voinţă din partea unora”, a susţinut Dincă. Viceprimarul spune că, de fapt, Primăria Craiova ar avea banii pentru a acoperi diferenţa dintre preţul de producere şi cel de facturare a gigacaloriei şi că aceştia ar proveni dintr-o economie la plata ajutoarelor de căldură, aprobate cu două luni în urmă pentru 15.000 de craioveni. “Atunci am previzionat că ar putea fi 15.000 de craioveni, dar pot să fie mai puţini şi am avea la dispoziţie o economie”.

Dincă invocă economii “previzionate”

Din calculele lui Dincă rezultă că suma care i-ar fi necesară Primăriei Craiova pentru a îngloba toate formele de ajutor de căldură, plus subvenţii, ar fi de 11,8 miliarde de lei, cu puţin peste cifra de 10 miliarde de lei care a fost oprită, deja, la bugetul local. Pe de altă parte, Dincă a recunoscut şi că aceste socoteli stau în picioare atât timp cât numărul craiovenilor care vor solicita ajutoare de căldură de la bugetul local s-ar menţine mai jos de 15.000, o limită votată tot de consilieri. “La această oră, se spune că ar fi cam 13.000 de persoane. Am discutat la Direcţia de Buget-Finanţe a Primăriei şi ni s-a spus că vom avea datele sigure la sfârşitul lunii noiembrie. Până atunci, mergem pe previziuni”.

Cuibuşor cald pentru directorime

Dincă a acuzat, în schimb, conducerea de la Termoficare că este interesată să-şi mărească organigrama cu posturi de directori, fără a se ocupa de rentabilizarea reală a Regiei: “Cu două luni în urmă am propus ca doi dintre cei patru directori care sunt la Termoficare, cel economic şi cel tehnic, să dispară. Din punctul meu de vedere, singurul care ar trebui să rămână este sectorul comercial, pe care chiar l-aş întări, fiindcă e singurul care aduce bani. Ceilalţi îi risipesc”. Cei vizaţi ar fi directorul economic, Olimpia Geantă, şi directorul tehnic, Nicolae Degeratu, angajaţi cu experienţă ai Regiei, dar neînrolaţi politic, iar cel care a primit un bonus de încredere este proaspătul director comercial, fostul social-democrat Sorin Iordache, care acum se regăseşte în UNPR Dolj.