Rămas fără drept de semnătură, Eugen Marinescu „a căzut la pat”

1
1068

Şeful Serviciului de Control al Legalităţii Actelor din Prefectura Dolj, Eugen Marinescu, a rămas fără drept de semnătură, după ce prefectul judeţului Dolj, Nicolae Giugea, a emis în acest sens Ordinul nr. 98/09.03.2011. Decizia a survenit după ce în presă au fost semnalate mai multe nereguli cu privire la activitatea şefului Serviciului Juridic, dar şi pentru că, odată cu instalarea noii conduceri a Instituţiei Prefectului Dolj, au ieşit la iveală şi alte „amănunte” referitoare la circuitul unor documente din instituţie. Nicolae Giugea a declarat, ieri, că va solicita Corpului de Control din Ministerul Administraţiei şi Internelor să analizeze activitatea Serviciului Juridic din Prefectura Dolj şi „în exclusivitate activitatea domnului Eugen Marinescu”.

Eugen Marinescu

„I-am ridicat dreptul de semnătură domnului Eugen Marinescu. Este un ordin dat pentru asta, pe baza a ceea ce s-a întâmplat. Ordinul este dat cu mult înainte de a apărea urmărirea penală (n.r. – Eugen Marinescu este cercetat pentru implicarea într-o retrocedare de aproximativ 2.000 de hectare de pădure), nu sunt eu responsabil pentru asta. Eu l-am dat şi voi solicita şi Corpului de Control din Ministerul Administraţiei şi Internelor să vină să analizeze activitatea Serviciului Juridic din Prefectura Dolj şi în exclusivitate activitatea domnului Eugen Marinescu”, a declarat prefectul judeţului Dolj.

Nereguli pe bandă rulantă

Întrebat despre motivele care au stat la baza acestei decizii, Nicolae Giugea a afirmat că „în primul rând o serie de aspecte sesizate de presă, în ceea ce priveşte anumite nereguli la nivelul instituţiei, care trebuie verificate şi dovedite”. Pe de altă parte, prefectul de Dolj a menţionat şi „dezordinea” din documentele legate de dreptul de proprietate şi fondul funciar de care Serviciul Juridic ar fi trebuit să se îngrijească. „Arhiva pe Legea Fondului Funciar – toată documentaţia în acest sens nu este arhivată, ceea ce este în neregulă. Fiecare se duce acolo şi ia ce are nevoie”, a spus Nicolae Giugea. Acesta a adăugat că „ar trebui să existe un circuit foarte bine stabilit al documentelor la nivelul instituţiei” şi că, de altfel, el a fost stabilit, prin ordin al prefectului, „dar şeful Serviciului Juridic nu a respectat acest ordin”.

În Prefectură – alba, în afara ei – neagra

„Vreau să reamintesc că, în perioada 2005-2007, când am mai fost prefect al judeţului Dolj, n-am avut nici un fel de problemă în ceea ce priveşte fondul funciar, n-am avut nici un fel de scandal la nivelul judeţului. Eu zic că am făcut o aplicare corectă a legislaţiei în ceea ce priveşte fondul funciar”, a explicat prefectul, care a precizat că toţi cei care au acţionat „incorect” şi „ilegal” vor suporta consecinţele. „Unde s-au făcut greşeli mai puţin voite o să luăm măsurile necesare pentru a remedia situaţia”, a mai spus Giugea. Acesta a declarat că a constatat că unele măsuri legale luate în perioada în care a mai ocupat scaunul de prefect au fost apoi reinterpretate: „Am luat o serie de măsuri legale a legilor proprietăţii, a legilor fondului funciar, în perioada 2005-2007 şi am observat că aceleaşi măsuri legale au fost reinterpretate, când n-am mai fost în Prefectură. Şi m-am întrebat: când a avut dreptate (n.r. – Eugen Marinescu), atunci când am luat măsura împreună? Eu şi în momentul de faţă consider că acele măsuri au fost luate în baza legii, pe interpretarea corectă a legislaţiei în vigoare şi aplicarea unitară a acestor legi la nivelul judeţului dolj. Ori, după aceea, după ce n-am mai fost în Prefectură s-au tras cu totul alte concluzii”.

Legat de aceste aspecte, Nicolae Giugea a mai adăugat că a rămas surprins să constate că soluţiile date primăriilor în privinţa dreptului de proprietate nu au fost duse la îndeplinire, exemplificând cu situaţia din localitatea Sadova, „unde am dat soluţii Primăriei să se ocupe de finalizarea a tot ceea ce înseamnă intravilan şi nu ştiu dacă s-a finalizat. Nu cred că este un primar la nivelul judeţului, care să fi venit la mine – atunci când eram eu prefect – şi să spună că nu i-am dat o soluţie sau nu am vrut să-l ajut. Am şi ajutat şi am dat şi soluţii”, a precizat Nicolae Giugea.

Situaţia actelor semnate de Georgescu, clarificată în scurt timp

Cât despre posibilitatea revocării actelor administrative semnate de Eugen Georgescu, pe 7 martie a.c., după ce mandatul acestuia încetase, Nicolae Giugea a  declarat că „există nişte responsabilităţi, o ierarhie la nivelul instituţiei”: „Eu, consilierul juridic X, răspund de localitatea respectivă, dau aviz de legalitate asupra documentelor, îi transmit imediat şefului meu, fiecare şef are alt şef şi aşa se ajunge la avizul Prefecturii… În acest sens, vom transmite un comunicat, ce va ajunge la presă”, a răspuns şeful Prefecturii Dolj.

Nicolae Giugea a mărturisit că el nu este un tip perfecţionist, „ca alţii”, întrucât spectrul muncii acestora din urmă este unul foarte mic. «N-am fost niciodată un „hei-rupist” şi n-am fost niciodată un perfecţionist. Nu, eu sunt un tip pragmatic. Nu sunt ca alţii, perfecţionist. Ca să fii perfecţionist, trebuie să ai o activitate extrem de redusă. Ori, la Prefectură, unde există o grămadă de probleme pe care trebuie să le cuprinzi, să le rezolvi, trebuie să fii atotcuprinzător şi cred că un tip pragmatic le poate rezolva», a încheiat acesta.

Prefectul judeţului Dolj, Nicolae Giugea:

 

Nicolae Giugea

„Până se va finaliza această acţiune de verificare şi analiză a activităţii Serviciului Juridic din Prefectura Dolj, pe care l-a coordonat domnul Marinescu, i-am ridicat dreptul de semnătură, ca să nu existe nici din partea dumnealui vreo tentaţie, nici din partea mea vreo suspiciune că s-a întâmplat ceva între timp. Îşi desfăşoară în continuare activitatea în cadrul Serviciului, dar nu mai acordă viză de legalitate pentru documentele emise de serviciul respectiv. Dreptul de semnătură a fost preluat de consilierul juridic Marian Mirea”.

 

 

 

 

 


„Eugen Marinescu are atitudini confuze, în funcţie, probabil, de temperatura mediului ambiant, de prognoza meteo care se anunţă în ziua respectivă. Probabil că dacă este frig afară, el este mai sever, mai tranşant în decizii, dacă este mai cald, este mai îngăduitor”.


„Eugen Marinescu este în concediu medical. Ieri a intrat. După 24 de ore, eu dau ordin să se verifice dacă are probleme medicale. Poate are nevoie de ceva, să i se desfacă o sticlă de apă, ceva…”.

1 COMENTARIU

  1. Si acum vreo 2-3 ani suferea de o boala grava dl Marinescu atunci cand Corpul de Control a venit la Prefectura in control…Poate boala a recidivat, pacat ca intre timp prin semnaturile dansului s-a batut joc de foarte multi oameni.
    Poate acum, bolnav fiind, poate da o explicatie in dosarul 1227/215/2008, poate isi aduce aminte de ce Prefectura care ceruse instantei sa anuleze un Titlu De Proprietate, dupa ce a castigat la Judecatoria Craiova, in recurs, la Tribunalul Dolj s-a retras actiunea..A fost oare din cauza bolii de care sufera distinsul Domn????Daca este asa bolnav ar trebui revizuit si reevaluat tot ceea ce a semnat DL Eugen Marinescu.Ii dorim multa sanatate, special mintala si mult echilibru are nevoie de toate acestea pentru a raspunde pentru faptele sale ..si apoi, oamenii de rand fiind mult mai intelepti gasesc undeva puterea de a se ruga si pentru cei ce gresesc.

Comments are closed.