O expoziție-manifest pentru viața oltenilor, care trage un semnal de alarmă asupra pericolului reprezentat de centralele nucleare, în general, și cea de la Kozlodui (Bulgaria), în special, aflată la doar 3,7 km de granița cu România, se va deschide săptămâna aceasta la Galeriile de Artă „Cromatic” ale Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Dolj (Craiova, strada „Alexandru Macedonski” nr. 28). Evenimentul este organizat împreună cu Asociația „Seniori Art Craiova”, iar vernisajul va avea loc miercuri, 23 mai, ora 18.00.
Cei peste 30 de expozanți sunt artiști atât din România, cât și din străinătate: Ioana Bîrcă, Carolina Costea (Nantes-Franța), Maria Dulhan (București), Daniel Ene, Andreea Fudulu, Emil Godeanu, Dragoș Costel Gorgorin, Daniel Guță (care este și curator), Eleonora (Norica) Gheorghiu, Ioana Iordan (Constanța), Dori Susan (Sebeș), Miruna Mihaela Căminescu, Stela Mîciu (Olanda), Mariana Montegaza, Benoni Mogoșeanu, Virginia Neacșu, Rebeca Elena Popescu, Emilian Popescu, Irina Popescu, Nicolae Pîrvulescu, Marian Rada, Mihaela Roca (Constanța), Dan Scurtu, Iulian Segărceanu, Claudia Strîmbeanu, Hanelore Stuparu, Cornelia Șendroiu, Luminița Țăranu (Italia), Marina Vermez (Istanbul), Olimpia Zdrenghea (Gabon-Africa) și copii de la Liceul de Arte „Marin Sorescu” din Craiova.
În toamna anului trecut, autoritățile române au testat capacitatea de reacție în cazul unui accident nuclear sever la centrala nucleară de la Kozlodui. Exercițiul a evaluat în teren măsurile care trebuie luate pentru protecția populației și a bunurilor, precum și modalitățile de intervenție în zonele de risc nuclear. Peste 15.000 de doljeni din zona de sud a județului ar trebui evacuați imediat, alte măsuri urgente trebuind luate pentru 80.000 de persoane, într-o primă fază. În aprilie a.c., „Spune Nu Kozlodui” a fost îndemnul mai multor organizații civice care s-au unit, în cadrul unui protest organizat în Piața „Mihai Viteazul”, pentru a trage un semnal de alarmă asupra pericolului pe care îl prezintă construirea unui depozit de deșeuri nucleare la doar 60 km de Craiova.
Activitatea nucleara din Bulgaria a afectat în ultimii 30 de ani populația din sudul județului Dolj. Medicii vorbesc despre o creștere alarmantă a numărului de copii bolnavi de cancer, de oameni cu afecțiuni incurabile, ale căror boli pot fi asociate cu efectele radiaților nucleare.