Începem şcoala, dar tot nu avem ce ne trebuie

0
437

Peste câteva zile începe noul an şcolar preuniversitar. Înainte de debut, conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj a prezentat o situaţie de ansamblu a învăţământului doljean. Concluziile sunt promiţătoare, dar rămân multe puncte de atins, pentru a fi aproape de cerinţele normale ale societăţii de astăzi. Rămân în suspensie cauzele care duc la procentajul de promovabilitate scăzut, în sesiunea de Toamnă, chiar dacă suntem pe un loc fruntaş, la nivel naţional , la Bacalaureat, şi la ceea ce ţine de asigurarea condiţiilor pentru copii şi cadre didactice. Sunt încă unităţi şcolare care nu au asigurate condiţiile minime de igienă şi care nu au toate avizele necesare pentru situaţii de urgenţă, în speţă asigurarea împotriva incendiilor sau ale altor fenomene naturale.

 Ieri, într-o conferinţă de presă, prof.  Monica Leontina Sună, inspector general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj, a prezentat concuziile, în urma verificărilor şi controalelor inspectorilor, efectuate împreună cu reprezentanţi ai Prefecturii Dolj şi ai Administraţiilor publice locale, pentru debutul anului şcolar 2018/2019. „Am avut constituite echipe mixte atât cu inspectorii noştri, cât şi cu cei de la Instituţia Prefectului şai ai celorlate instituţii cu prerogative în domeniu. S-a urmărit asigurarea igienizărilor clădirilor şi a siguranţei atât a elevilor, cât şi a cadrelor didactice. Pentru 736 de clădiri, din sistemul de învăţământ, avem autorizaţii de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Dolj Mai sunt 141 de imobile fără autorizaţii, dar nici aici nu sunt probleme, deoarece sunt asigurate condiţii de intervenţie. La 91 de unităţi de învăţământ nu există autorizaţii sanitare, fie că nu au apă potabilă, fie că grupurile sanitare se află în curte. Toate  sunt în mediul rural, dar există contracte semnate între Administraţia publică şi conducerile şcolilor, prin societăţile comerciale, cu atribuţiii în domeniu,  pentru asigurarea serviciilor ”, a precizat Monica Sună.

Absenteismul – cauza principală a reultatelor obţinute de elevi

S-a discutat şi despre rezultatele obţinute la examenele naţionale – Evaluarea Naţională, rerspectiv Bacalaureat. Ne lăudăm cu locuri fruntaşe, vorba vine, dar nu ţinem cont şi de realităţi, recunoscute şi de conducerea ISJ Dolj. „Trebuie să găsim cauzele şi cred că principala a fost absententeismul. Din datele noastre, sunt undeva la 5.000 de elevi care sunt în grija rudelor, având unul sau ambii părinţi plecaţi în străinătate Sunt foarte multe proiecte aflate în derulare, în acest program fiind incluse zece proiecte de implementare – şase pe POCU, celelate pe „Erasmus”, pentru grupurile vulnerabile. Dacă tot aţi amintit, facem cunoscut că s-au depus cereri de echivalare a studiilor, în număr de 376, pentru copiii care sunt în străinătate. Suntem pe locul al II-lea la nivel naţional, în ceea ce priveşte procentul de promovabilitate la sesiunea de toamnă a Bacalaureatului. Înainte de depunerea contestaţiilor am avut peste 36%, iar acum avem mai bine de 38%. Acolo unde s-au constatat deficienţe, în ceea ce priveşte pregătirea,  vom intensifica verificările”, a mai spus Monica Sună.

Un plan de şcolarizare nefinalizat

Începe un nou an şcolar, iar planul de şcolarizare trebuie făcut cunoscut.  Ei bine, acesta este, în mare, realizat, dar mai are unele lipsuri, iar despre ele ne vorbeşte tot Monica Sună: „Suntem în faza finală a etapei a II-a de admitere în învăţământul liceal. În prima  s-au înscris, pentru repartizarea computerizată, 3.433 de elevi, 3.266 fiind din Dolj. Dintre aceştia, 3.425 au fost repartizaţi. La învăţământul profesional au fost 653 de candidaţi repartizaţi, 615 fiind din judeţul nostru. Aşteptăm centralizarea, iar săptămâna viitoare vom putea face public întregul program de şcolarizare, pentru 2018/2019”.