Din cauza creşterii nivelului Dunării – aflată sub o atenţionare hidrologică de cod portocaliu – în punctul de trecere a frontierei România-Bulgaria calea de acces spre feribot era ieri inundată pe o lungime de 10 metri, cu o lăţime de 30 metri şi o înălţime a lamei de apă de 30 centimetri. În aceste condiţii, circulația pentru autoturisme a fost restricţionată, acestea fiind redirecționate către vama Calafat. Mașinile de mare tonaj – tiruri, autocamioane – au circulat însă fără probleme.
Administraţia Bazinală de Apă Jiu a anunţat că şi la SPET Bechet a fost inundată parcarea pentru autoturismele angajaţilor pe o lungime de 100 metri, cu o lăţime de 50 metri, lama apei având înălţimea de aproximativ 10 centimetri.
Ieri, conform diagnozei INHGA-CNPH, debitul Dunării la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş), a fost în creştere până la valoarea de 10.800 mc/s, situându-se peste media multianuală a lunii martie (6.700 mc/s). De asemenea, debitul Dunării aval Porţile de Fier, a fost în scădere la Gruia şi în creştere la Calafat.În secţiunea Baziaş, debitul afluent prognozat pentru ieri dimineaţă, la ora 06.00, era de 11.120 mc/s.
Debit aproape dublu faţă de valorile normale
În următorul interval, debitul Dunării la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş), conform prognozei INHGA-CNPH, va fi în creştere până la valoarea de 11.200 mc/s, situându-se peste media multianuală a lunii martie (6.700 mc/s).
Pentru intervalul 24–28 martie a.c, debitul fluviului la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în creştere pâna la valoarea de 11.300 mc/s în prima zi, după care va marca o uşoară scădere până la valoarea de 11.000 mc/s în ultima zi din interval, situându-se peste media multianuală a lunii martie (6.700mc/s).
În aceste condiţii, hidrologii au instituit începând de ieri dimineaţă cod portocaliu de inundaţii pe Dunăre, sector aval Gruia – amonte Giurgiu (judeţele Mehedinţi, Dolj, Olt, Teleorman şi Giurgiu), până pe 31 martie. Potrivit Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA), sectorul Dunării aval Gruia este apărat împotriva inundaţiilor prin lucrări de îndiguire.
De asemenea, în intervalul 24 martie, ora 6:00 – 31 martie, ora 18:00 va fi Cod portocaliu de inundaţii pe Dunăre, pe sectorul Hârşova – Brăila şi în Delta Dunării – judeţele Constanţa, Brăila şi Tulcea.
Pe baza informaţiilor actuale nu se prognozează posibilitatea apariţiei unor probleme deosebite ca urmare a propagării viiturilor pe sectorul românesc al Dunării, dar este necesară o monitorizare atentă a evoluţiei situaţiei hidrometeorologice şi respectiv a comportării lucrărilor hidrotehnice cu rol de apărare împotriva inundaţiilor, se precizează în avertizarea hidrologilor.
Fluviul este permanent monitorizat
De altfel, din momentul instituirii codului portocaliu, conducerea Administraţiei Bazinale de Apă Jiu a dispus intrarea în dispozitiv de alertă hidrologică şi a trecut la luarea tuturor măsurilor de monitorizare permanentă a evoluţiei situaţiei hidrometeorologice.
S-au luat măsuri pentru monitorizarea permanentă a nivelurilor şi debitelor pe fluviul Dunărea la staţiile hidrometrice din arealul vizat, mărind frecvenţa de citire şi transmitere a datelor privind evoluţia fenomenelor hidrometeorologice cu periodicitatea stabilită în conformitate cu mărimile caracteristice de apărare, potrivit instrucţiunilor I.N.H.G.A şi a Ordinului Comun MMP/ MAI nr. 1422/192//2012 în flux rapid până când nivelurile vor scădea sub cotele de apărare.
Pe sectoarele neîndiguite ABA Jiu este pregătită să acţioneze cu formaţii de intervenţie operativă ale SGA Dolj şi SGA Mehedinţi, împreună cu CLSU prin Serviciile de Voluntariat pentru Situaţii de Urgenţă ale localitatilor riverane fluviului Dunărea, în eventualele intervenţii operative de interes local.
Întreaga activitate privind acţiunile de apărare împotriva inundaţiilor se desfăşoară sub directa coordonare şi îndrumare a conducerii ABA Jiu, prin SGA Dolj, respectiv SGA Mehedinţi, în permanentă colaborare cu Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă şi Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Dolj.