Cartierul chinezesc, terminat cu bani de la buget

0
401

Primăria Craiova va construi, în etape, cartierul de locuinţe care a fost început de investitorul chinez. În 2018 sunt programate să fie terminate primele 250 de apartamente, pe care autoritatea este obligată să le pună la dispoziţia Ministerului Apărării Naţionale, în schimbul amplasamentului ce a fost atribuit cu această destinaţie, pe strada „Caracal”.

Pe data de 1 august 2017, Primăria Craiova a luat înapoi de la dezvoltatorul imobiliar Shandong Ningjian şantierul cartierului de locuinţe de pe strada „Caracal”, în stadiu neterminat. Chinezii au invocat atunci motive financiare şi, după încă o încercare de a mai obţine o păsuire din partea municipalităţii, s-au retras definitiv din proiect. S-a invocat, dar neoficial, că s-a investit o sumă de 8 milioane de euro, bani pe care chinezii au susţinut că se regăsesc în blocurile de pe Caracal, ridicate la 30%. De atunci şi până spre sfârşitul anului, municipalitatea a tot încercat să caute soluţii pentru terminarea locuinţelor.

S-au căutat mai multe soluţii

Un prim pas a fost că, la nivelul Primăriei Craiova, a fost întocmită o comisie care a primit sarcina expresă de a găsi o variantă pentru cartierul de pe „Caracal”. Întrebat de mai multe ori la ce concluzie s-a ajuns, primarul Mihail Genoiu a recunoscut, de fiecare dată, că este un proiect destul de dificil de realizat, dar că nu va fi abandonat. S-au avansat chiar mai multe idei. Autorităţile se gândiseră mai întâi să lotizeze şantierul şi să îl atribuie mai multor firme de construcţii. Având câte o părticică, ar fi putut să le ridice mai uşor şi să le vândă apoi cumpărătorilor. Exista apoi varianta ca municipalitatea să contracteze un credit şi să construiască, dar nu s-a găsit nici o bancă interesată de acest proiect.

250 de locuinţe vor intra în lucru

De ceva vreme, municipalitatea susţine o singură soluţie: de a construi totul cu bani de la bugetul local. Săptămâna trecută, primarul Craiovei, Mihail Genoiu, a marşat din nou pe această idee, adăugând în plus că, în bugetul pe anul 2018, va fi prinsă şi suma necesară pentru finalizarea primelor 250 de apartamente. „Vom începe cu blocurile de la stradă, aflate în stadiul cel mai avansat. Vom realiza cele 250 de apartamente care trebuie predate armatei. Cu banii pe care le vom obţine de acolo, le vom construi şi pe celelalte“, a declarat edilul-şef. Aceeaşi idee a fost avansată şi cu o lună în urmă când, la fel, primarul Craiovei a anunţat că primăria îşi asumă acest proiect, urmând să suporte finanţarea de la bugetul local. Pentru o aproximare, chinezii îşi propuseseră să investească în acest proiect imobiliar o sumă de 35 milioane de euro.

Preţul de vânzare va fi mai mare

Dacă Primăria Craiova se va ţine de acest plan, ar urma să vedem, în bugetul pe 2018, şi banii cu care se vor finaliza cele 250 de apartamente. Fiind primele locuinţe la care s-a lucrat, acestea sunt ridicate până la etajul al treilea (din zece). Când le vor preda Armatei, conform înţelegerii, locuinţele trebuie să fie complet finisate şi să aibă acces la toate utilităţile. În interior, apartamentele trebuie să aibă montate uşi şi ferestre, iar, la cerere, centrale termice. O chestiune delicată va fi însă preţul de vânzare. Cu investitorul chinez, autorităţile locale negociaseră un preţ de vânzare pentru cumpărătorii din Craiova de 400 de euro pe metru pătrat, considerat un preţ rezonabil, în raport cu capacitatea de cumpărare a locuitorilor municipiului. Autorităţile au recunoscut că este foarte posibil, existând şanse de 99,9% ca preţul acesta să nu se mai respecte, în sensul că va fi mai mare.