Tunisienii, bulgarii şi argentinienii sunt chemaţi, mâine, la urne

0
341

Tunisia, avanpostul „primăverii arabe”, şi-a convocat, mâine, cetăţenii la urne, pentru alegerea unei Adunări Constituante, un scrutin istoric, la nouă luni de la înlăturarea preşedintelui Zine El-Abidine Ben Ali în ianuarie, în urma unei revolte populare, după 23 de ani de guvernare. După fuga fostului şef de stat în Arabia Saudită, în Tunisia a urmat o perioadă de tranziţie tensionată, marcată de greve şi violenţe. Alegerile de mâine închid primul capitol al revoluţiei, alegând o Adunare Constituantă formată din 217 membri. Viitoarea Adunare va avea ca misiune principală redactarea unei noi Constituţii, a treia din Tunisia. Ea va alege şi un preşedinte provizoriu, care va desemna un premier la conducerea Guvernului de tranziţie până la organizarea alegerilor generale. Un fapt inedit în Tunisia: alegerile vor fi organizate de o comisie independentă, care acţionează în locul Ministerului de Interne.

Şi în Bulgaria vor fi alegeri mâine, pentru desemnarea noului preşedinte şi a  consilierilor municipali, un scrutin cu valoare de test pentru partidul conservator GERB, al premierului Boiko Borisov. Rosen Plevneliev, în vârstă de 47 de ani, fără etichetă politică dar susţinut de GERB, este considerat favorit de sondaje, fiind creditat cu 38-40% din intenţiile de vot în primul tur şi considerat învingător în cel de-al doilea tur. Principalul rival al acestuia este socialistul Ivailo Kalfin, în vârstă de 47 de ani, fost ministru de Externe şi deputat european. El este creditat cu 28 la sută din intenţiile de vot. După două mandate de cinci ani, socialistul (fostul comunist) Gheorghi Părvanov, în vârstă de 55 de ani, nu se mai poate prezenta la aceste alegeri. Pentru premierul Boiko Borisov aceste alegeri vor fi ocazia de a lua pulsul populaţiei la jumătatea mandatului. Pentru prima dată, alegerile prezidenţiale vor coincide cu alegerile municipale. Dacă la Sofia realegerea primarului Iordanka Fandakova (GERB) pare sigură, alegerile vor fi strânse în regiunile cu o minoritate musulmană importantă, din sud.

Preşedintele Cristina Kirchner este favorită la alegerile prezidenţiale care vor avea loc tot mâine, în Argentina, având un avans de aproape 40 de puncte faţă de rivalul său, graţie unei creşteri economice record, a unei opoziţii divizate şi a unei creşteri de popularitate după moartea soţului său. „Le cer tuturor liderilor ţării să fie uniţi, ca să putem lucra pentru o Argentină diferită”, a declarat Kirchner la ultimul miting electoral. Pentru a fi aleasă din primul tur, ea va trebui să obţină peste 45% din voturi sau peste 40% şi o diferenţă de 10 puncte faţă de principalul său rival.