Demnitarii de la Mediu, trimişi să-i scape de „inhibiţii” pe responsabilii de fonduri europene

1
381

Ministrul Mediului vrea să ştie care sunt problemele cu care se confruntă actorii locali şi regionali cu privire la absorbţia fondurilor europene pe Mediu. În consecinţă, i-a trimis în teren pe demnitarii şi înalţii funcţionari din Minister, pentru a asculta doleanţele angajaţilor din cadrul Organismelor Intermediare de Mediu, dar şi pe cele ale beneficiarilor proiectelor de interes major din regiunile de dezvoltare, în încercarea de a accelera absorbţia de bani europeni.

„Am venit aici să mă încarc cu problemele dumneavoastră, să discutăm propunerile dumneavostră de soluţii”, le-a spus secretarul general al Ministerului Mediului şi Pădurilor (MMP), Daniel Şerbănescu, responsabililor şi beneficiarilor de fonduri europene, cu o valoare a proiectelor de peste 20 de milioane de euro,  din judeţele Regiunii Oltenia, prezenţi la întâlnirea organizată de MMP şi desfăşurată la Prefectura Dolj. „Vă rog să renunţaţi la orice fel de inhibiţie pe parcursul întâlnirii noastre şi să spuneţi clar şi răspicat problemele cu care v-aţi confruntat şi vă confruntaţi şi, totodată, aştept de la dumneavoastră propuneri pentru îmbunătăţirea activităţii”, i-a îndemnat acesta pe angajaţii OI POS Mediu Craiova. Ca să scape de „inhibiţii”, demnitarul i-a asigurat pe aceştia că nu a venit la Craiova „în control” sau pentru „vreo verificare anume”, ci pentru a discuta propuneri de soluţii, pe care să le „angreneze cu posibilităţile pe care le are Ministerul, ca autoritate de reglementare centrală, pentru o mai bună accesare a rambursării fondurilor europene”. „Dispoziţia ministrului (n.r. Laszlo Borbely) a fost ca fiecare din demnitarii Ministerului şi înalţii funcţionari publici să preia o arie de responsabilitate, în principal suprapusă peste aria de responsabilitate a fiecărui Organism Intermediar. De asta mă aflu eu, astăzi, aici”, şi-a explicat prezenţa secretarul general al Ministerului Mediului. Potrivit acestuia, stăm bine la capitolul contractare, însă „stăm un pic mai slab la capitolul rambursări, la absorbţia fondurilor”.

Ca să fie pe deplin înţeles rolul întâlnirii de ieri, directorul general al POS Mediu Oltenia, Denisa Buzatu, a subliniat, la rându-i, că discuţiile au ca scop principal analiza proiectelor în implementare, ascultarea problemelor şi găsirea de soluţii.

Stăm bine, dar stăm şi rău…

Potrivit acesteia, în prezent OI Craiova monitorizează implementarea unor proiecte a căror valoare se ridică la peste 700 de milioane de euro, în întreaga regiune. „În sală sunt beneficiarii a trei Axe principale, cu proiecte de peste 20 de milioane de euro. Mai sunt prezenţi şi reprezentanţii Administraţiilor Bazinale de Apă Jiu şi Olt, care sunt beneficiarii noştri în implementare, care sunt la început, ca şi Compania de Apă Oltenia. I-am chemat aici pentru a asculta din experienţa celor mai avansaţi, care sunt Companiile de Apă de la Gorj şi Olt, pentru care deja plătim lucrări”, a afirmat Denisa Buzatu. Aceasta a declarat că în acest moment, pe Axa I de dezvoltare, referitoare la proiectele de alimentare cu apă, judeţele Olt, Gorj, Dolj şi Vâlcea au semnat contracte de finanţare, în timp ce Mehedinţiul este în faza de pregătire.

În ceea ce priveşte Axa a II-a – Deşeurile,  „în regiune stăm un pic mai rău”, după cum a apreciat şefa de la OI Pos Mediu. „Avem un singur proiect semnat în implementare, cel al Consiliului Judeţean Olt. Celelalte patru sunt în evaluare, în diverse faze, mai avansate sau mai puţin avansate”, a afirmat Denisa Buzatu. Cât despre proiectele pentru Termoficare, în regiune există un singur beneficiar eligibil pe POS Mediu, şi anume CET Govora.

Imediat după explicaţiile generale oferite de organizatori cu privire la activitatea ce avea să se desfăşoare, participanţii au fost invitaţi să se dezinhibe, să se destăinuie şi să găsească împreună soluţii…

 

1 COMENTARIU

  1. Deci nenea prefectul o fura cu ochii lui deja D-na de la POSMEDIU spune ca la olt sunt probleme cu deseurile nu cu spunea nenea prefectul de dolj, si deci inca una buna trebuia sa se vada Bilestiul cu CJ Dolj azi si s-a amanat sedinta se pare ca ministrul mediului a facut bum cand a auzit ca s-a trezit primarul bailestiului si cu prefectul de dolj sa strice masterplanul de capul lor, si le-a spus stop joc. Bailesteni fruntea sus ca Pistiritzu nu a facut nimic pentru voi cum nu a facut prefectul pentru dolj, ei ar vrea saracii sau sunt grei de cap.

Comments are closed.