Revendicările studenţilor, susţinute de federaţiile europene

0
427

Organizaţia Europeană a Studenţilor (ESU) susţine acţiunile de protest ale tinerilor din Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) desfăşurate în ultimele două săptămâni. ESU a trimis o scrisoare către Guvernul României, Ministerul Educaţiei şi Preşedinţia României prin care solicită acceptarea reprezentării studenţilor în toate forurile decizionale.

“Organizaţia Europeană a Studenţilor, ca reprezentant legitim al studenţilor europeni din 38 de ţări, îşi exprimă îngrijorarea cu privire la reducerile recente ale garanţiilor legale ale reprezentării studenţilor în România. Suntem ferm convinşi de faptul că reprezentarea studenţilor este una dintre caracteristicile unui sistem funcţional de guvernare academică, iar aceasta trebuie să includă participarea studenţilor în toate procesele instituţionale, inclusiv alegerea structurilor şi funcţiilor de conducere şi executive. De asemenea, reprezentarea studenţilor ar trebui, după părerea noastră, să se extindă către toate nivelurile, iar liderii lor ar trebui trataţi cu respect şi egalitate şi recunoscuţi ca parteneri atât la nivel instituţional, cât şi la nivel naţional. Toate reformele legale şi sistematice din educaţie ar trebui să aibă loc doar după consultarea activă a studenţilor. Studenţii şi federaţiile naţionale de reprezentare sunt mai mult decât parteneri de formă şi factori de legitimare şi ar trebui recunoscuţi ca părţi interesate, vitale şi importante”, se arată în prima parte a scrisorii trimisă de ESU către autorităţile române.

Este necesară reprezentarea de 25% în toate forurile instituţionale

Studenţii europeni susţin chiar nevoia ca tinerii români să aibă în continuare o reprezentare de 25% atât în cercurile de alegere a rectorului, cât şi în toate noile structuri cu rol în managementul instituţional.

„Îndemnăm Guvernul României şi Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului să respecte cererile federaţiei naţionale ANOSR şi să garanteze o proporţie a studenţilor reprezentanţi de 25% în toate procesele de decizie de la nivel instituţional, inclusiv în alegerea funcţiilor executive, precum cea de rector. Să garanteze o proporţie similară a studenţilor reprezentanţi în toate noile structuri cu rol în managementul instituţional. Să îmbunătăţească nivelul la care se realizează consultarea reprezentanţilor de nivel naţional ai studenţilor. Organizaţia Europeană a Studenţilor este o organizaţie-umbrelă a 45 de Federaţii Naţionale ale Studenţilor din 38 de ţări”, se menţionează în scrisoarea ESU de susţinere a ANOSR.

De altfel, şi federaţiile studenţeşti din alte state europene, şi nu numai, şi-au arătat susţinerea ANOSR în lupta pentru câştigarea drepturilor studenţilor reprezentanţi. Astfel, faxuri de susţinere au fost trimise de Serbia, Germania, Franţa, Elveţia, Lituania,  Polonia, Bosnia Hertzegovina, Olanda, Norvegia şi Israel până în momentul de faţă.

După aproximativ două săptămâni de proteste, organizate la nivel local, dar şi la Ministerului Educaţiei, liderii ANOSR participă la negocieri cu ministrul Funeriu. În urma dezbaterilor, studenţii români vor lua o nouă decizie în privinţa continuării sau suspendării protestelor.