Hotărârea, adoptată săptămâna trecută, solicită o reducere a numărului total de locuri după intrarea în vigoare a retragerii Regatului Unit din UE, dar sugerează și alocarea unui număr suplimentar de deputați anumitor țări UE. În prezent, Parlamentul are 751 de locuri, adică numărul maxim permis de tratatele Uniunii Europene. Raportul propune redistribuirea a 27 din cele 73 de locuri ce aparțin acum Marii Britanii altor țări, păstrând în continuare cele 46 de locuri rămase pentru viitoarele extinderi. România a mai câştigat un loc de deputat european.
Acest lucru înseamnă că numărul deputaților care vor fi aleși în 2019 va fi de 705. Noile norme vor intra în vigoare la timp pentru alegerile europene din 2019, dar vor trebui să fie aprobate de statele membre. Europarlamentarul Marian Jean Marinescu precizează că redistribuirea locurilor propusă de deputații europeni garantează că nicio țară din UE nu va pierde locuri, în timp ce unele câștigă între un loc și cinci locuri pentru a redresa subreprezentarea în urma schimbărilor demografice. Deputații europeni au propus ca noua distribuție să intre în vigoare numai după ce Marea Britanie va fi părăsit UE. În prezent, se așteaptă ca acest lucru să aibă loc la sfârșitul lunii martie 2019.
Propunerea ia în considerare populația statelor membre
Liderii grupurilor politice de la Parlament au propus Consiliului ca alegerile europene să aibă loc între 23 și 26 mai 2019. “Propunerea ia în considerare populația statelor membre și urmează principiul proporționalității degresive. Aceasta înseamnă că țările care sunt mai mici din punct de vedere al populației ar trebui să aibă mai puțini deputați în Parlamentul European decât țările mai mari. În același timp, deputații din țările mai mari ar trebui să reprezinte mai mulți oameni decât deputații din statele membre mai mici. În acest fel, membrii din țările mai mici au o prezență relativ mai puternică în Parlament. Cred că am reuşit să negociem aşa cum trebuie. România a mai câştigat un loc de deputat european şi vă spun că nu e de neglijat”, a subliniat vicepreşedintele EPP, Marian Jean Marinescu.
În prezent, nu există o formulă precisă care să determine numărul de deputați europeni pe care îi are fiecare țară, ci doar câteva reguli generale prevăzute în articolul 14 din Tratatul privind Uniunea Europeană. Propunerea deputaților privind redistribuirea locurilor va fi prezentată șefilor de state UE care trebuie să ia o decizie unanimă. Parlamentul va trebui apoi să-și dea acordul final. Tot un loc au mai obţinut şi Suedia, Finlanda, Slovacia, Polonia, Austria, Croaţia, Estonia şi Danemarca. Cinci locuri de europarlamentari au obţinut Spania şi Franţa, iar trei locuri Italia şi Olanda. Irlanda a obţinut 2 locuri, celelalte state nu au mai obţinut niciun loc.