Separarea rezervării capacității pe puncte de intrare

0
334

Noul Cod de Rețea vine și separă activitatea de rezervare de capacitate în punctele de intrare și în punctele de ieșire din SNT, introducând principiul sănătos prin care cel care este producătorul gazului / proprietarul gazului importat îl va introduce în SNT și abia ulterior îl va comercializa, existând posibilitatea asigurării astfel a trasabilității gazului.

 Principiul separării rezervării de capacitate pe puncte de intrare și pe puncte de ieșire în/din SNT, a mai existat într-un proiect de modificare a Codului Rețelei în anul 2009, respins atunci de ANRE.

Separarea rezervării de capacitate pe puncte de intrare în SNT, exclusiv de producătorul de gaze  permite:

  • în primul rând asigurarea trasabilității gazelor în interiorul SNT, permițând să se identifice utilizatorii de rețea care sunt indisciplinați în raport cu cantitățile contractate (capacitate, cantitate). Lipsa acestui principiu a determinat în anii anteriori situații în care datorită unor vânzări în cascadă înaintea intrării în SNT a gazelor naturale să existe diferențe între ”gazele cumpărate” și gazele introduse/extrase din SNT.
  • producătorul de gaze naturale este cel care își cunoaște cel mai bine capacitatea de a produce/livra gaze naturale ceea ce-l face să fie cel mai bun cunoscător al capacității pe care trebuie să o rezerve și a cantității pe care trebuie să o livreze în SNT
  • este singura modalitate de a respecta prevederile Codului Civil privind vânzarea bunurilor de gen, care în oricare din situațiile anterioare era sistematic încălcat de prevederile vechilor Coduri de Rețea.

Separarea rezervării de capacitate pe puncte de ieșire din SNT, de consumatorul de gaze sau de către furnizorul de gaze care are și calitate de utilizator al rețelei de distribuție gaze naturale în care este conectat consumatorul de gaze căruia îi furnizează gaze naturale permite:

  • trasabilitatea gazelor în interiorul sistemelor de distribuție, putând permite să se identifice utilizatorii de rețea de distribuție care sunt indisciplinați în raport cu cantitățile contractate (capacitate, cantitate).
  • este singura modalitate de a respecta prevederile Codului Civil privind vânzarea bunurilor de gen, care în oricare din situațiile anterioare era sistematic încălcat de prevederile vechilor Coduri de Rețea.

Astfel, aceste principii au creat drumul către normalizarea activității comerciale pe piața de gaze din România. Dar, cum drumul spre relele practici, este pavat cu intenții bune, aceste principii sunt grevate de a se aplica la adevărata lor valoare de modul în care au fost detaliate în textul Codului Rețelei sau de lipsa prevederilor legale care să le permită aplicabilitatea.

Astfel, constatăm că :

  • rezervarea de capacitate pe punctele de intrare se poate face exclusiv de producătorul de gaze naturale care operează punctele fizice din perimetrele sale de producție. Având în vedere că la nivelul punctelor de intrare există un număr considerabil de puncte care suntoperate de către OTS (cca. 30%) sau chiar SD, conform Codului Rețelei, producătorii de gaze sunt în imposibilitatea de a-și vinde gazele naturale, respectiv transportatorul să le transporte, iar consumatorii să le consume.
  • excepția de rezervare de capacitate pe puncte de intrare, prevăzută în situația în care există mai mulți producători care livrează gaze naturale prin același panou de măsură în SNT, de a se stabili fracțiuni care revin producătorilor din punctele fizice în care mai mulţi producători predau gaze naturale, consider că încalcă prevederile Codului Civil.
  • gazele care sunt livrate direct din perimetrele de producție, în mod corect nu sunt cuprinse în acest act normativ, dar această activitate interferează cu prevederile din Codul rețelei și nu este suficient să excludem (să ne facem că nu o vedem).
  • trasabilitatea gazelor în interiorul sistemelor de distribuție, deși dorită a fi realizată prin această construcție a Noului Cod de Rețea, în practică aceasta nu va exista.

Apreciem că aceste erori, trebuie să fie urgent corectate. În acest sens considerăm că elementele propuse de către Asociația Energia Inteligentă în cadrul proiectului Punct și de la capăt pe piața de gaze în 10 pași, asupra considerentelor expuse anterior:

 

  • stabilirea obligației rezervării capacității în punctele de intrare în SNT exclusiv pentru producătorii care dețin gazele în punctele de predare/primire indiferent de cine realizează operarea punctului.
  • realizarea unui Cod de Retea pentru conductele din amonte în care să fie stabilite elementele, drepturile și obligațiile pe care le au cei care folosesc aceste conducte, respectiv livrează gaze în SNT sau în SD.
  • introducerea (oficializarea) noțiunii de capacitate la nivelul consumatorului final și în sistemele de distribuție
  • realizarea unui Cod de Rețea pentru sistemele de distribuție în care să fie stabilite elementele, drepturile și obligațiile pe care le au cei care folosesc aceste conducte.

Aceste elemente sunt obligatoriu a fi realizate pentru a se atinge normalitatea care s-a dorit prin introducerea acestor noi principii în Noul Cod de Rețea. Vom continua prin a analiza modalitatea de rezervare de capacitate conform Noului Cod de Rețea. ( sursa : www.asociatiaenergiainteligenta.ro)