Ieri, pentru prima dată, Colegiul „Ştefan Odobleja” şi-a serbat ziua, una care are mare importanţă în istorie, plecând de la cel care a dat numele acestei unităţi de învăţământ preuniversitar. La manifestări au fost reprezentanţi de marcă, de la autorităţi locale şi centrale până la mediul academic şi cadrul diplomatic.
În anul 2011 s-a înfiinţat Colegiul „Ştefan Odobleja”, prin comasarea a patru unităţi de învăţământ de elită din învăţământul teoretic şi tehnologic doljean. Anii au trecut, iar instituţia a reuşit să devină un reper al educaţiei moderne, prin sloganul „O şcoală pentru viitorul tău!”. «Suntem aici pentru prima ediţie a Zilelor Colegiului, manifestare care sunt convins ca va deveni tradiţională. Suntem pe un trend ascendent, din toate punctele de vedere, iar aici se vede munca atât a profesorilor, cât şi a părinţilor şi elevilor, iar nu puteam obţine rezultate fără implicarea în totalitate a autorităţilor administrative locale şi judeţene, Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj, partenerilor noştri din mediul de afaceri („Ford”, „Softronic”, „Popeci”, „Recon” şi multe, altele, cerându-mi scuze dacă nu-i amintesc pe toţi). Ca proces educaţional, cu rezultate remarcabile, putem aminti creşterea promovabilităţii, la Bacalaureat, în acest an, cu 41%, până la 65%. Am fost gazde pentru mai multe manifestări din mediul de învăţământ. Să amintim numai concursul pentru ocuparea posturilor de conducere din instituţiile de învăţământ preuniversitar doljean şi competiţia „Made for Europe”. De asemenea, am obţinut şi titlul de „Şcoală Europeană”, pe care vrem să-l păstrăm şi peste trei ani. Sloganul nostru este cât se poate de corect şi am convingerea că vom ajunge între primele locuri ale învăţământului judeţean», a precizat prof. Daniel Alexandru Ion, director al Colegiului „Ştefan Odobleja”.
Un consul al României, cu rădăcini craiovene, la „Ştefan Odobleja”
Manifestarea de ieri a fost gândită în consonanţă cu data de naştere a lui Ştefan Odobleja (13 octombrie 1902), la acţiuni fiind prezente mai multe personalităţi de marcă, atât din mediul academic – prof. univ. dr. Dan Selişteanu, decanul Facultăţii de Automatică a Universităţii din Craiova, prof. univ. dr. Daniela Roşca – Facultatea de Mecanică, Leonardo Geomănescu – director al INCESA, prof. univ. dr. Cristian Spulbăr, din cadrul Facultăţii de Economie şi Administrarea Afacerilor, cât şi din cel al Ministerului Afacerilor Interne, în speţă reprezentantul Guvernului în teritoriu, prefectul judeţului Dolj, Dan Narcis Purcărescu, precum şi din mediul dipomatic – Consulul General la României în Serbia, la Zajecar, Marius Dilof. Acesta din urmă ne-a oferit câteva declaraţii, care arată implicarea în procesul educaţional. «Eu sunt un om al urbei. Sunt născut în Băileşti, dar am crescut în Craiova, astfel că mă leagă o adevărată viaţă de această zonă. Zilele acestea am venit şi cu alte probleme la Craiova, legată de situaţia studenţilor români din Serbia, dar nu puteam să nu particip la manifestările de la „Odobleja”, de care mă leagă foarte multe amintiri, iar directorul îmi este prieten. Vă spun cu toată sinceritatea că am văzut lucruri extraordinare în această instituţie. Ne dorim să dezvoltăm metodologia de şcolarizare, prin Programul „Pentru românii de pretutindeni”, nu numai pentru învăţământul superior, cât şi pentru cel preuniversitar, chiar Ministerul Educaţiei Naţionale având prevăzute astfel de programe. În Serbia, pe Valea Timocului şi în Serbia de Răsărit avem copii români pe care vrem să-i aducem la Craiova, să înveţe şi să rămână la Universitatea din Craiova. Ne mai dorim şi un program transfrontalier, pe Dunăre, cu judeţul Mehedinţi şi cu localitatea Kladovo din Serbia, pentru păstrarea tradiţiilor româneşti şi învăţământul în limba română. Sunt proiecte de durată, dar, revenind la manifestarea de la „Odobleja”, mă simt onorat şi am vorbit cu domnul director pentru ca, în viitor, spaţiile neocupate din cămine, să fie folosite de studenţii români din Serbia, în baze legale. Mă voi întoarce oricând, cu plăcere, la Craiova, cu atât mai mult cu cât am familia aici».