Doljenii ară pământul însămânţat cu rapiţă

1
338

Un sfert din suprafaţa de teren programată pentru însămânţarea cu grâu riscă să rămână necultivată în Dolj, după ce seceta a întârziat lucrările specifice premergătoare înfiinţării culturilor agricole de toamnă. Pe de altă parte, mulţi dintre doljenii care au cultivat rapiţă au decis să întoarcă pământul, pentru a-l replanta cu grâu.

Conducerea Direcţiei pentru Agricultură Dolj spune că situaţia este una delicată în judeţ, campania agricolă de toamnă fiind serios afectată de lipsa precipitaţiilor. Agricultorii au aşteptat în zadar ploaia, mijlocul lunii noiembrie găsindu-i pe mulţi dintre ei cu pământul neînsămânţat. „Am ieşit din perioada optimă. Acum, dacă oamenii hotărăsc să mai pună grâu, densitatea acestuia la hectar trebuie să fie foarte mare, pentru ca măcar o parte dintre el să reziste peste iarnă, iar asta presupune costuri însemnate. Oricum, pierderile vor fi mari la anul”, a declarat şeful Direcţiei Agricole Dolj, Oliver Costea. Până în prezent, au fost realizate doar 140.500 ha, din cele 180.000 propuse pentru a fi cultivate cu grâu. Pentru restul „nu mai este nici o şansă”, mai spune şeful Direcţiei Agricole Dolj, Oliver Costea.

Doljenii care au pus în pământ rapiţă sunt şi mai îngrijoraţi, mai mulţi agricultori hotărându-se pe ultima sută de metri să replanteze grâu. „Au aşteptat să vadă cum evoluează culturile, dar cum mare parte din rapiţă nu a răsărit, iar cea care a făcut-o nu are speranţe prea mari că o să intre în deplină maturitate în iarnă, au renunţat la ele. Mulţi au arat din nou pământul şi au pus grâu. Că a fost o decizie bună, vom vedea”, a mai afirmat Costea.

 

1 COMENTARIU

Comments are closed.