Ministrul Sănătăţii, la Craiova: Spitalul Regional se cere finanţat până la sfârşitul anului

0
942

„Spitalul Regional Craiova se va face. (…) Pot să vă spun cu certitudine că cererea de finanţare va fi depusă la Bruxelles până la finele acestui an, odată cu cererile de finanţare pentru Spitalele Regionale din Iaşi şi Cluj”, a declarat, ieri, la Craiova, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea. Aceasta a precizat că spitalul va dispune de 821 de paturi şi de toate specialităţile medicale. Valoarea proiectului se ridică la 538 milioane euro, iar termenul de finalizare a lucrărilor este 2023. Construirea lui va însemna şi reamenajări şi restructurări în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova – o unitate în care ministrul Sănătăţii spune că „sunt lucruri care nu funcţionează foarte bine”. Lipsa de încredere în serviciile medicale de aici face ca aproximativ 37.000 de mii de pacienţi să se îndrepte, anual, spre spitale din Bucureşti, a afirmat ministrul. În plus, potrivit unei expertize tehnice, clădirea care îl adăposteşte prezintă risc seismic ridicat. Sorina Pintea, însoţită de secretarul de stat Cristian Vasile Grasu şi de preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, au vizitat, ieri, la Craiova, atât Spitalul Filantropia, cât şi Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (Clinica de Cardiologie), purtând discuţii cu managerii şi şefii de secţii.

Construirea Spitalului Regional Craiova nu este o utopie, ci o realitate, a transmis, ieri, la Craiova, Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, care a oferit, cu acest prilej, detalii despre acest „proiect ambiţios”. „Ne aflăm azi aici pentru a lansa draftul de studiu de fezabilitate pentru Spitalul Regional Craiova. (…) Se va face. E adevărat, au fost câteva întârzieri şi acestea nu au fost generate de neimplicarea autorităţilor locale, ci au fost anumite probleme legate de locaţie. Consultanţii au dorit schimbarea ei, astfel încât a fost nevoie de o nouă hotărâre de guvern, ceea ce a dus la întârzieri în elaborarea PUZ-ului, care era absolut necesar în elaborarea studiului de fezabilitate”, a afirmat Sorina Pintea.

Valoarea proiectului – 538 milioane euro, termen de finalizare – 2023

Încă din primăvara anului 2016, Uniunea Europeană a alocat suma totală de 150 de milioane de euro pentru construirea a trei spitale regionale – la Iaşi, Cluj şi Craiova –, diferenţa necesară urmând a fi asigurată de la bugetul de stat. Spitalul Regional Craiova se va afla pe un teren de 27 ha de pe Centura de Nord, care a fost transferat de la Ministerul Apărării Naţionale la Ministerul Sănătăţii. Valoarea proiectului se ridică la 538 milioane euro, din care 300 milioane euro construcţia şi dotarea, 75 milioane euro – TVA şi 30 milioane euro – utilităţile necesare funcţionării.

„Pot să vă spun cu certitudine că cererea de finanţare pentru construirea spitalului va fi depusă la Bruxelles până la finele acestui an, odată cu cererile de finanţare pentru Spitalele Regionale din Iaşi şi Cluj”, a adăugat ministrul. Sorina Pintea a mai precizat că 2019 va fi anul licitaţiilor. „Să sperăm că nu vor fi contestaţii, astfel încât să întârziem nepermis de mult”, a comentat ministrul. Construcţia propriu-zisă este anunţată pentru sfârşitul anului 2019 – început de 2020, iar termenul de finalizare a lucrărilor este de trei ani. „E un termen realist. În plus, trebuie să finalizăm proiectul în 2023, ca să putem beneficia de finanţarea europeană”, a adăugat Pintea.

Construirea noului spital duce la restructurări şi reamenajări în SCJU

Din valoarea totală, 50 milioane euro sunt prevăzute pentru „partea de reabilitare a ceea ce va rămâne după mutarea unui anumit număr de paturi din Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) în Spitalul Regional Craiova”, a menţionat Sorina Pintea. Întrebat dacă, în această situaţie, va fi vorba despre restructurări de personal sau închiderea unor secţii la SCJU, ministrul Sănătăţii nu a dorit să ofere detalii, afirmând că acestea vor face obiectul altei discuţii.

„Construirea Spitalului Regional la Craiova – ca şi în Iaşi şi Cluj – va avea în vedere şi restructurarea numărului de paturi din judeţ. Adică tendinţa este de a se reduce numărul de paturi pentru bolnavii acut, de creştere a numărului de paturi pentru îngrijiri de lungă durată şi pentru bolnavii cronic. Iar pacienţii să fie trataţi inclusiv în spitalizare de zi şi ambulatoriu, reducând astfel duratele de spitalizare. Aceste sisteme pe care le implementăm acum, concomitent cu legile Sănătăţii, vor eficientiza actul medical”, a menţionat Sorina Pintea.

„Nu am nici un fel de emoţie vizavi de personalul care va lucra aici”

Spitalul Regional Craiova va avea un număr de 821 de paturi şi va cuprinde toate specialităţile medicale. Ministrul Sănătăţii a anunţat, ieri, la Craiova, „un concept modern, care, din punctul nostru de vedere, va revoluţiona sistemul de finanţare a spitalizării continue şi de zi sau ambulatorie în spitalele din România şi care se bazează pe o eficientizare a timpilor, pe o flexibilizare în ceea ce priveşte mobilitatea pacienţilor”.

Întrebată despre personalul medical care îşi va desfăşura activitatea în cadrul Spitalului Regional Craiova, Sorina Pintea a răspuns că acesta va fi suficient. „O parte din personal deja există: există în Spitalul Judeţean şi va lucra în Spitalul Regional. Eu am convingerea că vor fi foarte mulţi doritori, inclusiv medici, de a lucra în aceste spitale regionale. În România, anul acesta, s-au scos 5451 de posturi la Rezidenţiat. Din estimările pe care le-am făcut la nivelul Ministerului Sănătăţii, solicitând numărul de posturi libere din ţară, am ajuns cam la 3.200. Deci, la sfârşitul acestei perioade de Rezidenţiat, care va dura de la 3 la 7 ani, în funcţie de specialitate, vom avea un excedent de medici, care va trebui absorbit. Exact în aceste zone – spitale regionale, clinici noi, chiar zone private. Pentru că Spitalul Regional Craiova va fi finalizat în 2023, vom avea şi generaţii de medici care vor termina Rezidenţiatul. Deci, eu nu am nici un fel de emoţie vizavi de personalul care va lucra aici”, a explicat ministrul. Pintea a mai afirmat că există foarte multe solicitări şi din partea medicilor plecaţi din ţară, în special în Anglia, care vor să revină acasă, iar ele vizează centrele universitare.

10% din pacienţii regiunii aleg, anual, Bucureştiul şi nu Craiova

Referindu-se la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova, pe care l-a şi vizitat, ieri, ministrul Sănătăţii a afirmat că, „din păcate, sunt lucruri care nu funcţionează foarte bine aici”. „Aş vrea să nu mai primesc foarte multe reclamaţii vizavi de modul în care sunt trataţi pacienţii. Aş vrea să mă uit peste indicatorii acestui spital şi să spun: da, este foarte bine!”, a spus ministrul. Sorina Pintea a afirmat că, anual, 10% din pacienţii regiunii sud-vest, adică aproximativ 37.000 de persoane, nu se adresează SCJU, ci merg direct la Bucureşti. „Asta înseamnă ori că nu au încredere, ori că… nu au încredere! Cam asta ar fi explicaţia”, a comentat ministrul. „Mi-aş dori, în calitate de ministru al Sănătăţii, ca medicii din Craiova, serviciile medicale pe care Craiova le oferă şi le va oferi să fie pe o hartă a lumii bune a sănătăţii din România”, a adăugat Sorina Pintea, care şi-ar mai dori la Craiova şi un Institut de Oncologie, aşa cum „toate centrele universitare mari au”.

Cel mai mare spital din Oltenia, într-o clădire cu risc seismic

Iar lipsa de încredere a pacienţilor în serviciile medicale nu este singura problemă a SCJU Craiova. Secretarul de stat Cristian Vasile Grasu a reamintit că oraşul nostru a intrat cu prioritate pe lista spitalelor regionale deoarece o expertiză tehnică făcută clădirii SCJU a demonstrat, cu aproximativ 7 ani în urmă, că există probleme de structură. „În acest  moment, Consiliul Judeţean Dolj şi Primăria Craiova refac acea expertiză, pentru a stabili toate detaliile şi pentru a lua decizia finală: va dispărea ca utilitate publică, dacă are probleme serioase de infrastructură, care sunt prea scumpe să fie remediate, sau va fi regândită, reabilitată şi folosită în continuare”, a spus Cristian Vasile Grasu. Preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, a precizat că o nouă expertiză este pe punctul de a fi finalizată, în funcţie de rezultate autorităţile urmând să ia o decizie în ce priveşte clădirea celui mai mare spital din Oltenia.