Căldura din calorifere „arde” buzunarele craiovenilor

0
377

Stăm în frig sau rămânem cu buzunarul gol? Aceasta este alegerea pe care craiovenii o au în faţă la început de iarnă, început străjuit ca în fiecare an de scumpiri ale agentului termic, cozi la acordarea ajutorului de încălzire şi cetăţeni cărora li se zbârleşte pielea, o dată cu gândul la gerul iernii, a doua oară la factura de la încălzire… Pe de altă parte, datoriile imense ale asociaţiilor de locatari au închis robinetele de apă caldă în apartamentele mai multor craioveni, ameninţând cu îngheţarea caloriferelor în plin sezon rece. După ce am discutat cu mai mulţi craioveni – unii mai tineri, alţii aflaţi la vârsta pensionării, am ajuns la o singură concluzie: cu subvenţie sau nu, cu bani sau fără bani, oamenii fac tot posibilul să îşi plătească factura la întreţinere numai ca să nu ajungă în stradă din cauza datoriilor.

Începând cu 28 septembrie a.c., Direcţia Asistenţă şi Protecţie Socială din cadrul Primăriei municipiului Craiova, prin Biroul Alocaţii, Indemnizaţii, Ajutoare Încălzire Locuinţe, derulează activitatea de distribuire a cererilor de acordare a ajutoarelor băneşti pentru încălzirea locuinţei cu energie termică, gaze naturale, lemne, cărbuni, combustibili petrolieri, potrivit O.U.G. nr. 70/2011 privind măsurile de protecţie socială în perioada sezonului rece. Sute de craioveni s-au grăbit să-şi strângă la dosar actele necesare pentru a beneficia de ajutorul de încălzire acordat de Guvern. Veniturile mici le dau toate şansele, însă ei trebuie să ia la puricat avuţia ca nu cumva să aibă în posesie alte locuinţe, autoutilitare, terenuri sau efective mari de animale care le anulează dreptul.

Speriaţi de condiţiile aberante impuse de Guvern, unii nici nu au mai îndrăznit să îşi depună cererea, fiind convinşi că iarna aceasta le va goli buzunarele oricum prea sărace. “Ştiu sigur că nu o să mă încadrez pentru subvenţia de căldură, că sunt la limită. Am o pensie de 800 de lei. Nu am luat nici până acum şi nu mă mai apuc să depun nimic, mai bine mai economisim cum putem. De obicei, atunci când plecăm de acasă închidem repartitoarele, iar în bucătărie nu dau deloc drumul la calorifer, pentru că oricum mai merge aragazul când gătim şi nu e aşa frig. Ce-i drept, la noi acasă e căldură pe jumătate decât la alţii, dar plătim tot pe jumătate”, a mărturisit Constantin Moraru, în vârstă de 76 de ani.

Anchete sociale la solicitanţii de ajutor

Craiovenii mai au la dispoziţie cinci zile, până la 28 octombrie a.c., pentru a completa şi depune dosarele prin care solicită ajutor pentru încălzirea locuinţei. Potrivit criteriilor impuse prin O.U.G. nr. 70/2011 privind măsurile de protecţie socială în perioada sezonului rece, solicitantul nu trebuie să deţină clădiri sau alte spaţii locative în afara locuinţei de domiciliu. Cei care deţin terenuri de împrejmuire a locuinţei şi curtea aferentă (teren intravilan), care depăşesc 1.000 mp în zona urbană şi 2.000 de mp în zona rurală, sunt excluşi de la facilităţile la încălzire. De asemenea, posesia de autoturisme cu capacitate cilindrică de peste 1.600 cmc, utilaje agricole, utilaje de prelucrare agricolă sau utilaje de prelucrat lemnul, de efective animale mai mari de trei bovine, cinci porcine, 20 ovine şi caprine sau 15 familii de albine nu dă cetăţenilor dreptul de a beneficia de ajutor de încălzire. Şi persoanele care au economii la bancă, de peste 3.000 de lei, ies din schemă. După primirea dosarelor, angajaţii Direcţiei de Asistenţă şi Protecţie Socială vor trece la verificarea declaraţiilor şi centralizarea datelor. Ultima etapă va fi ancheta socială la cel puţin 60% din potenţialii beneficiari. Craiovenii care vor fi prinşi cu declaraţii mincinoase riscă amenzi cuprinse între 200 şi 1.000 de lei. „Am făcut dosarul şi îl depunem. Să vină să vadă că nu avem nici iaht, nici conturi în bancă, nici maşini străine, că dacă aveam… Avem o maşină, sper să nu ajungă la concluzia că sunt bogată şi pot să plătesc milioane de lei la întreţinere”, spune Mariana din Craiova.

Întreţinere „pe datorie” şi anul acesta?

Vizita recuperatorilor la datornici a băgat spaima în craiovenii care nu au mai trecut demult pe la asociaţie să-şi achite cheltuielile. Sutele de milioane pe care le datorează contrastează cu întreţinerea plătită la zi de vecinii care preferă să dea ultimii bani la asociaţie decât să se vadă pe lista rău-platnicilor. Cu toate acestea, efectul a fost acelaşi şi pentru unii şi pentru ceilalţi. Apa caldă s-a luat acolo unde asociaţiile au înregistrat datorii mari, chiar dacă pe ici, pe colo, câte un cetăţean de bună credinţă striga fără să fie auzit că a plătit întreţinerea. “Şi eu, şi soţia mea suntem bugetari şi e primul an în care am depus dosarul pentru ajutorul de căldură. Până acum nu am beneficiat de subvenţie, dar nici nu am avut nevoie. Chiar pot spune că ne-am descurcat, dar acum este greu. Singura noastră sursă de venit este salariul şi dacă iarna asta o să fie aşa grea cum se aude, nu ştiu cu ce mai plătim. Dar trebuie să ne achităm datoriile. Ai, n-ai, căldură trebuie să plăteşti, mai ales că mai sunt şi vecini care au restanţe foarte mari şi ajungem să plătim tot noi în locul lor”, a spus Cristian, în vârstă de 28 de ani.

Nimeni nu vrea să fie arătat cu degetul de vecini, că nu şi-a achitat datoriile, trista realitate este însă că cei mai mulţi nu au încotro. Oricât de adânc ar băga mâna în buzunar, nu mai au bani de nici unele.

 

Înregistrarea cererilor şi declaraţiilor pe propria răspundere de acordare a ajutorului pentru încălzirea locuinţei se face la sediul Biroului Alocaţii, Indemnizaţii, Ajutoare încălzire locuinţe, din strada „Mitropolit Firmilian” nr.14, de luni până vineri între orele 9.00 – 16.00.

Condiţii de acordarea a ajutorului pentru încălzirea locuinţei:

  • De ajutorul bănesc pentru încălzirea locuinţei cu gaze naturale pot beneficia familiile şi persoanele singure care realizează venituri de până la 615 lei/membru de familie, ajutor bănesc stabilit funcţie de venitul net lunar.
  • De ajutorul bănesc pentru încălzirea locuinţei cu energie termică  pot beneficia familiile care realizează venituri de până la 786 lei/membru de familie şi 1.082 lei în cazul persoanelor singure, stabilit funcţie de venitul net lunar.
  • De ajutorul bănesc pentru încălzirea locuinţei cu lemne, cărbuni, combustibili petrolieri pot beneficia familiile şi persoanele singure care realizează venituri de până la 615 lei/membru de familie, ajutor bănesc stabilit funcţie de venitul net lunar.


Emilia Staicu (72 de ani): «Anul acesta nu mai îmi dă nimeni nici o subvenţie, dar înainte luam, pentru că mă încadram, şi era mult mai bine. Acum plătesc cât consum şi locuiesc într-un apartament cu trei camere, aşa că o să fie cam mult de plată. Noi, bătrânii, trăim numai cu medicamente şi dăm cam toţi banii pe ele. Ce să ne mai rămână pentru întreţinere? Îmi povesteau unii vecini că ei mai opresc caloriferele ca să mai facă economie, dar eu nu pot să trăiesc fără căldură, că încremenesc. Oricum, nu contează cât o să mă coste factura la întreţinere, de plătit trebuie să plătesc, că nu vreau să ajung în stradă, aşa cum au mai fost atâtea cazuri. Mai bine mă mai abţin eu de la ceva, chiar de la medicamente sau de la mâncare, dar de plătit plătesc!».


George Chivu (64 de ani): «Sunt atâtea probleme acum şi a mai venit şi problema asta cu întreţinerea la care nu se mai încadrează aproape nimeni, cei de la guvernare cred că avem bani să plătim tot ce li se năzare lor peste noapte. Locuiesc la bloc şi când aveam subvenţie plăteam la întreţinere cam 250 de lei, acum va ajunge pe la 500 de lei. Bine că avem repartitoare, le mai oprim şi stăm doar într-o cameră. Ce să facem… Trăim cum putem, iar frigul a venit de acum. Cine ştie ce ne aşteaptă! Când aveam serviciu era mai bine, eram şi mai tânăr, mă descurcam, acum nici tineretul nu o duce bine».

ALINA DRĂGHICI şi LAVINIA ILINA