Şcoala Gimnazială „Gheorghe Ţiţeica”, partener într-un proiect european, cu vizite în Marea Britanie

0
614

Şcoala Gimnazială „Gheorghe Ţiţeica” din Craiova este parte într-un proiect european, conform Programului „Erasmus +”, implementat cu succes în instituţia de învăţământ preuniversitar. În acest sens, o echipă de la „Ţiţeica” a participat la o sesiune în Anglia, în cadrul căreia s-au discutat mai multe puncte concepute în proiect.

O echipă din cadrul Şcolii Gimnaziale „Gheorghe Ţiţeica” din Craiova (formată din doi adulţi şi doi elevi) a participat la prima întâlnire din cadrul „Erasmus+”, la „Cheltenham – University of Gloucestershire”, din Anglia. Proiectul va fi implementat pe o perioadă de doi ani (01.09.2017 – 31.08.2019), în cinci ţări: Anglia, Grecia, România, Slovenia şi Spania. „ Proiectul are misiunea de a realiza experimente cu abordări de şcolarizare deschisă, de stimulare a spiritului de inovare, de abordare şi implicare a elevilor cu vârste între 12-15 ani. Se vor implementa şi planifica activităţi în şcolile partenere, pentru a crea elevilor interes pentru inovare, cu scopul de a documenta în ce măsură procesele de învăţare promovează inovaţia. Proiectul va aplica o metodologie în cadrul experimentului practic, care vizează să ofere o orientare calificată pentru întrebarea crucială: „Cum pot fi create interesul, abilităţile şi capacitatea de inovare în rândul elevilor şi al profesorilor lor?”. Toate activităţile vor funcţiona prin intermediul provocărilor societăţii locale din viaţa reală şi în strânsă colaborare cu resursele comunităţii locale. Activităţile şi procesele vor fi prelucrate, împărtăşite şi discutate implicând elevii, deoarece ei vor fi în centrul atenţiei şi vor fi co-creatori. Suntem mândri să reprezentăm România în acest proiect”, a precizat prof. Cerasela Elena Cremene, director al Şcolii Gimnaziale „Gheorghe Ţiţeica”.

O experienţă pentru o viaţă

Aşa cum aminteam, în echipa prezentă în Anglia au fost prezenţi şi doi elevi, în cazul în speţă fiind vorba de două adolescente, care, fiecare, şi-a expus punctul de vedere. „Participarea la acest proiect ne-a deschis porţile către o lume diferită, ne-a schimbat viziunea. Am întâlnit copii şi profesori şi am vorbit despre inovaţie, un subiect de interes pentru mulţi oameni în zilele noastre. Este foarte interesant să discuţi despre cum putem să modernizăm ceea ce este, ceea ce se întâmplă în jurul nostru şi să vezi cum oameni atât de diferiţi, din ţări cu tradiţii şi moduri de viaţă diferite se unesc acolo cu acelaşi scop sau să schimbe ceea ce pot”, a spus Maria Preda, elevă în clasa a VIII-a. La rândul ei, Andreea Ana Maria Truţă, elevă în clasa a VI-a, prezentă în Marea Britanie, a menţionat: „Din acest schimb de experienţă am învăţat că obiectivele şi scopul comun al unui proiect de inovaţie poate sparge graniţele statelor europene, iar prietenia este cea mai frumoasă emoţie ce se poate naşte între participanţii veniţi din mai multe ţări ale Europei. Ceea ce am văzut în Anglia mă va marcă pentru toată viaţa”.