Ziua mondială pentru asistenţă umanitară

0
388

La 19 august, începând din 2009, este marcată Ziua mondială pentru asistenţă umanitară, stabilită de către Adunarea Generală a ONU în decembrie 2008. Această zi are o dublă semnificaţie: de a evidenţia eforturile celor care îşi riscă în mod dezinteresat viaţa şi sănătatea pentru a-şi ajuta semenii aflaţi în situaţii extreme, precum şi de a atrage atenţia asupra faptului că milioane de oameni au nevoie de asistenţă umanitară.

Data de 19 august nu a fost aleasă întâmplător, în 2003 aceasta fiind ziua în care înaltul comisar al ONU pentru Drepturile Omului şi reprezentantul special al Secretarului General în Irak, Sergio Vieira de Mello, şi-a pierdut viaţa în timpul unei misiuni umanitare în Irak, alături de alţi 21 de asistenţi umanitari. Peste 100 de asistenţi umanitari au fost răniţi.

În anul 2018, ca şi în 2017, Ziua mondială pentru asistenţă umanitară se desfăşoară sub sloganul ”#NotATarget” (”#NuSuntOŢintă”), cu referire la victimele nevinovate ale conflictelor armate, potrivit http://www.un.org/. Foarte multe victime civile sunt ucise de gloanţele trase într-un conflict care nu le aparţine, nenumărate familii rămân fără adăpost, copiii nu mai au unde învăţa, iar comunităţile sunt dezbinate şi distruse. Această cascadă a haosului are efecte dramatice atât pentru cei care, în prezent, sunt prinşi în zone de conflict, cât şi pentru generaţiile viitoare. De aceea, ONU subliniază că civilii nu sunt şi nu trebuie să fie o ţintă, folosindu-se în acest sens de reţelele de socializare pentru a disemina mesajul.

La 3 aprilie 2018, secretarul general al ONU, Antonio Guterres a declarat că “Yemenul constituie cea mai gravă criză umanitară din lume”, subliniind că ţara din Orientul Mijlociu are nevoie de asistenţă umanitară de aproape 3 miliarde de dolari în acest an pentru ca milioane de locuitori înfometaţi, bolnavi şi refugiaţi să supravieţuiască războiului din ţara lor. (Sursa: Agerpres)