Concursul de jurnalism „Românii din comunităţile istorice” şi-a desemnat câştigătorii

0
396

Jurnal Românesc (jurnalromanesc.ro), proiect finanţat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, a organizat  cea de-a III-a ediţie a unui concurs de jurnalism inedit, cu tema „Românii din comunităţile istorice”. Este un concurs dedicate tinerilor pasionaţi de jurnalism din Serbia şi Republica Moldova. Prima ediţie, organizată în anul 2015, a fost câştigată de jurnalista Anastasia Cucuruz, de la Chişinău, iar cea de-a II-a ediţie, organizată în anul 2016, a fost câştigată de o altă jurnalistă tot din Republica Moldova, Diana Catana. Anul acesta, marele premiu a ajuns în Serbia, la Simona Jovanović, care a participat cu articolul „Un’e eşci, na’ Ioane?!”.

Prin această competiţie s-a urmărit creşterea interesului opiniei publice cu privire la problemele românilor din comunităţile istorice şi de a descoperii tineri care vor să înveţe meseria de jurnalist, pentru a ajuta comunitatea românească să se dezvolte armonios în zone în care încă aceasta mai luptă pentru a i se respecta drepturile. “Concursul de jurnalism urmăreşte descoperirea de tineri talentaţi care pot deveni jurnalişti activi în comunităţile româneşti şi care ar putea sensibiliza opinia publică şi conduce la responsabilizarea tuturor organismelor relevante cu privire la lupta împotriva încălcării drepturilor minorităţilor româneşti de peste hotare. Se urmăreşte promovarea articolelor de calitate redactate de jurnalişti amatori dar şi descoperirea tinerelor talente ale căror lucrări nu sunt cunoscute de publicul general”, a subliniar Romeo Crâşmaru, directorul portalului jurnalromânesc.ro.

Concursul s-a adresat tuturor jurnaliştilor amatori şi tinerilor pasionaţi de jurnalism din Serbia şi Republica Moldova care pot schiţa un produs jurnalistic în care să trateze una sau mai multe dintre problemele majore cu care se confruntă comunitatea românească din zonele vizate. S-a putut candida cu articole scrise, reportaje, anchete, interviuri, materiale video care, au fost deja publicate sau urmează să fie publicate, în format tipărit sau on-line, inclusiv în publicaţii editate de companii individuale, de asociaţii sau universităţi ori fundaţii, etc. Limita de vârstă maximă este de 27 de ani, iar condiţia principală este aceea ca tinerii să provină din una dintre cele două comunităţi vizate (Serbia şi Republica Moldova), să cunoască bine limba română şi să dea dovadă de fantezie, curaj, spirit de iniţiativă. Candidaţii  au putut trimite articole scrise pe tema concursului, însoţite sau nu de fotografii sau materiale video până pe 10 noiembrie a.c.

Două premii au plecat spre Republica Moldova, iar locul I, în Serbia

PREMIUL I şi 1.500 de lei a fost câştigat de Simona Jovanović, cu articolul „Un’e eşci, na’ Ioane?!”, abţinând  media 9,30. Premiul al II-lea şi 1.000 lei a ajuns în Republica Moldova, la Mihaela Bucătari,  articolul „Cum ne păcăleşte sistemul din educaţie: manuale „slabe” gratuit şi caiete suplimentare contra-cost” obţinând media 9,20. Tot în Republica Moldova a ajuns şi premiul al III-lea, precum şi cei 500 de lei. Ana Maria Eremia este câştigătoare şi ea a obţinut 7,80 pentru articolul „Țara fără de oameni”.

Pentru evaluarea lucrărilor trimise de concurenţi a fost desemnat un juriu format din 5 persoane: Romeo Dorian Crîşmaru – directorul Jurnal Românesc şi preşedinte al Asociaţiei Forumm pentru Cultură şi Identitate; Mihai Firică – jurnalist, publicist şi scriitor; Xenia Negrea – lector universitar doctor la Facultatea de Litere, Departamentul Comunicare, Jurnalism şi Știinţe ale Comunicării, din cadrul Universităţii din Craiova; Marga Bulugean – redactor-şef adjunct al cotidianului regional „Cuvântul Libertăţii”, din Craiova; Doina Iovănel Spineanu – scriitor, membru al Uniunii Scriitorilor din România, filiala Timişoara.