Săptămâna limbilor și culturilor europene

0
475

Asociația Membrilor Ordinului „Palmes Académiques” din România și Biblioteca OMNIA au deschis, în data de 25 septembrie, seria manifestărilor dedicate promovării plurilingvismului și interculturalității. Începând cu 2001, declarat de Consiliul Europei Anul european al limbilor vorbite, la 26 septembrie, în fiecare dintre statele membre ale Consiliului Europei se sărbătoreşte Ziua europeană a limbilor. O ocazie pentru a promova lectura și în rândul elevilor craioveni şi a-i sensibiliza în privinţa valorilor Europei unite.

Seria manifestărilor dedicate diversității lingvistice a continentului a fost deschisă printr-un spectacol-lectură având ca suport principal fabulele lui La Fontaine („Du Roman de Renart aux fables de La Fontaine”), prezentat de elevi de la Școala Gimnazială „Elena Farago”, sub coordonarea prof. Virginica Bobolocu. Un atelier didactic, propus de prof. dr. Maria Tronea, având ca scop plasarea bestiarului din fabule sub semnul plurilingvismului și expoziția de carte din fondul bibliotecii-gazdă, prezentată de coordonatorul Bibliotecii Franceze, prof. Doina Ghiță, și de prof. Constantina Constantin (bibliotecar), au permis intrarea elevilor în lumea magică a lecturii și a jocului.

În după-amiaza aceleiași zile, Colegiul Tehnic de Arte și Meserii „Constantin Brâncuși” a fost gazda altui eveniment menit să promoveze interculturalitatea: „Grecia și minunile ei” / „La Grece et ses merveilles”. Invitat de onoare: Comunitatea elenă din Craiova. În deschidere, directorul Laurențiu Puicin a urat  bun venit celor prezenți și a invitat-o pe prof. Xantula Giuvanudis, vicepreședinta Comunității elene din Craiova, să vorbească despre istoricul acestei comunități și activitățile pe care le desfășoară.

„La Grece – profil dune langue et d’une culture” este titlul comunicării prof. dr. Maria Tronea. Aceasta a subliniat faptul că greaca este o limbă indo-europeană și limba europeană cu cea mai lungă istorie și cele mai vechi atestări și una din limbile oficiale din Uniunea Europeană. De asemenea, a menționat că limba greacă modernă (neogreaca), dezvoltată după căderea Constantinopolului (1453), derivă din koine, care trimite spre limba Atenei antice. Referințele literare au fost numeroase. Nu au lipsit nici numele unor artiști și scriitori greci din „diaspora”: El Greco, Kavafis, La Callas. A fost amintită și prietenia dintre Panait Istrati și Nikos Kazantzakis.

Alte subiecte abordate au fost „Influențele culturii grecești în istoria României” (prof. dr. Laurențiu Puicin), „Plurilingvism și interculturalitate” (prof. dr. Mirela Mitu, coordonatorul proiectului „En lisant, en écrivant” și prof. Gabriela Mihai, Colegiul Național Pedagogic „Ștefan Velovan”), „Greaca și slavona în spațiul spiritual românesc” (prof. Rodica Stovicek, Școala Gimnazială „Sfântu Dumitru”), „Grecia în imagini” (prof. Monica Asan, Colegiul Tehnic de Arte și Meserii „Constantin Brâncuși”).

Deosebit de apreciate au fost dansurile grecești oferite de echipa de dansuri a Comunității elene din Craiova, sub conducerea lui Andrei Mișescu. Eleva Maryellen Badea, de la Școala Gimnazială „Sfântu Dumitru”, a încheiat, în sonuri de ghitară, programul artistic al acestei zile. Promovarea plurilingvismului și a interculturalității va continua în școlile  din Craiova și Dolj, ca și în instituțiile de cultură din Bănie, pe parcursul întregii săptămâni.