Titlu: A patra oară e cu trofeu?

0
366

Astăzi, la Roland Garros, Simona Halep va disputa a patra finală de Mare Şlem din carieră, după ce a pierdut de două ori în ultimul act pe zgura pariziană şi o dată in extremis la Australian Open

Simona Halep (locul 1 WTA, 26 de ani) o va întâlni pe americanca Sloane Stephens (locul 10 WTA, 25 de ani) în finala turneului de Mare Şlem de la Roland Garros. Partida se va disputa sâmbătă, de la ora 15, pe terenul Philippe Chatrier. Dacă Halep a pierdut cele trei finale de Mare Şlem pe care le-a disputat, două la Roland Garros, cu Şarapova şi Ostapenko, şi una la Australian Open, anul acesta, cu Caroline Wozniacki, americanca de culoare a câştigat singura finală de Mare Şlem în care a fost prezentă, la US Open 2017, 6-3, 6-0 contra compatrioatei Madison Keys, pe care a învins-o şi în semifinale la Roland Garros. Simona Halep o conduce pe Sloane Stephens cu 5-2 în duelurile directe, iar românca şi-a adjudecat ambele confruntări pe zgură, una chiar la Roland Garros, în 2014, în drum spre finală, în turul al treilea. La actuala ediţie, Simona Halep a mai eliminat două americance, Riske şi Townsend. Românca a cedat două seturi până în ultimul act, în timp ce lui Stephens doar italianca Giorgi i-a smuls un set, în turul 3, Stephens având nevoie de prelungiri pentru a trece mai departe. Momentul de cumpănă fiind depăşit, Stephens s-a dezlănţuit şi a impresionat prin victoriile clare obţinute cu Kontaveit şi Kasatkina, două dintre cele mai în formă jucătoare în sezonul de zgură. Pe această suprafaţă, Halep are un record de 173 de victorii şi 59 de înfrângeri în carieră, în timp ce Stephens a câştigat 86 de meciuri şi a pierdut 45.

Despre confuntarea de astăzi, Simona Halep a spus: „E e bine să fiu din nou într-o finală de Mare Şlem, este chiar nemaipomenit. Sloane are un joc puternic, am jucat de multe ori împotriva ei, va fi un meci greu pentru că este o finală de Mare Şlem. Va fi diferit faţă de ultima noastră întâlnire pentru că acum jucăm pe zgură, e un an diferit. O să încerc să mă concentrez pe jocul meu, cum am făcut la acest turneu în fiecare meci. Va trebui să rămân calmă pe tot parcursul meciului pentru că este o provocare imensă şi o şansă mare. Vreau să fiu bucuroasă după meci, să simt că am dat tot! Nu o să mă gândesc la importanţa finalei, e o oportunitate mare. Am pierdut trei finale până acum şi nimeni nu a murit, dar acum cred că sunt mai experimentată. Să facem un târg, o să joc pentru toţi fanii din lume pentru că ştiu că toţi îşi doresc să câştig un turneu de Mare Şlem. O să pun totul în teren, o să mâ gândesc că fac multă lume fericită şi poate o să am destulă putere să câştig”. 

Americanca Sloane Stephens a prefaţat astfel finala cu Halep: „Nu cred că am un avantaj pentru că am câştigat deja un trofeu de Mare Şlem. Simona are alte turnee, nu degeaba e numărul unu mondial. Trebuie să ieşim amândouă şi să concurăm pentru cupă, una dintre noi o va câştiga, alta o va pierde. Nu pot să vă spun punct cu punct cum joacă, dar antrenorul meu sigur ştie. Cred că o să am un plan bun, pe care o să încerc să-l execut cât mai bine. Nimeni nu-ţi va oferi meciul pe o tavă”

 

Meciurile directe Halep – Stephens:

Cincinatti 2017, hard: Halep – Stephens 6-2, 6-1.

Washington 2017, hard: Halep – Stephens 7-6, 6-0.

Miami 2015, hard: Halep – Stephens 6-1, 7-5.

Roland Garros 2014, zgură: Halep – Stephens 6-4, 6-3.

Australian Open 2013, hard: Stephens – Halep 6-1, 6-1.

Hobart, 2013, hard: Stephens – Halep 6-4, 6-0.

Barcelona, 2012, zgură: Halep – Stephens 6-4, 6-4.

 

Parcursul Simonei Halep spre finala Roland Garros:

Primul tur: 2-6, 6-1, 6-1 cu Alison Riske (SUA).

Turul 2: 6-3, 6-1 cu Taylor Townsend (SUA).

Turul 3: 7-5, 6-0 cu Andrea Petkovic (Germania)

Optimi: 6-2, 6-1 cu Elise Mertens (Belgia)

Sferturi: 6-7, 6-3, 6-2 cu Angelique Kerber (Germania)

Semifinale: 6-1, 6-4 cu Garbine Muguruza (Spania).

 

Parcursul lui Sloane Stephens spre finala Roland Garros:

Turul 1: 6-2, 6-0 cu Arantxa Rus (Olanda)

Turul 2: 6-2, 6-2 cu Magdalena Frech (Polonia)

Turul 3: 4-6, 6-1, 8-6 cu Camilla Giorgi (Italia)

Optimi: 6-2, 6-0 cu Anett Kontaveit (Estonia)

Sferturi: 6-3, 6-1 cu Daria Kasatkina (Rusia)

Semifinale: 6-4, 6-4 cu Madison Keys (SUA)