Forţele Navale Române marchează, printr-o serie de evenimente planificate în perioada 3-7 noiembrie, împlinirea a 140 de ani de la victoria obţinută, pe Dunăre, de marinarii militari români, în timpul Războiului de Independenţă, împotriva otomanilor.
Personajul principal omagiat este generalul de marină Nicolae Dumitrescu-Maican, cel căruia i-a fost încredinţată, în anul 1877, comanda bateriilor de coastă de la Calafat, acestea fiind încadrate, în majoritate, cu marinari. În timpul inspecţiei, la bateriile de la Calafat, Principele Carol I a ordonat deschiderea focului asupra Vidinului. La prima lovitură românească, acesta a rostit celebra expresie „Asta-i muzica ce-mi place!”. La data de 7 noiembrie 1877, bateria de mortiere „Perseverenţa” a încadrat monitorul otoman „Podgoriţa”, iar la cea de-a 77-a salvă l-a scufundat şi, odată cu acesta, încă un remorcher şi două şlepuri otomane.
Glorioasele fapte de vitejie ale marinarilor militari români din timpul Războiului de Independenţă, precum şi personalitatea remarcabilă a generalului de marină Nicolae Dumitrescu-Maican, vor fi aduse, din nou, în atenţia publicului, prin intermediul unor evenimente, organizate la Constanţa, în satul Tonea din judeţul Călăraşi şi la Calafat, în judeţul Dolj.
Simpozion la Muzeul de Artă şi Etnografie – Palatul „Marincu”
Academia Navală „Mircea cel Bătrân” din Constanţa va găzdui astăzi simpozionul intitulat „România şi oamenii săi în timpul Războiului de Independenţă”. În satul Tonea, comuna Modelu din judeţul Călăraşi, locul unde generalul Maican şi-a găsit sfârşitul în urma unui tragic accident, va avea loc duminică, 5 noiembrie, un moment festiv prin care se va acorda şcolii din localitate denumirea onorifică „Generalul de marină Nicolae Dumitrescu-Maican”.
La Calafat, va fi organizat marţi, 7 noiembrie, un ceremonial militar şi religios la Monumentul Independenţei, precum şi un simpozion la Muzeul de Artă şi Etnografie – Palatul „Marincu”.
La toate evenimentele menţionate, au fost invitaţi reprezentanţi ai Ministerului Apărării Naţionale, ai autorităţilor publice locale, precum şi strănepoatele generalului de marină Nicolae Dumitrescu-Maican, doamnele Alexandra Iuca-Slavu şi Maria Mărgărita Iuca, venite, special, de la Paris, unde locuiesc de aproape o jumătate de veac.
***
Generalul de marină Nicolae Dumitrescu-Maican a avut un rol marcant în evoluţia Marinei Militare Române moderne, fiind considerat ctitorul acesteia. A îndeplinit trei mandate la conducerea Flotilei Române, două mai scurte, unul în anul 1874 şi altul în anul 1877, iar cel de-al treilea, cu o durată de nouă ani, în perioada aprilie 1879 – mai 1888.
***
Programul evenimentelor:
- vineri, 3 noiembrie, orele 11.00-12.30, Academia Navală „Mircea cel Bătrân”, Constanţa: în cadrul Simpozionului „România şi oamenii săi în Războiul de Independenţă”, vor fi prezentate lucrările „România şi Războiul ruso-româno-turc”, „Mihail Kogălniceanu şi momentul declarării Independenţei de Stat a României”, „Marina Română la Războiul de Independenţă”, „Generalul de Marină Nicolae Dumitrescu-Maican”, „Programul de înzestrare al Flotilei României după perioada Războiului de Independenţă”; „Pe urmele generalului Maican”;
- duminică, 5 noiembrie, orele 11.00-12.30, Satul Tonea, comuna Modelu, judeţul Călăraşi: depunere de flori la monumentul ridicat în faţa şcolii din localitate, în anul 1903, de către fratele generalului, Dimitrie Dumitrescu-Maican, pe locul în care s-a petrecut tragicul accident; dezvelirea unei plăci cu noua denumire a şcolii, inaugurarea Colţului Marinarului şi un moment artistic, oferit de către elevi;
- marţi, 7 noiembrie, orele 11.00-12.00, municipiul Calafat, Monumentul de Independenţă – ceremonie militară şi religioasă, organizată de Statul Major al Forţelor Navale, cu sprijinul autorităţilor publice locale şi al Brigăzii Multinaţionale SE Craiova; orele 12.00-13.30, Simpozion dedicat aniversării a 140 de ani de la Războiul de Independenţă.