Manita „poneilor”: Craiova – Botoşani 5-1

0
466

Universitatea Craiova – FC Botoşani 5-1

Au marcat: Băluţă 13, 30, 83, Gustavo 45+2 – pen., Mitriţă 65 / Acsinte 35.

Stadion: „Ion Oblemenco”, spectatori: 20.000.

Universitatea Craiova: Calancea 7 – R. Popa 6 (69 Screciu) 7, Gardoş 7, Tiago Ferreira 7 – Dimitrov 5 (88 Briceag), Mateiu 7, Zlatinski 6, Bancu 7 – Băluţă 9, Gustavo 8 (76 Burlacu) 7, Mitriţă 8. Antrenor: Devis Mangia. Rezerve: L. Popescu –Andre Santos, Kelic, Bărbuţ.

FC Botoşani: Pap 5 – Dumitraş 5, Miron 4 (66 Axente) 5, Burcă 5, Acsinte 7 – Oaidă 5, Tincu 4 (58 Plămadă) 5, Vl. Achim 5 – M. Roman 6 (87 Moruţan), Golofca 6, Golubovic 6. Antrenor: Costel Enache. Rezerve: Cobrea – Muşat, Cucu, Serediuc.

Arbitru: Horaţiu Feşnic (Cluj) 7. Asistenţi: Valentin Avram (Bucureşti), Alexandru Vodă (Alba Iulia). Rezervă: Horia Mladinovici (Bucureşti).

Observatori: Romeo Malac (Timişoara), Silviu Crângaşu (Ploieşti).

 

Craiova numără anii de când n-a mai adus un trofeu acasă, având două decenii şi jumătate de la ultimul. Consideraţi favoriţi, dar arşi anul trecut de Voluntari, în aceeaşi fază a competiţiei, oltenii suflau şi-n Botoşaniul care încerca să inaugureze vitrina cu trofee. Parcursul de anul acesta îi îndreptăţea să spere la câştigarea Cupei României, victimele moldovenilor până în semifinale fiind: CFR Cluj, Viitorul şi CSMP Iaşi.

Semifinalistele Cupei României au avut parte de o introducere de marcă, din partea unor finaliste europene, handbalistele de la SCM Craiova, care au dat un tur de onoare, în uralele celor 20.000 de spectatori, iar antrenorul Bogdan Burcea a dat lovitura de începere a meciului. Discursul provocator de la finalului derby-ului cu FCSB l-a costat pe Băluţă un meci în tribune, dar şi banderola de căpitan, preluată de bulgarul Zlatinski.

Cele două meciuri directe din sezonul regulat au avut câte un gol, cu succese pentru fiecare parte, şi se presupunea că semifinala va fi domoală, însă a avut un start nebun. Iureşul de la ambele porţi a adus şi deschiderea scorului. Întins pe jos, Gustavo i-a oferit un assist cu capul lui Băluţă, iar „decarul” a fost letal: bară-gol. Spectacolul s-a mutat la poarta gazdelor, cu omul-foarfecă, Golubovic, al cărui procedeu favorit l-a solicitat intens pe Calancea. Moldovenii au rămas în atac, încercând să stingă entuziasmul din tribune, dar Bancu l-a reaprins, cu un şut pe lung, dar pe lângă poartă.. Gardoş a marcat cu capul, dar Feşnic a văzut un fault al lui Tiago Ferreira. Arbitrul nu a mai intervenit la faza următoare, când Mitriţă a profitat de o lovitură liberă executată rapid şi l-a servit pe „siamezul” Băluţă pentru 2-0. Partea dreaptă a Craiovei a fost speculată intens de oaspeţi, care au văzut o pâine de mâncat la Popa şi Dimitrov. Şi bulgarul venit chiar de la Botoşani a comis-o în cele din urmă, pasând către Golofca, iar, din blocajul Calancea, Acsinte a găsit vinclul pentru 2-1. Şi celălalt bulgar al gazdelor, Zlatinski, a gafat, dar Craiova a scăpat de egalare. Avea să-şi refacă însă avantajul de două goluri la ultima fază a unei prime reprize extrem de spectaculoase. Gustavo a fost răsturnat de Miron în careu şi tot brazilianul a transformat penalty-ul, după o dispută pentru minge cu Mitriţă.

Partea secundă n-a mai avut un start la fel de abrupt, dar la prima ocazie s-a şi marcat. A fost rândul celui de-al treilea „ponei” al Ştiinţei, Mitriţă, cu reluare elegantă din careu, după un un-doi cu Dimitrov. Botoşaniul a forţat pe final pentru mai spera într-o calificare pe teren propriu, dar a fost pedepsită din nou. Ambiţionat de hat-trick-ul lui Mitriţă din meciul cu Iaşi, Băluţă şi-a rezervat lovitura liberă de la 20 de metri şi a executat-o în vinclu, pentru o „manita” care îi plasează pe olteni cu un picior şi jumătate în finală.