BCR îşi va creşte capacitatea de a finanţa economia reală : Multe afaceri româneşti încă se confruntă cu o reducere dramatică a cererii

0
329

În trimestrul III, economia românească a continuat să progreseze, dar există semne de încetinire care vin din exterior şi care ar putea influenţa economia locală în trimestrele următoare. Se aşteaptă ca economia să progreseze cu cel puţin 1,4% rată de creştere în 2011, ajutată de o producţie agricolă bogată. Contextul financiar internaţional rămâne nesigur şi multe ţări se confruntă cu dificultăţi serioase care vor ţine pe loc revenirea economică în intervalul de timp imediat următor. Aceasta adaugă şi mai multă presiune asupra economiei româneşti. Ca urmare a acestor evoluţii, multe afaceri româneşti, în special în sectorul  micro şi IMM încă se confruntă cu o reducere dramatică a cererii în ceea ce priveşte serviciile şi produsele pe care le oferă. Un număr destul de mare dintre acestea chiar s-au închis, toate aceste aspecte având un impact negativ asupra tranzacţiilor lor derulate cu BCR. Clienţii retail continuă să fie foarte reţinuţi în a cheltui, deoarece încă sunt afectaţi de contextul economic general dificil, fapt reflectat în veniturile scăzute ale gospodăriilor, care au fost afectate de pachetul de măsuri de austeritate şi de creşterea TVA, precum şi de temerile de a-şi pierde slujba sau de a beneficia de creşteri salariale reduse, într-un climat general de nesiguranţă.

În timp ce revenirea economică este lentă, BCR obţine un profit operaţional solid, de peste 1889 milioane RON, în scădere cu 18% faţă de anul trecut într-un mediu economic dificil. Profitul net a scăzut în trimestrul trei în special pe seama unei creşteri mai mari a provizioanelor de risc. În acest context, profitul net după interese minoritare  înregistrat în primele nouă luni din 2010 se ridică la 67,6 milioane RON. „Revenirea economică a avut un ritm mai lent decât ne aşteptam. Acest fapt se reflectă în evoluţia afacerilor clienţilor noştri, în veniturile acestora, în tranzacţiilor pe care aceştia le efectuează cu BCR”, a declarat Dominic Bruynseels preşedinte executiv al BCR. Venitul operaţional net a scăzut cu 11,2% în comparaţie anuală, atingând 3.150,8 mil. RON de la 3.549,9 mil. RON. Principala cauză a acestei scăderi a fost scăderea ratelor de dobândă şi comprimarea marjelor de profit având impact asupra venitului din dobânzi (în scădere cu 17,4% sau 504,0 mil. RON) la care se adaugă şi cererea eligibilă de credite scăzuta  şi concurenţa în creştere pentru atragerea clienţilor cu bonitate. Venitul net din comisioane a crescut cu 3,2% ajungând la 444,8 mil. RON (105,7 mil. EUR) faţă de  430,9 mil. RON (103,0 mil. EUR) la finalul lunii septembrie 2010, creştere determinată de rezultatul pozitiv din credite.

Lider pe piaţa de titluri şi obligaţiuni

Rezultatul net din tranzacţionare a contribuit cu 323.1 mil. RON la venituri de la începutul anului, în creştere cu 39,2% în comparaţie anuală, (232,1 mil. RON la finalul lunii septembrie 2010), mai ales ca urmare a evoluţiei tranzacțiilor pe cursul valutar, BCR menţinându-şi poziţia de lider pe piaţa de titluri şi obligaţiuni. Cheltuielile operaţionale s-au menţinut la un nivel constant (+1.3% în comparaţie anuală) atingând 1.261,8 mil. RON (300,0 mil. EUR) faţă de 1.245,5 mil. RON. Aceste cifre dovedesc o administrare bună a costurilor, în ciuda majorării cotei de TVA de la mijlocul anului 2010 şi a mediului inflaționist. BCR şi-a continuat investiţiile în ”costuri bune”, mai ales în instruirea personalului, dezvoltarea canalelor alternative, ca şi în modernizarea reţelei de unităţi – toate acestea având ca rezultat costuri mai ridicate cu amortizarea.

Erste Group îşi creşte angajamentul

Profitul net consolidat după taxe şi interese minoritare  a atins 67,6 mil. RON de la începutul anului, în scădere cu 86,3% faţă de 494,5 mil. RON, mai ales cauzat de scăderea venitului operațional şi creşterea provizioanelor în creditarea corporate. Rentabilitatea capitalurilor proprii a scăzut până la 1.3% la finalul lunii septembrie 2011 (9.5% la 9 luni 2010) ca rezultat al restrângerii veniturilor şi întăririi poziţiei de capital. Raportul cost-venit se menţine la 40% la finalul lunii septembrie 2011 deşi a fost afectat de limitarea generării de venituri (35,1% la finalul lunii septembrie 2010). „Erste Group îşi creşte angajamentul faţă de BCR şi faţă de România aşa cum dovedesc ultimele evenimente. Astfel, s-a anunţat recent o creştere a capitalului BCR de 144 mil. EUR. Astfel, BCR îşi va creşte capacitatea de a finanţa economia reală odată ce economia începe să îşi accelereze revenirea. În acelaşi timp, Erste Group se pregăteşte să îşi crească participaţia la BCR achiziţionând participaţiile SIF-urilor – procesul este de asemenea în desfăşurare. Banca mamă este pregătită să susţină BCR, la nevoie, cu finanţare şi capital” se precizează într-un comunicat de presă al BCR.

În top la programul „Prima Casă 4”

Cererea de credite eligibile rămâne, în general, redusă, potrivit veniturilor disponibile destul de scăzute ale populaţiei şi tendinţelor pieţei, orientate, cu precădere, către refinanţarea creditelor mai vechi şi a  împrumuturilor acordate prin intermediul programului “Prima Casă 4”. Programul “Prima Casă” a continuat într-o manieră pozitivă, iar BCR este liderul celei de a patra etape ale acestui program, cu o sumă curentă totală de aproape 150 milioane EUR a creditelor acordate, în doar patru luni, unui număr de peste 3.800 familii, sprijinindu-le, în acest mod să îşi achiziţioneze o locuinţă proprie (de la începutul acestui program, BCR a acordat credite de circa 750 milioane EUR).