Guvernul Boc îngheaţă pensiile şi salariile, iar FMI „privatizează” complexurile energetice româneşti

0
329

Parlamentarii liberali – senatorul Mario Ovidiu Oprea şi deputatul Ionuţ Stroe – au convocat, ieri, o conferinţă de presă, în care au pus în discuţie două teme, de actualitate în ultimele zile: vânzarea pachetelor majoritare ale filialelor Electrica şi ale celor două complexuri energetice, Oltenia şi Hunedoara, îngheţarea salariilor şi neindexarea pensiilor în 2012. Vânzarea pachetului majoritar de acţiuni la filialele de distribuţie şi furnizare ale Electrica, Electrica Serv, Elcen Bucureşti şi la cele două complexe energetice care urmează să fie înfiinţate – Oltenia şi Hunedoara, a fost anunţată, luni, de Jeffrey Franks, şeful delegaţiei FMI în România.

Ionuţ Stroe

Liberalul Ionuţ Stroe a afirmat că parlamentarii opoziţiei au avut, marţi dimineaţa, o surpriză de proporţii din partea puterii, în Camerei Deputaţilor, pentru votul final pe mai multe proiecte de legi. Pe ordinea de zi se afla un proiect de lege de aprobare a unei ordonanţe de guvern banale, dar care a devenit peste noapte – îndeosebi prin modul abuziv în care s-a impus în plen votarea lui – cadrul legislativ pentru plafonarea salariilor bugetarilor în 2012 şi neindexarea pensiilor de la 1 ianuarie acelaşi an.

“Pentru a evita o dezbatere reală, într-o şedinţă ţinută luni, la ora 20.00, Comisia de buget-finanţe a schimbat radical proiectul de lege primit de Senatul României astfel încât, prin seria de amendamente propuse şi adoptate apoi de deputaţii puterii, s-a legiferat îngheţarea salariilor şi a punctului de pensie la nivelul anului 2011, amânarea aplicării unor prevederi din Legea Educaţiei naţionale privind finanţarea educaţiei şi cercetării, continuarea blocării posturilor vacante şi ocuparea numai a 15% din posturile vacante, neacordarea tichetelor de masă, a tichetelor de vacanţă şi a tichetelor cadou în 2012”, a declarat Ionuţ Stroe. Aceste amendamente au venit în condiţiile în care Emil Boc, premierul României, a declarat în nenumărate rânduri că: “În 2012, legea ne arată că pentru pensionari va fi indexată pensia cu rata inflaţiei plus 50% din salariul mediu brut pe economie. Nu-i mult, dar ce este sigur este că acest lucru se va face şi nu va fi o promisiune deşartă care să nu aibă acoperire”.

Jeffrey Franks a sugerat Guvernului o „inginerie financiar-legislativă”

Măsurile de îngheţare a salariilor şi neindexare a pensiilor în 2012 au fost impuse la nici 24 de ore de când şeful delegaţiei FMI, Jeffrey Franks, dăduse speranţe salariaţilor şi pensionarilor pentru anul 2012, spunând: “Am convenit că, dacă permit condiţiile, să se facă o majorare limitată a salariilor din sectorul public şi al pensiilor, modestă, poate cu nivelul inflaţiei”. «Jeffrey Franks a sugerat un mod şmecheresc, tipic unei „inginerii financiar-legislative”, în care guvernul ar putea eluda prevederile legii fiscale în această privinţă, adică să dea o hotărâre în luna mai şi să o pună în aplicare abia după două luni. Numai că şeful misiunii FMI a fost însă destul de abil şi şi-a lăsat o portiţă de salvare, îndemnând totuşi Guvernul „să respecte legea responsabilităţii fiscale şi să nu existe creşteri salariale cu şase luni înainte de alegeri”, dându-şi probabil seama că dacă Guvernul va pune în practică indicaţia privind modul în care poate mări pensiile şi salariile, adică din luna iulie 2012, n-am mai putea avea alegeri locale şi parlamentare anul viitor», a mai declarat Ionuţ Stroe.

Jeffrey Franks

Privatizarea celor două complexuri energetice, discutată cu Traian Băsescu

Şeful delegaţiei FMI în România, Jeffrey Franks, a anunţat că statul va vinde pachetele majoritare de acţiuni ale filialelor de distribuţie şi furnizare ale Electrica, Electrica Serv, Elcen Bucureşti şi ale celor două complexuri energetice care urmează să fie înfiinţate. „Am definitivat lista companiilor pentru care statul va privatiza pachetul majoritar de acţiuni şi din aceasta fac parte Oltchim, Cuprumin, CFR Marfă, Electrica Serv, Electrica Furnizare, Electrica Distribuţie, Elcen Bcureşti şi cele două companii energetice, Oltenia şi Hunedoara, care vor fi înfiinţate prin unirea mai multor unităţi”, a afirmat Franks. El a arătat că privatizarea celor două complexuri energetice prin vânzarea pachetelor majoritare a fost discutată cu preşedintele Traian Băsescu, iar acesta a fost de acord cu propunerea. Senatorul Mario Ovidiu Oprea a atras atenţia că pe lista Ministerului Economiei, de săptămâna trecută, cu societăţile care urmează să se privatizeze prin vânzarea pachetului majoritar, nu erau incluse şi aceste noi companii ce urmează să se înfiinţeze:

„Foarte interesant este faptul că, săptămâna trecută, Ministerul Economiei anunţa, într-un comunicat de presă, lista societăţilor ce urmează să se privatizeze prin vânzarea pachetului majoritar, dar această listă nu includea aceste noi companii ce urmează să se înfiinţeze. Întrebat de acest lucru, Jeffrey Franks a răspuns că a stat de vorbă cu preşedintele Băsescu şi că are un acord special pentru aceste două companii. Revenind la Complexul Oltenia, acesta ar urma să devină cel de-al doilea producător de energie electrică din ţară, după Hidroelectrica şi va fi format din complexurile Turceni, Rovinari şi Craiova, precum şi de minele de lignit din zonă”, a spus Mario Ovidiu Oprea.

Mario Ovidiu Oprea

Momentul ales de statul român pentru această tranzacţie “nu este oportun”

Liberalul a ţinut să precizeze că PNL nu este împotriva privatizării, însă momentul ales de statul român nu este unul oportun. “PNL nu este împotriva privatizării. Noi suntem pentru privatizare, mai ales atunci când aceste tranzacţii au loc pe piaţa organizată, cum este piaţa de capital, prin bursa de valori, care este cea mai transparentă variantă şi care oferă avantaje tuturor, începând cu investitorul şi terminând cu emitentul acestei acţiuni. Momentul pe care statul şi-l alege să facă această tranzacţie nu este unul oportun. Problema este că vânzarea făcută în acest moment ar fi la un preţ foarte scăzut din cauza problemelor care sunt create la bugetul de stat. Ori aceste probleme nu sunt create de sistemul energetic, ci de regiile statului. Orice potenţial investitor ştie clar aceste probleme şi este normal să-şi dorească să cumpere aceste acţiuni cu preţul cel mai mic posibil, ceea ce nu ar fi avantajos pentru stat”, a afirmat Mario Ovidiu Oprea.

Senatorul liberal este de părere că statul român ar mai putea să păstreze în proprietate o bună perioadă de timp aceste acţiuni, până ar identifica momentul oportun pentru înstrăinarea acestor acţiuni. “Eu cred Ministerul Economiei nu a inclus cele două noi companii pe listă pentru că nu au o clientelă politică pregătită să preia aceste pachete de acţiuni”, a conchis Mario Ovidiu Oprea. Liberalii sunt de părere că românii ar trebui să fie informaţi ce “acord special referitor la aceste două complexuri energetice” au Jeffrey Franks şi Traian Băsescu.

ALINA DRĂGHICI şi MARIN TURCITU