Jurnalistul slovac asasinat ancheta posibile legături cu mafia italiană

0
394

Jurnalistul slovac Jan Kuciak, care a fost găsit asasinat, era pe punctul de a publica un articol despre corupţia la nivel înalt care implică mafia italiană şi politicieni din acest mic stat din zona euro, a informat în noaptea de marţi spre miercuri site-ul de ştiri pentru care acesta lucra, relatează AFP.

Uciderea jurnalistului şi a prietenei sale, dezvăluită în weekend, a provocat un şoc în Slovacia. Crima a fost condamnată cu fermitate de liderii UE şi de organizaţiile internaţionale.

Jan Kuciak, în vârstă de 27 de ani, lucra pentru aktuality.sk, deţinut de compania germană Axel Springer şi de Ringier din Elveţia. El era specializat în cazuri de corupţie, inclusiv cele referitoare la posibilele legături dintre lumea afacerilor şi partidul SMER-SD al premierului Robert Fico.

aktuality.sk şi alte media au publicat la miezul nopţii o versiune neterminată a articolului lui Jan Kuciak despre presupuse relaţii politice ale unor oameni de afaceri italieni suspectaţi de a avea legături cu mafia calabreză ‘Ndrangheta, care ar opera în estul Slovaciei.

“Două persoane apropiate de un bărbat care a sosit în Slovacia care a fost acuzat într-o afacere a mafiei în Italia au acces zilnic la premierul slovac”, a scris Jan Kuciak în textul său intitulat “Mafia italiană în Slovacia, elfii ei se răspândesc în politică”.

“Italienii care au legături cu mafia au găsit o a doua casă în Slovacia: au început să facă afaceri, să primească subvenţii, să colecteze fonduri europene, dar mai ales să stabilească relaţii cu personalităţi politice influente, până la guvernul slovac”, adăuga el. “Ei au deţinut sau deţin încă zeci de companii, în valoare de zeci de milioane de euro”, a scris Jan Kuciak.

Principalul cotidian slovac, ziarul SME, a evocat aceste detalii încă de marţi dimineaţă. Potrivit ediţiei de marţi a acestui cotidian, Jan Kuciak ‘urma să publice un articol privind posibile legături politice ale unor oameni de afaceri italieni, ei înşişi suspectaţi de legături mafia calabreză ‘Ndrangheta care acţionează în Slovacia. Informaţia a fost confirmată de mai mulţi jurnalişti locali. Contactat de AFP, serviciul de presă al premierului nu a făcut niciun comentariu pentru moment.

Cadavrul jurnalistului şi cel al prietenei sale Martina Kusnirova au fost descoperite duminică în locuinţa acestora la Velka Maca, aproximativ 65 kilometri est de Bratislava. Dublul asasinat a fost comis între joi şi duminică, potrivit poliţiei. Jan Kuciak a fost împuşcat în piept şi prietena lui a fost împuşcată în cap.