Comitetul Executiv Naţional al PSD a votat noii miniştri ai Guvernului, fiind desemnaţi Felix Stroe la Ministerul Transporturilor, Paul Stănescu vicepremier şi ministrul al Dezvoltării Regionale şi Marius Nica, ministru delegat al Fondurilor Europene. Liderii PSD s-au reunit, ieri, într-o nouă şedinţă a Comitetului Executiv Naţional, după ce joi seara, după aproape şapte ore, social democraţii nu au mai dat vot pentru susţinerea faţă de cei trei miniştri care au anunţat că sunt dispuşi să demisioneze. Rovana Plumb (ministrul delegat pentru fonduri europene), Sevil Shhaideh (viceprim-ministru, ministrul dezvoltării regionale) şi Răzvan Cuc (ministrul Transporturilor) au anunţat că vor demisiona din Guvern. De asemenea, ieri a avut loc şi o discuţie în Coaliţie, pentru a lămuri situaţia lui Viorel Ilie, ministrul susţinut de ALDE, căruia premierul îi dorea demisia. Surse politice spun că ALDE nu renunţă însă la susţinerea lui Viorel Ilie.
Noul ministru al Transporturilor, Felix Stroe, s-a născut în 25 decembrie 1955 în localitatea Valea Teancului din Buzău. A urmat cursurile Academiei Navale Mircea cel Bătrân Constanţa, iar apoi studiile Academiei de Înalte Studii Militare Bucureşti şi Facultatea de comandă. Între anii 1878 – 1991 a fost ofiţer activ în cadrul Marinei Militare. Între 2000 şi 2003 a deţinut funcţia de viceprimar al oraşului Constanţa.
Postul de ministru al Fondurilor Europene va fi ocupat de Marius Nica. Acesta are 36 de ani şi a fost ministrul Fondurilor Europene în guvernul Ponta. Este un personaj crescut în umbra vicepreşedintelui PSD Rovana Plumb. Nica a absolvit Academia Naţională de Informaţii în 2003, cu specializarea jurnalism, comunicare şi psiho-sociologie comportamentală, apoi a lucrat până în 2008 ca ofiţer la MApN, unde analiza din punct de vedere al managementului riscurilor de incidente de securitate pe cei care doreau să se angajeze în MApN. A avut propria firmă, Holding Group Trading International SRL.
Înlocuitorul lui Sevil Shhaideh în postul de vicepremier şi ministru al Dezvoltării Regionale este senatorul Paul Stănescu. În vârstă de 60 de ani, Stănescu a absolvit în 1982 Facultatea de Agronomie de la Craiova şi până în 2008 a activat în sectorul agricol. În 2008 a fost ales preşedinte al CJ Olt, funcţie în care a fost reales în 2012. Din 2010, este liderul filialei PSD Olt, iar în 2013 a fost ales vicepreşedinte al partidului, fiind socotit unul dintre cei mai influenţi lideri din teritoriu ai partidului. În anul 2016, a fost ales în Senatul României, unde ocupă funcţia de chestor.
Funcţii pentru demisionarele din Guvern
Conducerea PSD a decis, ieri, ca vicepremierul demisionar, Sevil Shhaideh, să devină consilier de stat la Guvern, Rovana Plumb să preia şefia Comisiei pentru Afaceri Europene din Camera Deputaţilor, în timp ce Răzvan Cuc rămâne cu postul de parlamentar. „Am propus pentru postul de preşedinte la Comisia pentru Afaceri Europene, care era vacant, pe doamna Rovana Plumb, iar pentru postul de chestor, care rămâne liber prin plecarea dlui Paul Stănescu, pe dl. Adrian Ţuţuianu”, a mai spus preşedintele PSD, Liviu Dragnea, după şedinţa Comitetului Executiv al partidului.
Întrebat dacă Sevil Shhaideh va deveni consilier de stat în Guvern, premierul Mihai Tudose a răspuns: „La ora asta cred că a devenit deja. Actele au fost semnat de dimineaţă”. De asemenea, Liviu Dragnea a spus că Răzvan Cuc „are deja postul de parlamentar”. Cuc este deputat de Giurgiu.
La rândul său, premierul a mai spus, întrebat fiind dacă şi-a schimbat părerea despre problemele penale ale fostului vicepremier Sevil Shhaideh, motiv pentru care a cerut remanierea ei, că s-a referit la acele probleme care, din cauza naturii penale, nu că ar fi vinovată, pot aduce atingere activităţii în relaţia cu Bruxelles-ul. „Ca şi consilier, domnia sa ne va ajuta foarte mult pe ceea ce are experienţă. Cred că e cea mai bună din ţară pe această zonă, în ceea ce înseamnă dezvoltarea regională, reforma administrativă, la Guvern”, a adăugat premierul.
Dragnea boicotează Preşedinţia
Preşedintele PSD Liviu Dragnea a declarat, ieri, că refuză să meargă la depunerea de jurământ a noilor miniştri şi va intra în Palatul Cotroceni abia după alegerile prezidenţiale, susţinând că nu mai are încredere că şeful statului nu se implică politic. “Nu vreau să mă duc la Cotroceni decât după alegerile prezidenţiale pentru că nu mai cred în neimplicarea politică a preşedintelui. Nu e un moft. Dacă vrea să vorbească de PSD să se facă membru. Altfel îl rog să nu mai vorbească despre PSD”, a fost mesajul preşedintelui PSD pentru şeful statului Klaus Iohannis.
Liderul PSD a avut aceeaşi solicitare şi pentru purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei, Mădălina Dobrovolschi. “Cererea e transmisă şi către purtătorul de cuvânt. Nu trebuie să facă conferinţe la Cotroceni să spună ce trebuie să facă PSD. Vrea să îşi spună părerea, să semneze adeziunea şi vine la partid”, a mai spus Dragnea.
Cât priveşte relaţia cu Klaus Iohannis şi cum s-a ajuns în această situaţie, Dragnea a precizat: ” Am stat cu mâna întinsă până mi-a amorţit. Nu cred că PSD sau eu am făcut instituţional ceva împotriva preşedintelui Iohannis. Eu nu mai vreau să merg în Palatul Cotroceni”. Întrebat ce va face dacă pică şi Cabinetul Tudose, preşedintele Klaus Iohannis a declarat joi că îşi va pune serios întrebarea dacă PSD este capabil să guverneze.