Olimpiada Naţională de Chimie, faza naţională, deschisă, oficial, la Craiova

0
578

Eveniment important pentru învăţământul doljean, în special, şi pentru cel naţional, în general. Craiova este gazda celei de-a 52-a ediţii a fazei naţionale a Olimpiadei de Chimie, care se desfăşoară în perioada 2-6 aprilie. Ieri, în Sala „Amza Pellea” a Teatrului Naţional „Marin Sorescu” din Craiova, a avut loc deschiderea oficială a Olimpiadei Naţionale de Chimie. Au fost prezente oficialităţi ale municipalităţii şi judeţului, fiecare prezentând mesajele de rigoare în cadrul unor astfel de manifestări.

Aşa cum spune tradiţia, statutată şi printr-un regulament, Faza Naţională a Olimpiadei de Chimie se desfăşoară  în judeţul care, în anul anterior, s-a clasat pe primul loc. Astfel, în 2018, Doljul a obţinut dreptul de a organiza această manifestare. Conform organigramei, la Craiova sunt prezenţi 357 de elevi, 46 de profesori însoţitori şi 52 de membri ai Comisiei Centrale de Examinare, din cadrul Ministerului Educaţiei Naţionale. Olimpiada constă în două probe: teoretică (60%) şi practică. Miercuri va avea loc proba teoretică, la Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti”, iar, joi, 5 aprilie, se va desfăşura proba practică, la Facultatea de Chimie a Universităţii din Craiova (pentru clasele a X-a, a XI-a şi a XII-a), respectiv Colegiul Tehnic „C.D. Neniţescu” din Craiova (a VIII-a şi a IX-a). În cadrul acestei etape are loc şi selecţionarea Lotului Naţional (varianta lărgită), componenţii fiind pregătiţi pentru faza Internaţională la „Chimie”. Selecţia se va face printr-o probă teoretică (cinci ore), care va avea loc la Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti” din Craiova, vineri, 6 aprilie a.c.

Emoţii ca în urmă cu peste 40 de ani

„Veţi resimţi, sunt sigură, emoţia unui asemenea concurs. Ştiu că sunteţi foarte bine pregătiţi şi sper ca, la finalul competiţiei, să rămâneţi prieteni. Sunt convinsă că veţi descoperi, în această perioadă, toate frumuseţile Olteniei. Din câte am aflat, la Craiova se desfăşoară pentru a doua oară o astfel de fază naţională a Olimpiadei de Chimie, prima având loc în urmă cu mai bine de 40 de ani. Vreau să vă mai spun că personalităţile nu se formează prin cuvinte frumoase, ci prin munca depusă”, a precizat prof.  Monica Leontina Sună, inspector general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj.

Prezent la întâlnire, prof.univ.dr. Marius Andruh, preşedintele Comisiei Centrale, din cadrul Ministerului Educaţiei Naţionale, a accentuat: „Eram elev, participant, atunci când, în anii 1970, s-a desfăşurat, pentru prima oară, o fază naţională a Olimpiadei de Chimie, în alt oraş decât Bucureşti, iar gazda a fost Craiova. Am rămas cu impresii extraordinare de atunci şi sunt convins că aşa se va întâmpla şi acum, iar copiii sunt foarte bine pregătiţi”.

Doi copii pentru Craiova şi România

Evenimentele din aceste zile nu erau posibile fără rezultatele obţinute de tinerii craioveni, anul trecut. Aşa cum am mai prezentat, judeţul care obţine cele mai bune rezultate la faza naţională a Olimpiadei de Chimie organizează, în anul următor, concursul. În 2017, Doljul s-a clasat pe primul loc.

Mădălina Stănăşel, este elevă în clasa a XII-a la Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti” din Craiova şi a fost, cu un an în urmă, una dintre laureate, astfel că a putut vorbi deschis: „Chimia este una dintre preferatele mele, iar în clasa a VII-a am renunţat la Matematică, o altă materie pe care o iubesc, şi m-am concentrat, în principal, pe Chimie. Anul trecut am fost selecţionată în lotul naţional al României şi sper să fiu şi în acest an. În urmă cu doi ani, am obţinut medalia de argint la Olimpiada Internaţională de Ştiinţe pentru Juniori. Am avut un moment când doream să plec în străinătate, dar vreau să urmez medicina în România”.

Tot în ediţia precedentă s-a mai obţinut o performanţă, graţie căreia Craiova a fost gazda acestui eveniment. Este vorba de locul I, care i-a revenit lui Florian Chiriac Călina, tot de la „Fraţii Buzeşti”. Dezinhibat, semn că a trecut prin mai multe concursuri, acesta a menţionat: „Am luat, în 2017, primul loc la clasa a X-a, o premieră pentru Craiova. Anul acest vreau mai mult. Practic, este o luptă cu mine însămi, prin care vreau să văd limitele, şi îmi doresc să rezolv toate subiectele în timp util. Pentru mine, competiţia este partea cea mai neplăcută, deoarece toţi colegii din ţară îmi sunt prieteni. Chiar dacă nu voi reuşi, acum, un rezultat care să măducă în lotul naţional, voi continua să lupt. Este o pregătire continuă, iar alături de noi ne sunt profesorii, cărora le mulţumesc”.

Aceşti copii sunt viitorul, dacă nu şi prezentul, fapt semnalat şi de managerul Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti” din Craiova, prof. Lucia Carmen Ştefănescu: „Sunt tineri de care suntem mândri, dar, în acelaşi timp, să nu-i uităm pe cei care i-au îndrumat de-a lungul anilor, adevăraţi profesori”. Concluzionând, la ora actuală, ora exactă, în „Chimia” preuniversitară este dată de la Craiova.