Dinamo – Universitatea Craiova 2-2
Au marcat: Nemec 45, D. Popa 86 / Gustavo 22 – penalty, Bărbuţ 55.
Dinamo: Brănescu 5 – Romera 5, Nedelcearu 5, M. Popescu 4, Nica 5 – Mahlangu 6, Monroy 5 (59 D. Popa) 7 – Hanca 4 (64 V. Olteanu) 5, Nistor 7, Pesic 6 (74 Moldoveanu) 6 – Nemec 7. Antrenor: Vasile Miriuţă.
Craiova: Calancea 4 – Screciu 5, Tiago Ferreira 6, Briceag 4 (87 Burlacu) – Martic 6, Zlatinski 6 (83 Bic) 5, Mateiu 7, Bancu 7 – Bărbuţ 7 (72 R. Popa) 5, Mitriţă 7, Gustavo 7. Antrenor: Devis Mangia.
Arbitru: Ovidiu Haţegan 4.
Alb-albaştrii au obţinut doar o remiză în Ştefan cel Mare, după ce au condus în două rânduri, le-au fost refuzate două penalty-uri, iar gazdele au avut o bară în prelungiri
În primul meci oficial al anului, Universitatea ne-a confirmat că joacă acelaşi fotbal de calitate, generos, că nu are probleme să-şi creeze crea ocazii, ci doar să le transforme pe multe dintre ele, dar în acelaşi timp că nu şi-a rezolvat hibele din defensivă şi (nici nu avea cum, fiindcă nu a adus ceva în acel sector), dar mai ales ne-a convins că nu are un portar de valoare. Şi, ca şi la începutul sezonului, echipa are mari probleme cu pregătirea fizică, fiindcă în ultimul sfert de oră alb-albaştrii nu mai erau capabili nici să degajeze o minge. Miriuţă ştia de ce a ales să joace derby-ul în Ştefan cel Mare, şi nu pe Arena Naţională, având nevoie de un teren care să-i favorizeze stilul „lungă şi pe-a doua” şi să împiedice „poneii” lui Mangia să-şi facă de cap. Numai că aceştia s-au adaptat şi pe nămolul din Groapă. Mitriţă a dat tonul, intrând în rolul de coordonator, dar „frânele” nu l-au ajutat la primul demaraj periculos. Craiovenii au văzut din start că Haţegan este cel mai în formă dinamovist, la fel ca în sfertul de Cupă de la Severin, de acum un an. În minutul 8, Gustavo a fost lovit în careu de M. Popescu, dar centralul a considerat probabil că e prea devreme pentru un penalty. N-a avut încotro un sfert de oră mai târziu, când Mitriţă, angajat de Bancu, a fost prea rapid pentru acelaşi stoper dinamovist, care l-a întâmpinat cu un body check dur. Gustavo a executat penalty-ul aşa cum nu a mai făcut-o până acum la Craiova, pe centru, intuind plonjonul lui Brănescu. Ştiinţa a controlat jocul în continuare, gazdele izbutind să obţină numai câteva cornere. Bancu a fost impetuos în bandă, dar a finalizat cu dreptul, prea moale. Tare avea însă să fie intrarea lui Monroy la Mitriţă, tratată numai cu galben de Haţegan. Sorin Cârţu spunea că „dacă Mitriţă avea piciorul în pământ, îi zbura ficatul”. Când toată lumea se pregătea de pauză, în loc să trimită o minge lungă în jumătatea adversă sau direct în aut, Calancea i-a oferit-o lui Pesic, apoi a ieşit pe sub centrarea acestuia, mură-n gură pentru Nemec.
După pauză, prima ocazie au avut-o gazdele, dar Nistor nu are jocul de cap al lui Nemec şi Calancea a scăpat. Ştiinţa şi-a recăpătat moralul şi a reuşit o acţiune spectaculoasă pentru golul doi. Mitriţă şi Bancu i-au năucit pe dinamovişti, care nu l-au mai văzut venind pe Bărbuţ pentru o reluare sub transversală. Acelaşi jucător a ratat peste câteva minute ocazia începutului de an, din 6 metri, cu poarta goală la dispoziţie. Şi dacă Bărbuţ nu le-a dat „câinilor” lovitura de graţie, Haţegan cu atât mai mult s-a abţinut. Arbitrul care i-a „tâlhărit” pe nord-irlandezi n-a vrut pur şi simplu să dicteze lovitură de pedeapsă, deşi Nistor l-a îmbrâncit pe Gustavo chiar în faţa sa. Nemec putea egala, după ce l-a întors ca pe clătită pe Briceag, dar a reuşit doar o pasă spre Calancea. Imediat, Mitriţă a fost şi el blând cu Brănescu, şutând peste poartă. Mangia a întârziat schimbările, iar când le-a făcut, nu le-a nimerit. După ieşirea lui Zlatinski, echipa a coborât, părând speriată şi epuizată fizic, nereuşind măcar să degajeze mingile din propriul careu. Miriuţă, în schimb, a tras două cărţi câştigătoare, nou-intraţii Moldoveanu şi Popa colaborând la golul de 2-2. Un meci pe care puteau să-l câştige uşor putea fi pierdut de alb-albaştri în prelungiri, când Nistor a nimerit bara. La fel se întâmplase şi la Mediaş, după penalty-ul irosit de Mitriţă în ultimul minut, gazdele ratând victoria în prelungiri. Aşadar, Universitatea mai risipeşte nişte puncte pe care le avea în buzunar. În timp ce echipele mature câştigă jucând prost, Ştiinţa dovedeşte aceeaşi naivitate şi nu-şi pune şi în statistică superioritatea din teren.
Mangia: „Nu am închis jocul când am avut ocazia”
Antrenorul Ştiinţei, Devis Mangia, a apreciat jocul elevilor săi, însă le-a reproşat că nu au decis mai devreme soarta meciului, la ocaziile avute: „Am făcut un meci foarte bun, cu câteva greşeli. Cea mai mare greşeală a fost că nu am reuşit să închidem jocul atunci când am avut ocazia. Ne aşteptam la o ripostă bună, a fost şi un teren dificil, care nu ne-a avantajat, jocul nostru fiind unul combinativ, în timp ce ei practică un fotbal bazat pe mingi lungi şi i-a avantajat. Nu comentez arbitrajul. Nu mă gândesc la titlu, ci la meciul cu Sepsi. Aşa cum am spus şi în conferinţa de dinanintea acestui meci, pentru titlu se luptă cele două echipe clasate pe primele două locuri. Noi ne vedem de drum şi tragem linie la final“.
Alex Mitriţă a declarat după meci: „Nu am ştiut să ţinem de rezultat şi am avut mai avut la 2-1 o ocazie, iar dacă înscriam alta era soarta partidei. Am întâlnit o echipă foarte bună, s-au apărat bine, pe un teren foarte greu. Asta este, mergem la Craiova şi trebuie să pregătim bine meciul cu Sepsi şi să-l câştigăm. Vă daţi seama că Mister Mangia e supărat, am avut meciul în mână de două ori, dar nu am reuşit să câştigăm. Nu vrem să ne gândim la titlu, îi lăsăm pe alţii să vorbească, aşa cum a fost un jucător de la FCSB, care a spus că noi doar încurcăm. Noi ne facem treaba pe teren şi vom vedea la final unde ne clasăm şi dacă vom putea să câştigăm un trofeu. Ne aşteaptă un meci extrem de greu cu Dinamo acasă, în Cupă, dar sperăm să ne calificăm mai departe. O să vedem ce am greşit în acest meci şi să nu repetăm în Cupă.“.
Autorul golului doi şi al unei ratări incredibile, Cristi Bărbuţ, a spus: „Sunt supărat, chiar dacă am marcat. Trebuia să înscriu şi atunci, cu poarta goală, şi să închei jocul. M-am grăbit puţin, a venit o minge respinsă, dar trebuia să înscriu. Nu ne-am relaxat spre final. Dacă noi făceam 3-1, după trei ocazii clare, nu cred că ei mai puteau spera la un punct. Dinamo este o echipă bună şi ar fi frumos play-off-ul cu ei, dar noi ne concentrăm pe meciurile noastre. Nu ne gândim la titlu. Ştim cine şi l-a propus, noi intrăm pe teren doar să facem puncte“.
Circa 700 de fani olteni la meci
Derby-ul din Ştefan cel Mare a adus cea mai generoasă asistenţă în prima etapă a anului, aproximativ 8.000 de spectatori fiind prezenţi la meciul Dinamo – Universitatea Craiova. Dintre aceştia, circa 700 au fost suporteri ai Ştiinţei, care au ocupat un sector la Peluza Sud. Înainte de meci, între cele două grupuri de fani, Nord şi Sud Craiova, s-a produs un scandal, încheiat o dată cu începerea partidei. La startul derby-ului, Peluza Nord Craiova a afişat o coregrafie cu cartoane alb-abastre desenate ca nişte fulare, iar mesajul a fost „…La Craiova e mereu”, ca o continuare după 16 ani a unei coregrafii cu mesajul „O iubire alb-albastră”, afişată de galeria Ştiinţei, în Ştefan cel Mare.
Altfel, meciul din sferturile Cupei României, Universitatea Craiova – Dinamo, de pe arena „Ion Oblemenco”, a fost programat pe 1 martie, de la ora 20.30, în zilele următoare urmând a fi scoase la vânzare şi biletele pentru acest joc.