Fost poliţist, condamnat la 2 ani de detenţie pentru trafic de influenţă

0
304

Constantin Bălaşa, fostul poliţist craiovean trimis în judecată de procurorii craioveni ai DNA pentru trafic de influenţă în formă continuată, a fost găsit vinovat de judecătorii de la Tribunalul Dolj, care l-au condamnat, ieri, la doi ani de închisoare. Bărbatul a fost prins în flagrant la începutul lunii mai 2011, în timp ce primea 2.500 de euro de la un investigator sub acoperire pe care urma să-l ajute să devină… poliţist.

Fostul agent de poliţie Constantin Bălaşa, de 55 de ani, care s-a pensionat în martie 2009 de la IPJ Dolj, era în atenţia ofiţerilor Serviciului Judeţean Anticorupţie Dolj încă din luna februarie 2011. La momentul respectiv, oamenii legii au primit o sesizare de la un craiovean care susţinea că fostul poliţist i-a cerut, anul trecut, 10.000 de euro, din care a încasat 5.000 euro, pentru a interveni la diverse cadre cu funcţii de conducere din Ministerului Administraţiei şi Internelor în vederea admiterii celor doi fii ai denunţătorului la Şcoala de Agenţi de Poliţie Câmpina. Cum băieţii n-au promovat examenul, bărbatul l-a denunţat pe cel pe care îl plătise. În urma anchetei desfăşurate sub coordonarea procurorului desemnat de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj a reieşit că erau mai multe persoane care “cotizaseră” la Bălaşa, astfel că s-a luat decizia introducerii unui investigator sub acoperire.

Pe 4 mai a.c., seara, Bălaşa a fost surprins în timp ce primea 5.000 de euro drept şpagă de la investigator, a fost dus la Parchet pentru audiere şi de acolo a ajuns la spital pentru că i-a venit rău. Întrucât prejudiciul total depăşea 10.000 de euro, cauza a fost declinată către Serviciul Teritorial Craiova al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA). În rechizitoriul întocmit la finalizarea cercetărilor, procurorii au reţinut că “în perioada august 2009 – mai 2011, inculpatul Bălaşa Constantin a pretins de la trei persoane denunţătoare suma totală de 21.000 euro, din care a primit efectiv 12.500 euro, lăsând să se creadă că are influenţă asupra unor funcţionari cu atribuţii în organizarea şi desfăşurarea examenului de admitere la Şcoala de agenţi de poliţie de la Câmpina, astfel încât unul dintre denunţători şi alte rude ale denunţătorilor să fie declaraţi admişi la examen. Nici una dintre persoanele pe care inculpatul promisese că le va favoriza cu ocazia examenului nu a fost declarată admisă”.

După câteva termene în dosar, ieri după-amiază, magistraţii Tribunalului Dolj au pronunţat soluţia. Constantin Bălaşa a fost condamnat la o pedeapsă de 2 ani de închisoare. În plus, instanţa l-a obligat pe inculpat să restituie suma de 12.000 lei denunţătoarei Elena Olteanu şi suma de 3.650 euro sau echivalentul în lei celui de-al doilea denunţător, Marian Dumitru, alţi 1.000 de lei urmând să fie achitaţi pentru acoperirea cheltuielilor judiciare. Pentru recuperarea acestor sume, judecătorii au menţinut măsura sechestrului asigurator instituită de procurori asupra apartamentului cu trei camere pe care bărbatul îl are în Craiova şi asupra unui autoturism Opel Caravan ce-i aparţine.

Atât procurorii, cât şi inculpatul pot face apel împotriva deciziei Tribunalului Dolj.