Prefectul judeţului Dolj a declarat ilegale 14 proiecte ale Consiliului Judeţean

0
350

Instituţia Prefectului Judeţului Dolj, sub semnătura prefectului Nicolae Giugea, a trimis Consiliului Judeţean Dolj un referat prin care informează că de la şedinţa din data de 29 septembrie a.c. a primit aviz de legalitatea doar hotărârea prin care s-a constatat încetarea mandatelor a doi consilieri judeţeni, Ionel Pană şi Dan Păloiu, celelalte 14 proiecte fiind declarate “ilegale”. Preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, s-a arătat contrariat de termenul “ilegal” folosit de Nicolae Giugea, afirmând că  nu l-a mai întâlnit la răspunsurile pe care le-a dat un prefect.

Nicolae Giugea i-a avertizat pe pesedişti şi penelişti, în şedinţa din 29 septembrie a.c., că dacă nu îi vor valida pe cei doi supleanţi ai PDL va da toate hotărârile Consiliului Judeţean Dolj ca fiind nelegale: „În condiţiile în care Consiliul Judeţean rămâne cu 35 de consilieri, este un organism nelegal constituit. Toate hotărârile pe care le veţi lua în această configuraţie nu vor primi avizul de legalitate al prefectului”. Cum au ajuns juriştii Prefecturii Dolj la concluzia că cele 14 hotărâri sunt “ilegale” (care nu este în conformitate cu legea, care încalcă legea, care nu este recunoscut, admis de lege, aprobat de autorităţile unei ţării, care desfăşoară în ascuns o activitate politică) este greu de spus, pentru că termenul folosit, de fapt, este “nelegale” (care nu se face în temeiul unei legi, care nu este prevăzut de lege).

“Legea obligă doar la constatarea încetării mandatelor şi vacantarea locurilor de consilierii”

«Este o diferenţă între nelegal şi ilegal. Eu cred că trebuie să vorbim de hotărâri nelegale. Legea ne spune că şedinţele Consiliului se desfăşoară legal în prezenţa majorităţii consilierilor în funcţie. Articolul 12 al Legii nr. 393/2004, act normativ la care fac trimitere juriştii Prefecturii, este foarte clar: „În toate situaţiile de încetare a mandatului înainte de expirarea duratei normale a acestuia, consiliul local sau consiliul judeţean, după caz, adoptă în prima şedinţă ordinară, la propunerea primarului, respectiv a preşedintelui Consiliului Judeţean, o hotărâre prin care se ia act de situaţia apărută şi se declară vacant locul consilierului în cauză”. Deci, legea obligă doar la constatarea încetării mandatelor şi vacantarea locurilor de consilierii, dar nu prevede obligaţia validării, în aceeaşi şedinţă a supleanţilor. În şedinţa imediat următoare am rezolvat această situaţie”, a declarat Ion Prioteasa, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj.

“Măsurile luate au fost corecte”

Ion Prioteasa a mai spus că în următoarea şedinţă a Consiliului Judeţean va prezenta referatul Prefecturii Dolj şi se va lua o hotărâre. “În prima şedinţă de Consiliu Judeţean noi suntem obligaţi să venim şi să prezentăm situaţia consilierilor şi să luăm o decizie. E posibil să existe o altă reacţie în contenciosul administrativ sau, dimpotrivă, să fie votate de toată lumea şi să încheiem acest diferend. Susţin în continuare că măsurile luate, inclusiv cu cei doi consilier, au fost corecte şi în conformitate cu legea şi nu am făcut nici un fel de încercare de a crea o situaţie care să-i pună în disconfort pe colegii din PDL. Înţelegem să ne facem datoria aşa cum spune legea”, a conchis Ion Prioteasa.