Mii de craioveni, în vizită nocturnă la muzee!

0
353

Peste 20.000 de vizite s-au înregistrat, sâmbătă seara, la cele trei secții ale Muzeului Olteniei și la Muzeul de Artă din Craiova! O cifră-record, datorată gratuității acordate persoanelor de toate vârstele cu prilejul Nopții Muzeelor eveniment desfăşurat la nivel internaţional, aflat anul acesta la a 14-a ediţie. Cel mai mare număr de vizitatori l-au atras spectaculoasele expoziții ale Secției de Științele Naturii, realizate cu mijloace muzeotehnice moderne: butaforii, sisteme electronice, module luminoase ș.a. La ambele muzee, craiovenii au făcut cozi la intrare, accesul fiindu-le permis până târziu în noapte.

Iniţiată de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa, patronată de Consiliul Europei, de UNESCO şi de Consiliul Internaţional al Muzeelor, Noaptea Europeană a Muzeelor a avut loc, anul acesta, în data de 19 spre 20 mai. În cadrul acestui eveniment, mii de muzee și instituții culturale din 30 de țări europene și-au deschis porțile pentru a fi vizitate de milioane de europeni.

Ca și în anii anteriori, muzeele din Craiova și-au așteptat publicul până la ore înaintate din noapte, accesul fiind gratuit. La Muzeul Olteniei, acesta s-a bucurat, în intervalul orar 19.00-2.00, de reconstituirile istorice, etnografice, filme documentare, expoziţii temporare şi permanente. Potrivit managerului Florin Ridiche, au fost înregistrați, în total, 16.109 vizitatori. Cei mai mulți, 7.325, s-au arătat interesați de Secția de Științele Naturii.

Reconstituirile scheletice ale unui urs de peşteră cu vârsta de circa 30.000 de ani sau ale unui mamut de circa 1,6 milioane de ani au fost doar două dintre punctele de atracție. De asemenea, la Secția de Istorie-Arheologie s-au înregistrat 5.283 de vizite.

La Muzeul de Artă Craiova, pe lângă colecția de bază, ce cuprinde ilustre nume ale artei românești și universale, și Cabinetul Brâncuși, în care se află câteva dintre operele marelui sculptor, a fost deschisă și expoziția „1918 – Virtute, război, diplomație”. Potrivit Mihaelei Velea, șef Serviciu în cadrul instituției, acestea au fost vizitate, în intervalul orar 18.00-2.00, de aproximativ 4.500 de persoane