“Lale” şi gaşca sa, trimişi în judecată

0
453

Cosmin Camen zis “Lale”, Ilie Pară zis “Elvis”, Traian Gabriel Vanghelie, Marcel Ionuţ Petrovici zis “Cântar”, Nicolae Stănescu zis “Boabă”, Radu Ionel Gherganu, Cosmin Ştefan Ionescu zis “Beni”, Narcis Florin Cîţă, Ştefăniţă George Mandă şi Emil Gabriel Vladu au fost trimişi în judecată, luni, de procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova pentru constituire a unui grup infracţional organizat, falsificare de carduri, retrageri frauduloase şi acces fără drept la un sistem informatic. Primii opt au fost reţinuţi în urma unei acţiuni de amploare a ofiţerilor BCCO Craiova şi procurorilor DIICOT, desfăşurată la sfârşitul lunii august a.c., anchetatorii stabilind că au creat un prejudiciu de aproximativ 50.000 euro prin activitatea infracţională.

Munca oamenilor legii în dosarul finalizat cu destructurarea acestui grup a început încă din anul 2009. Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, pe 26 octombrie 2009 Alpha Bank România SA – Agenţia Craioviţa Nouă a sesizat Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Craiova că în noaptea ce trecuse, în intervalul orar 3.37-6.22 au fost efectuate un număr de 86 de tranzacţii cu cardul, în cuantum total de 28.800 lei, existând suspiciuni cu privire la faptul că acestea ar putea fi tranzacţii frauduloase, prin utilizarea unor carduri bancare falsificate. A fost înregistrat un dosar în acest sens la DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova, lucrătorii BCCO Craiova fiind delegaţi să efectueze verificări în vederea stabilirii întregii activităţi infracţionale şi tragerii la răspundere a persoanelor vinovate.

Astfel, în noaptea următoare au fost supravegheate mai multe bancomate din Craiova, iar în jurul orei 3.15, la acelaşi ATM a fost prins Ştefăniţă George Mandă, în timp scotea bani folosind carduri falsificate. Acesta era aşteptat în apropiere, la maşină, de Emil Gabriel Vladu, la percheziţiile corporale şi asupra autoturismului fiind descoperite zece carduri falsificate. Cei doi au fost arestaţi preventiv, pe 19 ianuarie 2010 au fost trimişi în judecată, ulterior fiind şi condamnaţi, unul cu suspendare si celălalt cu executare, pentru retragerile frauduloase.

Cosmin Camen – furnizorul cardurilor şi beneficiarul banilor

Numai că oamenii legii n-au renunţat la cercetări, mai ales că suspectau faptul că acele carduri le-au fost încredinţate de o persoană poreclită „Lale”. Astfel au fost solicitate date de la bănci din toată ţara şi s-a stabilit că cei doi arestaţi la Craiova mai acţionaseră şi la Bucureşti, împreună cu alte persoane, identificate fie pe baza imaginilor furnizate de bănci, fie în urma informaţiilor strânse de oamenii legii, respectiv Pară Ilie zis „Elvis”, Vanghelie Traian Gabriel, Stănescu Nicolae zis “Boabă”, Gherganu Radu Ionel, Petrovici Marcel Ionuţ zis “Cântar” şi Cîţă Narcis Florin.

Din probele strânse, s-a constatat că liderul grupului este inculpatul Cosmin Camen zis „Lale”, acesta fiind persoana care a încredinţat cardurile în vederea efectuării tranzacţiilor frauduloase, fiind totodată şi beneficiarul final al sumelor ridicate. În urma răspunsurilor primite de la unităţile bancare, s-a stabilit că toate cardurile falsificate fuseseră emise de unităţi bancare italiene, motiv pentru care s-a solicitat, prin comisie rogatorie, autorităţilor italiene, stabilirea persoanelor pe numele cărora au fost emise respectivele carduri, dacă tranzacţiile efectuate cu acestea au fost declarate frauduloase, valoarea prejudiciului, dacă există vreo legătură comună, respectiv un punct în care s-a efectuat activitatea de skimming şi dacă există imagini în legătură cu acesta.

S-a stabilit ulterior că grupul desfăşura o activitate “intensă” în Italia. Astfel, la începutul anului 2010, Vanghelie şi Ionescu, sub supravegherea lui Cosmin Camen, au plecat în Italia, unde au montat aparatură de skimming în POS-uri existente în diferite magazine. Practic, Ionescu se ascundea în magazine înainte de terminarea programului şi după ora de închidere rămânea singur şi ascundea aparatura în POS-uri. Ulterior, aceasta era recuperată prin aceeaşi metodă, împreună cu informaţiile capturate. Numai că, din neglijenţă, Vanghelie a fost prins de autorităţile italiene în momentul în care încerca recuperarea aparaturii. Acest episod i-a determinat pe membrii grupului să devină mai atenţi, însă n-au renunţat la activitatea infracţională.

În cursul lunii mai 2011, autorităţile italiene au răspuns comisiei rogatorii, confirmând că informaţiile de pe respectivele carduri au fost copiate prin aşa-zisa metodă skimming, de la zeci de cetăţeni italieni, cuantumul total al prejudiciului fiind stabilit la circa 50.000 euro. Totodată, observând localităţile de domiciliu ale părţilor vătămate italiene, se constată că cea mai mare parte a acestora domiciliază în localităţile Frosione şi Ceccano, din apropierea Romei.

În urma comunicării datelor din Italia, ofiţerii şi procurorii de crimă organizată craioveni au organizat prinderea membrilor grupului, operaţiunea fiind desfăşurată pe 30 august a.c.

 

După percheziţiile de pe 30 august a.c., s-a dispus instituirea sechestrului asigurător, în vederea confiscării speciale, asupra sumelor de 1.000 euro şi 400 dolari, ridicate de la domiciliul inculpatul Gherganu. În plus, s-a instituit sechestrul asigurător şi asupra autoturismului marca Audi A8, cu numărul de înmatriculare DJ-88-LAL, proprietatea lui Cosmin Camen, maşină despre care acesta le-a declarat procurorilor, la audieri că a cumpărat-o contra sumei de 20.000 euro, banii provenind „din furturi din Italia”, respectiv de la părinţi.