Amendaţi şi urmăriţi penal, pentru muncă la negru

0
310

Mai mulţi angajatori doljeni au fost sancţionaţi contravenţional de către inspectorii de muncă, iar pe numele unuia au fost demarate procedurile pentru începerea urmăririi penale, întrucât, în urma verificărilor, s-a constatat că aceştia aveau angajaţi „la negru”.

În doar o lună, inspectorii de la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Dolj, Compartimentul Relaţii de Muncă (RM), au constatat 770 de deficienţe la agenţii economici din judeţ şi au dispus tot atâtea măsuri de remediere cu termene precise de realizare, în urma celor 201 controale desfăşurate în luna octombrie a acestui an.

Amenzi de sute de mii de lei

Pentru încălcarea dispoziţiilor legale din domeniul relaţiilor de muncă au fost sancţionaţi contravenţional 129 de angajatori, acestora le-au fost aplicate 218 sancţiuni, din care 41 de amenzi, în cuantum total de 506.300 de lei. Totodată, inspectorii au descoperit câteva zeci de persoane care nu lucrau sub contract de muncă, în consecinţă, angajaţii fiind amendaţi, conform legii. „Au fost depistate 72 de persoane care lucrau fără să aibă întocmite contracte individuale de muncă în formă scrisă şi au fost sancţionaţi contravenţional 34 de angajatori, cu amenzi de 470.000 de lei. Pentru un angajator, care utiliza mai mult de cinci persoane fără contracte individuale de muncă întocmite în formă scrisă, au fost transmise instituţiilor competente documentele necesare începerii urmăriri penale”, a declarat Cătălin Mohora, inspector-şef al ITM Dolj.

Cinci accidente cu incapacitate temporară de muncă

Pe de altă parte, în aceeaşi lună, inspectorii de muncă din cadrul Compartimentului Control Securitate şi Sănătate în Muncă au efectuat 185 de acţiuni de control, la 194 de unităţi de pe raza judeţului Dolj şi au aplicat 229 de sancţiuni contravenţionale, cu o valoare de 72.000 de lei. „S-a verificat, în primul rând, modul în care se respectă dispoziţiile legale cu privire la securitatea şi sănătatea în muncă, ţinând seama că trebuie acordată o atenţie deosebită prevenirii accidentelor de muncă şi îmbolnăvirilor profesionale, mai ales că în octombrie au fost înregistrate cinci accidente cu incapacitate temporară de muncă”, a mai afirmat directorul ITM Dolj.