Colocviile „Scrisul Românesc”, la ediția a XIII-a

0
649

Scrisul Românesc Fundația-Editura-Revista organizează, în colaborare cu Institutul de Științe Socio-Umane „C.S. Nicolăescu-Plopșor” Craiova al Academiei Române, Colocviile „Scrisul Românesc”, ediția a XIII-a, care vor avea loc în zilele de 10 și 11 octombrie la Muzeul de Artă din Craiova (Sala Oglinzilor). Activitățile se înscriu în cadrul manifestărilor cultural-științifice și artistice din cadrul Centenarului Marii Uniri și au ca temă „Unitate prin diversitate. Memorie culturală și spiritualitate românească. Personalități și acțiuni în sprijinul Marii Uniri”.

Evenimentul debutează în ziua de 10 octombrie a.c., ora 16.30, cu Sesiunea de comunicări științifice la care participă academicieni, cercetători științifici, profesori universitari, critici și istorici literari, directori și redactori de reviste și edituri din țară și străinătate. În cuvântul de deschidere, Florea Firan – directorul editurii și al publicației, va prezenta realizările și perspectivele revistei „Scrisul Românesc” și motivațiile care au stat la baza alegerii temei Colocviilor.

Această ediție îi are ca invitați speciali pe academicienii Gheorghe Păun, Dumitru Radu Popescu, prof. univ. dr. Radu Ciuceanu, directorul fondator al Institutului Național pentru Studiul Totalitarismului,  Carmen Firan, Adrian Sângeorzan și Radu Polizu, scriitori din New York, alături de personalități din Craiova și alte centre universitare din țară. În încheierea sesiunii vor fi lansate numărul special, 10/2018 al revistei „Scrisul Românesc”, care cuprinde comunicările celor peste 40 de autori invitați, și volumul „Intelectualii, Puterea și Tehnologia”, cu comunicările științifice de la sesiunea precedentă.

Joi, 11 octombrie, de la ora 11.00, va avea loc partea a doua a sesiunii de comunicări științifice și lansarea cărților: „Scrisul Românesc – 90. Antologie comentată”; „Amintiri despre Eminescu” de Teodor V. Ștefanelli; „Iuliu Maniu. Făuritor al Marii Uniri” de Dan Botez; „Aproape un secol de Dinastie” de Adrian Cioroianu; „OLTENIA. Studii și cercetări” – antologie; „Unitate prin diversitate. Memorie culturală și spirituală românească. Personalități și acțiuni în sprijinul Marii Uniri” – antologie; „Femeia de nisip” de Carmen Firan; „Ținere de minte” de Adrian Sângeorzan; „Ev@ cumintea pământului” de Tatiana Jilavu; „Prima linie” de Alexandru Oprescu (debut editorial – eseu); „Stele” de Tania-Eugenia Niță (debut editorial – poezie).De asemenea, va fi lansată colecția „Femei celebre în literatura română”: Elena Văcărescu, Anna Brâncoveanu de NoaillesMagda Isanos, Nina Cassian.

Gala Premiilor „Scrisul Românescˮ pe 2017 și de Debut în volum pe 2018, anunțată tot pentru joi, 11 octombrie, va fi un eveniment de evaluare editorială și de stimulare a tinerelor talente. Pe parcursul manifestărilor, expoziţia de cărți şi reviste Scrisul Românesc 2006-2018 va oferi participanților prilejul de a-și completa biblioteca cu noutăți editoriale și numere din revista aniversată și vor putea lua autografe de la autorii prezenți. Cele două zile de manifestări cultural-științifice vor fi încheiate cu momente artistice susținute de soliști ai Filarmonicii Oltenia.

«Colocvii „Scrisul Românesc” vor fi un prilej deosebit de întâlnire a publicului craiovean, în special a tinerilor, cu personalități marcante ale vieții culturale române din țară și din străinătate. Participanții vor primi în dar numere din revista „Scrisul Românesc”», precizează organizatorii.