Ministerul Sănătăţii a anunţat construcţia a cinci spitale regionale

0
450

Cele cinci spitale regionale vor fi construite în Timişoara, Târgu-Mureş, Constanţa, Brăila-Galaţi şi Braşov. În aces sens a fost aprobat la nivel guvernamental un memorandum, în urma căruia vor fi iniţiate demersuri pentru identificarea soluţiilor de finanţare pentru construirea celor cinci spitale cu încadrarea în ţintele anuale de deficit şi, în cazul în care va fi necesară contractarea unor împrumuturi la nivel guvernamental, cu respectarea legislaţiei privind datoria publică. De asemenea, vor fi demarate consultările cu autorităţile administraţiei publice locale pentru identificarea terenurilor care să permită funcţionarea în condiţii optime şi la standarde de calitate atât din punct de vedere al respectării circuitelor funcţionale cât şi al asigurării tuturor utilităţilor.

În total, Ministerul Sănătăţii are în plan construcţia a opt spitale regionale, dintre care trei – inclusiv cel de la Craiova – au ca sursă de finanţare fonduri europene, iar un număr de cinci spitale  vor fi construite din Fondul Suveran de Dezvoltare şi Investiţii (FSDI).

Primele trei proiecte de spitale regionale, la Iaşi, Craiova şi Cluj-Napoca

Prin Memorandumul cu tema „Aprobarea demersurilor propuse în scopul identificării de soluţii de finanţare pentru pregătirea proiectelor privind construcţia a trei spitale regionale în Iaşi, Cluj-Napoca şi Craiova”, aprobat în şedinţa Guvernului din data de 29 noiembrie 2016 s-a prevăzut folosirea documentaţiei realizată în baza Acordului semnat cu BEI pentru a elabora pachetul de documente necesar pentru asigurarea finanţării proiectelor cu finanţare guvernamentală şi lansarea procedurilor de licitaţie pentru finalizarea investiţiilor aferente celor trei spitale regionale. De asemenea, anul acesta, prin Hotărâri ale Guvernului României, s-a creat cadrul legal pentru trecerea în administrarea Ministerului Sănătăţii a suprafeţelor de teren necesare construirii acestor spitale.

„Cele opt spitale regionale reprezintă baza necesară pentru o distribuţie eficientă a serviciilor medicale în regim ambulator şi intraspitalicesc la nivelul întregii ţări, ţinând cont de nevoile de îngrijiri medicale ale populaţiei, dar şi de necesitatea trecerii de la un sistem medical centrat pe spital la o abordare concentrată pe pacient. Doar în acest fel putem asigura un acces echitabil al populaţiei la serviciile medicale, reducând discrepanţele  regionale şi judeţene în materie de îngrijiri primare şi servicii de spitalizare. Spitalele regionale vor beneficia de dotări cu echipamente moderne, cu ajutorul cărora diagnosticarea pacienţilor va fi rapidă şi precisă, iar tratamentele vor putea fi instituite într-un timp cât mai scurt, crescând astfel şansele de vindecare”, a declarat Florian Bodog, ministrul Sănătăţii.