9.072 de lucrători care au beneficiat de asistenţă au fost reîncadraţi în muncă

0
433

Comisia Europeană a publicat, recent, raportul său privind performanţa Fondului european de ajustare la globalizare (FEG) în 2015 şi 2016. Acesta reafirmă rolul fondului ca exemplu emblematic al solidarităţii europene în limitele disponibilităţilor organizaţionale şi bugetare. În perioada analizată, aproape 19.500 de lucrători au fost ajutaţi să se adapteze la configuraţia în schimbare a schimburilor comerciale şi la consecinţele crizei economice şi financiare.

Peste 9.000 de lucrători, adică aproape jumătate din cei care au participat la măsurile Fondului european de ajustare la globalizare, şi-au găsit noi locuri de muncă sau desfăşurau o activitate independentă după un an, la sfârşitul perioadei de punere în aplicare a măsurilor, iar un număr suplimentar de 645 de persoane participau la un program educaţional sau de formare profesională. De asemenea, statele membre au raportat că situaţia personală, şansele de angajare şi încrederea lucrătorilor în ei înşişi s-au îmbunătăţit în mod vizibil.

Rezultatele prezentate demonstrează valoarea adăugată a Fondului european de ajustare la globalizare în ceea ce priveşte sprijinirea lucrătorilor disponibilizaţi care au dificultăţi în a-şi găsi un nou loc de muncă. Asistenţa din partea fondului, în valoare de 70 de milioane de euro, a dat roade: în 2015 şi 2016, 9.072 de lucrători care au beneficiat de asistenţă au fost reîncadraţi în muncă, în pofida situaţiei dificile cu care se confruntau aceste persoane pe piaţa forţei de muncă. Cea de a zecea aniversare a lui, sărbătorită anul acesta, reprezintă o dovadă a solidarităţii europene faţă de lucrătorii care au căzut victime concedierilor în masă cauzate de globalizare sau de criză”, a subliniat comisarul UE pentru ocuparea forţei de muncă, afaceri sociale, competenţe şi mobilitatea forţei de muncă, Marianne Thyssen.