Corespondență din Bruxelles
Organizată de eurodeputatul Norica Nicolai, chiar în incinta Parlamentului European din Bruxelles, sub genericul ”100 de ani de la Marea Unire (1918-2018)”, conferința a avut, pe lângă simbolistica de rigoare, deplină substanță, conferită de calibrul speakerilor, dar și al invitaților: un fior al emoției s-a regăsit în fiecare alocuțiune, evocate fiind momentele de referință ale miraculosului an 1918, care a permis Marea Unire. Dacă amfitrionul desăvârșit al evenimentului a fost eurodeputatul Norica Nicolai, care a deschis reuniunea, rând pe rând, ambasadorul Luminița Odobescu, reprezentantul permanent al României la UE, Carmen Ducaru (ICR Bruxelles), prof. univ. dr. Ioan Bolovan, prorectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, general prof. dr. Mihai Ionescu, prof. univ. dr. Adriana Negrosu au avut intervenții relevante, dense în idei, cu încărcătură istorică și emoțională. Și spun emoțională fiindcă printre invitații eurodeputatului Norica Nicolai s-au aflat și două grupuri de elevi olimpici din județele Constanța și Buzău, însoțite de cadrele lor didactice.
Lecția de istorie românească în Parlamentul European, care a inclus și un documentar despre Mânăstirea Sucevița – poem în verde și alb – s-a dovedit interesantă. „Sunt deosebit de onorată să particip la acest eveniment şi doresc să-i adresez sincere felicitări doamnei Norica Nicolai pentru această iniţiativă de celebrare a Aniversării Marii Uniri, eveniment care coincide în mod fericit cu un alt reper european important: marcarea Anului European al Patrimoniului. Vom valorifica acest moment pentru afirmarea la Bruxelles a identităţii noastre culturale, în care valorile spirituale naţionale şi cele europene sunt în perfectă armonie. Anul Centenarului este mai mult decât un moment de bilanţ al realizărilor noastre de-a lungul istoriei, este un bun prilej de a privi spre viitorul nostru comun, al UE şi de a investi în aşteptările cetăţenilor noştri. Lupta pentru realizarea idealului de unitate, care şi-a atins ţelul în urmă cu 100 de ani, trebuie să ne anime şi azi acţiunile comune spre o Uniune mai puternică, mai eficientă şi mai apropiată de cetăţenii ei…”, a precizat Excelenţa Sa, Luminiţa Odobescu.
Evenimentul a beneficiat și de aportul Fundației Internaționale „Dimitrie Cantemir”, al reprezentantului permanent al României la UE și al Institutului Cultural Român la Bruxelles. Istoricul Ioan Bolovan, prorectorul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, ne spunea că în pregătire se află opt volume dedicate Marii Uniri, între istoricii români și cei maghiari ducându-se o adevărată confruntare pe tărâmul argumentelor. Interesant este faptul că în sală a fost prezent și eurodeputatul Laszlo Tokes, care a promis, la rândul lui, să organizeze o conferință asemănătoare, dar, bineînțeles, cu argumente în sens invers.