Consiliul Judeţean Dolj nu a încălcat legea în contractele cu fonduri europene

0
353

La începutul lunii august a.c., Elena Udrea, ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, afirma că, în urma verificărilor efectuate de minister, s-au descoperit nereguli în contracte cu fonduri europene derulate de autorităţile locale. Printre judeţele cu probleme era amintit şi Doljul. Ieri, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj a oferit un răspuns cu privire la eventualele nereguli la aceste contracte.

Ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea, a sugerat că a găsit nereguli la două proiecte ale Consiliului Judeţean Dolj finanţate din fonduri europene. Este vorba despre “Reabilitarea şi modernizarea DJ 561, tronsonul Segarcea-Cârna (Dunăreni)” şi “Reabilitarea şi modernizarea DJ 606, Craiova (DN 65) – limita judeţului Mehedinţi”. Beneficiarul, în speţă Consiliul Judeţean Dolj, era acuzat că nu a respectat art. 8 alin. 1 din HG nr. 925/2006 cu modificările şi completările ulterioare: “Autoritatea contractantă nu are dreptul de a restricţiona participarea la procedura de atribuire a contractului de achiziţie publică prin introducerea unor cerinţe minime de calificare, care: a) nu prezintă relevanţă în raport cu natura şi complexitatea contractului de achiziţie publică ce urmează să fie atribuit; b) sunt disproporţionate în raport cu natura şi complexitatea contractului de achiziţie publică ce urmează să fie atribuit”. Mai exact, a solicitat ofertanţilor să facă dovadă deţinerii a uneia sau mai multor staţii de asfalt şi să se afle amplasată la o distanţă de maximum 80 km de Craiova. Experţii au constatat însă că nu a fost încălcat art. 8 alin. 1 din HG nr. 925/2006 cu modificările şi completările ulterioare.

«Elena Udrea a afirmat că în unele judeţe s-au descoperit nereguli în contractele cu fonduri europene derulate de autorităţile locale. Domnia sa dădea un exemplu care, din întâmplare sau nu, era exact din judeţul Dolj şi în care spunea că s-a prevăzut, în documentaţia pentru licitaţie, în caietul de sarcini, ca staţia pentru asfalt trebuie să fie la maximum 80 km de drumurile noastre, pentru că 80 km cu 50 km fac 130 km până la capătul drumului şi în aceste condiţii asfaltul poate să se solidifice. Au venit experţi, au făcut un audit la Consiliul Judeţean Dolj şi am primit, în sfârşit, aceste rezultate pentru ambele proiecte: “Apreciem că nu a fost încălcat articolul 8, aliniatul 1 din Hotărârea de Guvern nr. 225/2006 cu modificările şi completările ulterioare”. Se constată că ceea ce am stabilit noi atunci a fost în conformitate cu legea. Nu facem din asta vreo chestiune de emfază. Noi suntem în continuare foarte atenţi la respectarea legii şi acest lucru îl cerem tuturor celor care vin în contact cu noi. Ne bucurăm că încă odată echipa de la Direcţia Afaceri Externe a reuşit să ducă proiectele la bun sfârşit şi au trecut peste toate aceste obstacole», a declarat Ion Prioteasa, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj.