Scriitorul George Popescu lansează astăzi, 14 iunie 2018, ora 16.30, la Sala „Ia te uită!” a Teatrului Național „Marin Sorescu”, monografia critică „Marin Mincu. Narcis între oglinzi complementare: literatura ca probă existențială” (Editura „Tracus Arte”, 2018). Lucrarea va fi prezentată de scriitorii Mihai Ene, Horia Dulvac și Cătălin Ghiță, iar moderator al evenimentului va fi Nicolae Coande.
Italienistul George Popescu este unul dintre apropiații și confidenții marelui critic și teoretician literar Marin Mincu, dispărut prematur la doar 65 de ani. «Unul dintre cei mai cunoscuți specialiști în literatura italiană, cu stagii profesionale îndelungate în Italia, Marin Mincu, laureat al Premiului Herder (1996) și al mai multor premii prestigioase din Peninsulă, a marcat, în opinia lui George Popescu, „indiscutabil confruntarea din miezul literaturii noastre din ultimele patru decenii de o manieră mai importantă decât unii care sunt dispuși să accepte”», se menționează într-un comunicat de presă al teatrului.
George Popescu s-a născut la 20 februarie 1948, în satul Georocu-Mare, comuna Bratovoieşti, judeţul Dolj, unde a urmat cursurile şcolii elementare. În 1966 devine student al Facultăţii de Filologie a noi înfiinţatei Universităţi de stat din Craiova. În 1980, la iniţiativa lui Marin Sorescu, începe să scrie cronică literară în paginile revistei „Ramuri”, al cărei redactor devine în 1985. Debutează în poezie în 1984, la Editura „Scrisul Românesc”, cu volumul „Desprinderea de brumă”. În 1990 devine membru al Uniunii Scriitorilor din România. Un an mai târziu, intră prin concurs ca profesor al Facultăţii de Litere a Universităţii din Craiova, la Departamentul de italienistică.
S-a numărat printre fondatorii revistei de cultură „Paradigma”, împreună cu Marin Mincu, de a cărei apariţie continuă să se îngrijească alături de Ştefania Mincu şi de Bogdan Creţu şi în care a susţinut cronica literară vreme de două decenii. A desfăşurat activitate de editorialist la cotidianul craiovean „Cuvântul Libertăţii” mai bine de 20 de ani, în paginile căreia a susţinut, cu intermitenţe, cronica dramatică.