Ziua Armatei, politizată

0
328

Ziua Armatei Române reprezintă un moment aparte în conştiinţa naţională. În urmă cu 67 de ani, pe 25 octombrie 1944, ostaşii români reuşeau să elibereze şi ultima brazdă de pământ românesc aflată sub ocupaţie hitleristă. Sacrificiul lor a fost unul pe măsură: peste 60.000 de militari şi-au pierdut viaţa în timpul luptelor crâncene. În ziua de azi însă, diverşi politicieni, nelipsiţi de la astfel de manifestări cu caracter public, înţeleg că este momentul cel mai bun să iasă în faţă, la propriu, chiar în cadrul unui moment solemn, precum depunerea de coroane.

Monumentul Eroilor din Cimitirul „Sineasca” a fost, ieri, punctul central al manifestărilor prilejuite de Ziua Armatei. În apropierea locului unde îşi dorm somnul de veci eroii neamului, cadrele militare şi oficialităţile locale şi judeţene au adus un omagiu celor căzuţi la datorie. Veterani de război şi pensionari au îndurat frigul, pentru a participa, din respect pentru colegii de arme de odinioară, la Ziua Armatei Române, considerată cea de-a doua sărbătoare naţională a ţării.

Ceremonia a început la ora 10.00, cu o slujbă religioasă, oficiată de un sobor de preoţi, care s-au rugat pentru ostaşii români, fiind urmată apoi de discursurile autorităţilor publice. „De Ziua Armatei ne amintim de un moment important în istoria poporului român: 67 de ani de la semnarea de către generalul Gheorghe Avrămescu a ordinului de intrare în localitatea Carei a trupelor române, pentru eliberarea Ardealului de Nord. Un moment de glorie din istoria poporului român, care ne îndeamnă la reculegere, în memoria tuturor militarilor, care şi-au pierdut viaţa pe câmpul de luptă, şi la un sincer omagiu pentru veteranii noştri, care şi-au pus propriile vieţi în mâna destinului şi a hazardului, pentru înfăptuirea şi consolidarea statului român”, a afirmat în discursul său preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa.

„Românii au încredere în Armată”

La rândul său, col. Viorel Albăstroiu, locţiitorul comandantului Brigăzii II Infanterie „Rovine”, a vorbit despre transformările pe care Armata Română le-a cunoscut de-a lungul vremii: „Românii au încredere în Armată, pentru că este instituţia fundamentală a statului, a cărei destin s-a împletit cu împlinirea celor mai importante momente din istoria naţiunii noastre. Armata s-a transformat în pas cu cerinţele vremurilor, a dăinuit peste timp, depăşind obstacole care păreau de netrecut, având ca temelie de neclintit devotamentul, curajul, puterea de muncă şi de sacrificiu a bravului ostaş român”.

Cuvinte despre semnificaţia zilei de 25 octombrie a rostit şi reprezentantul Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război, Filiala Dolj,  gen. de brigadă (r), Ionel Popa, care a apreciat că Ziua Armatei îşi merită locul printre sărbătorile „de suflet” ale românilor. „În calendarul marilor sărbători de suflet ale poporului român şi ale armatei sale, ziua de 25 octombrie ocupă un loc de prim rang, constituindu-se într-un moment de cinstire solemnă a oştirii române”, a spus gen. de brigadă (r), Ionel Popa.

Cu coroanele, înainte!

Din păcate, manifestarea a fost şi de această dată politizată. Un moment bizar s-a derulat în momentul depunerii de coroane. Imediat după ce militarii au aşezat pe soclul Monumentului Eroilor jerbele de flori în numele instituţiilor publice, a venit rândul partidelor politice, în următoarea ordine: UNPR, PDL, PRM, PSD şi PNL. Admiţând că PDL, principala formaţiune de guvernământ – partid care a participat la alegeri şi are aleşi în instituţiile publice locale – ar fi putut să fie prima, normal ar fi fost să fie urmată de PSD, partidul cu cea mai mare reprezentativitate în Dolj, şi de PNL. Nu este normal ca un partid care nu a participat la nici un fel de alegeri până în prezent, cum este UNPR, să aibă onoarea aceasta doar pentru faptul că Gabriel Oprea, liderul formaţiunii politice, este ministrul Apărării Naţionale. Ca să nu mai vorbim că este de-a dreptul ciudat ca PRM să depună coroane înaintea PSD şi a PNL, cele mai puternice partide din opoziţie.

ANA-MARIA GEBĂILĂ şi RADU ILICEANU