Lucrarea „Reţetă furajeră pentru obţinerea de ouă cu conţinut ridicat de acizi grași polinesaturaţi omega-3 şi carotenoizi” a fost recunoscută prin Diploma de Excelenţă şi Premiul Special acordate de Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului „Regele Mihai I al României” din Timişoara, la Salonul Internațional al Cercetării, Inovării și Inventicii PRO INVENT, ediția a XVI-a, 21-23 martie 2018, Cluj-Napoca.
Lucrarea constă în elaborarea unei rețete furajere îmbogățită în acizi grași polinesaturați omega-3 și carotenoizi prin includerea a 5% semințe de in și 7,5% deșeuri de tomate deshidratate. Folosirea acestor furaje în alimentația găinilor ouătoare reprezintă o cale naturală de obținere a ouălor cu gălbenuș de culoare portocalie, atractive pentru consumatori și îmbogățite din punct de vedere nutrițional cu acizi grași omega-3 și carotenoizi, componente esențiale pentru activitatea lor antioxidantă și imunomodulatoare și pentru efectele lor benefice asupra sănătății. Rețeta furajeră propusă a îmbunătățit utilizarea furajelor și a avut efecte favorabile asupra dezvoltării organismului animal datorită conținutului ridicat în compuși bioactivi.
Autori:
Panaite Tatiana Dumitra, Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Biologie și Nutriție Animală – IBNA Balotești, România
Criste Rodica Diana, Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Biologie i Nutriţie Animală – IBNA Baloteşti, România
Nour Violeta, Universitatea din Craiova, România
Olteanu Margareta, Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Biologie şi Nutriţie Animală – IBNA Baloteşti, România
Ropotă Mariana, Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Biologie şi Nutriție Animală – IBNA Baloteşti, România
Vlaicu Petru-Alexandru, Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Biologie şi Nutriţie Animală – IBNA Baloteşti, România
Corbu Alexandru Radu, Universitatea din Craiova, România.