Activitate transnaţională de proiect pentru elevi şi profesori de la Colegiul Naţional Carol I

0
1145

Programul proiectului Erasmus+ ”Ensemble pour une Europe Solidaire”, având ca parteneri Colegiul Național Carol I din Craiova, instituție coordonatoare, Liceul Vytautas Didziojo din Klaipeda, Lituania și Liceul bilingv Academician Lyudmil Stoianov din Blagoevgrad, Bulgaria, a continuat și în această toamnă, prin reuniunea transnațională găzduită de liceul din Lituania.

O echipă de proiect a colegiului craiovean, formată din 11 elevi și trei profesori, a călătorit la Klaipeda, în perioada 7 – 12 octombrie a.c, pentru a participa, alături de partenerii bulgari și lituanieni, la activitățile prezente în programul privind cea de-a doua mobilitate a proiectului. O săptămână plină de evenimente, trăiri intense și muncă în echipă, cu amintiri unice și colorate în paleta unui octombrie blând și zâmbitor. Promovarea educației cetățenești și a valorilor comune ale libertății, toleranței și nediscriminării, dezvoltarea competențelor civice de coeziune socială și educație interculturală au fost obiectivele atinse cu succes de către cei 31 de elevi și profesori parteneri în cadrul activităților de la Klaipeda, construite în jurul tematicii: incluziune socială, diversitate și interculturalitate. Aceste activități s-au desfășurat atât la Liceul Vytauto Didziojo, gazda proiectului, cât și în diferite locuri și spații culturale ale orașului, fiind concepute ca o angajare la dialog intercultural și cetățenie activă, prin participarea directă și entuziastă în grupurile de lucru a tuturor partenerilor, elevi și profesori deopotrivă, pentru a duce la bun sfârșit sarcinile și a realiza produsele prevăzute în programul acestei mobilități. „ A fost o experiență unică pe plan cultural și social, un prilej de dezvoltare personală, atât pentru elevi cât şi pentru profesori, de practicare a limbilor străine, de descoperire a diversității culurale a unor locuri încărcate de mit și istorie”, a explicat prof.Mihaela Divan-Vasilcoiu, membru echipa de proiect. 

O încununare a unei munci fructuoase

Programul special de primire a invitaților, vizitarea Orașului vechi și a Primăriei din Klaipeda, plimbările pe faleza orașului sau vizitarea Muzeului celui de-al Doilea Război Mondial au fost un prilej de reflecție asupra istoriei, asupra sentimentului de patriotism și a atitudinii solidare ce bate în inimile fiecăruia. Atelierele de lucru desfășurate la Biblioteca I. Simonaitytes, privind Carta comportamentelor cetățenești, Cuvântul solidar al lunii, alegerea logoului și a sloganului proiectului, crearea de afișe tematice, precum și prezentarea rețetelor tradiționale ale fiecărei țări partenere au completat și îmbogățit experiențele tuturor participanților în ceea ce privește incluziunea, participarea activă și munca în echipă. O încununare a unei munci fructuoase și susținute a constituit-o vizitarea orașului-stațiune Palanga, prilej de întâlnire cu spiritul viu al Mării Baltice, ale cărei valuri aduc mereu la țărm ambra care îmbrăca odată legendarul palat scufundat al reginei Juraté. „Muzeul Ambrei, situat în pădurea Biruté, melanj de istorie și arhitectură, este palatul simbol al orașului ce atrage nu doar prin pietrele de chihlimbar care sunt descoperite aici, dar mai ales prin bogata sa istorie, prin parcurile și grădinile magnifice, prin natura mirifică”, ne împărtăşeşte  prof. Daniela Nicola, membru al echipei de proiect. 

„Experienţele trăite au fost ca o explozie de tinereţe şi entuziasm”

Activitățile atractive, căldura cu care echipa de proiect a fost primită în Lituania, o țară fascinantă și fermecătoare, au lăsat amprente adânci în sufletele tuturor, motiv pentru care elevi și profesori au dorit sa-și exprime în puține cuvinte numeroasele sentimente și trăiri pe care le-au încercat în aceste cinci zile încărcate de cultură, căldură și solidaritate. ”Activitatăţile reunite în săptămâna petrecută la malul Mării Baltice ilustrează în mod fericit atuurile proiectelor europene:  coeziunea de grup, curiozitatea intelectuală, simţul practic, ascultarea mai atentă a celuilat, dialogul intercultural, dorinţa de a vorbi despre sine şi de a pune întrebări, învăţarea experimentală, luarea de decizii, implicarea într-o cauză  în care începi să crezi din ce în ce mai mult, atâta vreme cât eşti parte constitutivă a ei. Experienţele trăite alături de cei 11 elevi ai Colegiului nostru au fost ca o explozie de tinereţe şi entuziasm, gravitând în jurul unor valori importante: solidaritate, evitarea prejudecăţilor şi a discriminărilor, comportament civic, implicarea în viaţa comunităţii. O explozie de lumină şi culoare, de asemenea, căci descoperirile prilejuite de vizitele organizate de liceul gazdă s-au petrecut sub o frumoasă şi caldă lumină de octombrie, declinată în nuanţe de chihlimbar. Am convingerea că lucrurile învăţate acum, în Lituania, dar şi pe parcursul întregului proiect „Ensemble pour une Europe Solidaire” vor fi straturi de trăire şi cunoştere, statornice, formatoare pentru individualităţi puternice, cu voci distincte în societatea de azi şi de mâine.”,  a precizat prof.dr. Alina Ioanicescu,coordonator proiect. 

 

 

Cristiana Călina, clasa a X-a :

”Participarea mea la această mobilitate s-a dovedit a fi o experiență unică și extrem de interesantă. Atât atelierele de lucru la care am participat, cât și vizitarea diferitelor obiective culturale au fost un câștig real pentru mine. Atelierele au reprezentat și o oportunitate de a fructifica abilitățile noastre și de a le împărtăși colegilor lituanieni. Acest tip de mobilitate a avut un impact deosebit asupra dezvoltării abilitaților mele lingvistice, legate de limba franceză, dar și a celor personale, de comunicare..”

Nicoleta Leu, clasa a XII-a :

”Mobilitatea în orașul lituanian Klaipeda a reprezentat pentru mine o experiență unică de formare, atât pe plan personal, cât și pe plan profesional. După o călduroasă deschidere, oferită de elevi, profesori şi conducerea şcolii, am participat la diferite activități care ne-au pus la încercare creativitate și spiritul de a lucra în echipă…”