Meșterul popular gorjean Gheorghe Ciuncanu, premiat la Craiova pentru costumele sale populare

0
1625

A învățat meserie de la tatăl său, un meșter foarte priceput, care a pus bazele Cooperativei „Arta Casnică”, din Gorj, cândva renumită în țară. La rândul său, a devenit cunoscut pentru costumele populare deosebite pe care le realizează în atelierul din satul Gornovița, lângă Tismana. Le-a adus, spre expunere și vânzare, și la Târgul Meșterilor Populari de la Craiova, iar organizatorii au apreciat valoarea creației, răsplătindu-l cu Marele Premiu.

„Nu mă așteptam… Pentru că eu, de 50 de ani de când fac asta, n-am luat nici un ban nemuncit. Dar dacă oamenii au considerat că sunt cel mai bun din târg…”, ne-a mărturisit Gheorghe Ciuncanu. În vârstă de 70 de ani, pe care i-a împlinit chiar pe 16 octombrie a.c., meșterul și-a păstrat respectul pentru tradiție, costumele sale schilerești fiind realizate numai din lână natură și brodate manual. Deși îndelung admirate și des probate îndeosebi de doamne și domnișoare, hainele n-au avut mare succes la vânzare, ceea ce l-a făcut pe meșter să afirme că… oltenii nu au bani!

Târgul Meșterilor Populari s-a desfășurat în perioada 26-28 octombrie 2018, pe esplanada Teatrului Național Craiova, și a fost organizat de Secția de Etnografie a Muzeului Olteniei, cu sprijinul Consiliului Județean Dolj și în parteneriat cu Consiliul Local şi Primăria Craiova. Această a 41-a ediție a marcat împlinirea a 50 de ani de la debutul manifestării, în anul 1968.

„Vin demult la Craiova, nu mai țin minte de când. De câte ori mă cheamă vin. Dar numai la Târgul Meșterilor Populari, pentru că noi facem ceva original”, spune, din capul locului, Gheorghe Ciuncanu. La standul său e un du-te – vino: modelele deosebite și combinațiile de culori ale hainelor pe care le expune spre vânzare atrag toate privirile și nu puțini sunt cei care se opresc să le și probeze. Îndeosebi doamne și domnișoare!

„Avem de toate la vânzare. Și costum bărbătesc – cămașă, pantalon, vestă, și pardesiu de damă, haine scurte și pentru femei și pentru bărbați. Sunt lucrate numai din lână. Din postav – abaua care era odată. Lână sută la sută! Cu motive specifice schilerești, din Gorj. Nu putem altfel, nu ne lasă modelul vechi. Avem, spre exemplu, modelul de pardesiu al Reginei Maria și nu putem să ieșim din el”, ne explică meșterul, convins că, datorită calității, nu are concurență pe piață. Știe ce spune, pentru că știe prea bine ce face și ce vinde… de peste 50 de ani!

„Lucrez din 1964. Am muncit într-o cooperativă meșteșugărească, care la ora actuală nu mai există, și apoi m-am dus pe propriul drum. Am pornit chiar înainte de 1989, aveam autorizație particulară”, povestește Gheorghe Ciuncanu. Nu în fabrică a deprins însă arta meșteșugului: «Eu am învățat să lucrez de la tatăl meu. Cu el s-a înființat Cooperativa „Arta Casnică”, în 1950, la Tismana. Era renumită… A mai mers și după 1989, dar, încet-încet, s-a dus». Astăzi, Gheorghe Ciuncanu are un atelier în satul Gornovița, lângă Tismana, cu patru angajați. Nu și un magazin de desfacere, pentru că „e chiria scumpă”, spune. Iar bază îi este un nepot, „care a învățat cam 80 la sută” din tainele meseriei, și pe mâinile căruia vrea să lase meșteșugul.

Se lucrează greu hainele, mărturisește: „Materialul trebuie croit, trebuie încheiat, brodat, căptușit, pus guler și buzunare…”. Brodat manual, subliniază meșterul. Cel mai greu de realizat este modelul schileresc: la o astfel de haină muncește și mai bine de o lună, pentru că necesită o concentrare deosebită. Nu e ușor și nici ieftin să își procure materialele – „de la oameni particulari care prelucrează lâna”. „Dar lucrează și ei greu și… ne cam chinuim”, mai spune Gheorghe Ciuncanu.

Iar toate aceste eforturi și costuri de producție cresc prețul de vânzare. „La munca pe care o facem, eu cred că avem totuși prețuri mici. Un pardesiu ajunge la 900 lei, dar sumele sunt negociabile. Dacă nu ar fi materialul atât de scump, adică lâna, am vinde cu preț mai mic. Dar degeaba nu le dau, că știu ce muncă e la ele!”, afirmă meșterul. Îndelung admirate, cum spuneam, hainele sale nu s-au vândut prea bine la târgul de la Craiova, a declarat acesta. „N-au oltenii bani, să știți… Cu toate că avem astfel de haine, vânzarea merge greu. Toată lume vine, îmbracă, face poze și… îmi spun că revin când fac rost de bani. Asta e…”, a mai spus Gheorghe Ciuncanu. I-a rămas însă de-aici marea bucurie că organizatorii i-au apreciat calitatea și valoarea creațiilor și i-au acordat Marele Premiu al târgului, care a valorat… 3.000 lei!

 

Premiile Târgului Meșterilor Populari, ediția a 41-a:

Marele Premiu, acordat de Muzeul Olteniei: Gheorghe Ciuncanu (Tismana, Gorj) – costume populare

Premiul „Cetatea Băniei”, acordat de Primăria Craiova: Teofilia Mihoreanu (Botoșani) – încondeietor ouă

Secțiunea Adulți

Premiul I: Aneta Bucur (Argeș) – costume populare

Premiul al II-lea: Gheorghe Garbovan (Mehedinți) – ceramică

Premiul al III-lea: Virgil Constantin (Ilfov) – pielărie

Secțiunea Tineret

Premiul I: Ivașcu Adrian (Argeș) – apicultură

Premiul al II-lea: Corina Matei (Vâlcea) – împletituri pănușă

Premiul al III-lea: Cristinel și Radu Micuț (Argeș) – sculptură lemn